Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalosti, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti. AUTOR: Jarmila Moravcová TEMATICKÁ OBLAST: Finanční gramotnost matematika I NÁZEV DUMu: Kropáčkovi VII POŘADOVÉ ČÍSLO DUMu: 18 KÓD DUMu: JM_VI/2_FIN_GRAM_MAT_I_18 DATUM TVORBY: ANOTACE (ROČNÍK): Prezentace je určena pro žáky 6.ročníku ZŠ nebo primy víceletých gymnázií. Seznamuje žáky se základy hospodaření rodiny a možnostmi úspor. METODICKÝ POKYN: Prezentace navazuje na dum č. 14 a 15, 16 a 17 dokončuje sérii námětů, jak snížit některé výdaje rodiny.

2 Rodina Kropáčkova chce šetřit:
Maminka Tatínek Eliška Davídek

3 Co nás dnes čeká ? Hledáme s rodinou Kropáčkovic další úspory.
Pan Kropáček velmi podrobně zkoumal možnosti, jak snížit spotřebu elektrické energie a tím i cenu za ni placenou. Spočítal, že elektřina zdraží v tomto roce v jejich domácnosti o 150 Kč. Pokud nechce platit více, musí nějakou elektrickou energii ušetřit.

4 Co nás dnes čeká ? Nejvhodnější a nejrychlejší úspory nalezl ve větším používání energeticky úsporných žárovek. Ceny těchto žárovek jsou mnohem vyšší, než obyčejných, proto bude pan Kropáček měnit žárovky postupně. Zhodnotíme situaci. Provedeme výpočty a zapíšeme úspory.

5 Rozhodnutí z minulé hodiny:
Kropáčkovi zjistili, že příjmy rodiny se jim v dohledné době nepodaří zvýšit. Pokusí se tedy snížit výdaje a to asi o až Kč Spočítali jsme , že nahrazením kabelové televize satelitním příjmem a změnou dodavatele internetu rodina ušetří měsíčně Kč. Počáteční náklady se změnou spojené se vrátí po 1 roce.

6 * * Paní Kropáčková zapisuje návrhy úspor v Kč
jídlo v restauraci 820 - 410 kadeřník a kosmetika 950 - 650 benzín a auto 1 420 - 400 jídlo doma 4 200 obědy rodičů 2 600 - 340 telefon, internet, televize 1 350 - 351 elektřina 1 000 ? celkem 12 340 * * Úspora za televizi se bude moci počítat až po roce, protože rodina bude 12 měsíců splácet investici do satelitu.

7 Poznámky: úsporná žárovka
Víte, co znamená slovo úsporná žárovka? Na úsporné žárovce, kterou tatínek koupil bylo napsáno: Víte, co znamená nápis na krabičce výrobku? Víte, co znamená zkratka W a jednotkou které veličiny je? Poznáte, který obrázek představuje úspornou žárovku a který klasickou s wolframovým vláknem? 17 W = W

8 Odpovědi: úsporná žárovka
Víte, co znamená slovo úsporná žárovka? Jde o žárovku, která spotřebuje mnohem méně elektrické energie, než klasická žárovka. Víte, co znamená zkratka W a jednotkou které veličiny je? Zkratka W je označení pro watty a jde o jednotky pro elektrický výkon. 17 W = W klasická žárovka úsporná žárovka

9 Př: Kropáčkovi v tomto roce zaplatí za elektřinu o 150 Kč měsíčně více, než vloni. Kropáčkovi už nějaké úsporné žárovky používají. Pan Kropáček vyměnil polovinu zbývajících klasických žárovek v domácnosti za úsporné. Za nové žárovky zaplatil Kč. Spočítal, že měsíčně takto ušetří za elektřinu 120 Kč. Spočítejte, kolik by rodina Kropáčkova zaplatila v tomto roce navíc bez úsporných opatření. Spočítejte, kolik zaplatí Kropáčkovi za rok navíc nyní ( včetně ceny za úsporné žárovky). Jaká bude situace po dvou letech? Pokud se úsporné žárovky v domácnosti osvědčí, plánuje pan Kropáček za rok vyměnit i zbývající klasické žárovky za úsporné.

10 Př: výpočet: připravíme si tabulku
bez úsporných žárovek - 1.rok s úspornými žárovkami - 1.rok 1 měsíc…….o 150 Kč 12 měs ….12*150 = Kč investice…… Kč 1měsíc – 120 = 30 Kč 12 měs……12*30 = 360 Kč Celkem … = 1980 Kč bez úsporných žárovek - 2.rok s úspornými žárovkami - 2.rok 12*150 = Kč 12*30 = 360 Kč Pan Kropáček by za dva roky zaplatil navíc 2*1 800 = Kč. Pan Kropáček by za dva roky zaplatil navíc Kč. S úspornými žárovkami: zdražení v 1. roce: : 12 = 165 Kč. zdražení v dalším roce: 360 : 12 = 30 Kč

11 Shrnutí: doplňte čísla
S nákupem úsporných žárovek rodina první rok zaplatí navíc za elektřinu Kč. Bez nákupu žárovek zaplatí navíc Kč. Po dvou letech s úspornými žárovkami zaplatí rodina navíc Kč. Pokud budou úsporné žárovky bezporuchové, ušetří rodina po dvou letech provozu Kč. Navíc bude mít nakoupené úsporné žárovky do budoucna. 1 980 1 1 1 800 2 340 1 3 600 1 1 260 1

12 Shrnutí: doplňte čísla
S nákupem úsporných žárovek rodina první rok zaplatí navíc měsíčně za elektřinu Kč. To je jen o Kč měsíčně více, než kdyby pan Kropáček úsporné žárovky nekoupil. Další rok zaplatí Kropáčkovi měsíčně za elektřinu navíc hhhhhhh Kč To je o Kč měsíčně méně, než kdyby pan Kropáček úsporné žárovky nekoupil. Navíc bude mít nakoupené úsporné žárovky do budoucna. 1 165 15 1 30 1 120 1

13 Závěr: Dnes jsme hledali možnost úspor v nákladech na elektřinu.
Pan Kropáček koupil úsporné žárovky. Nedokáže zastavit zvýšené náklady na elektřinu pro tento rok. Dokáže tím ale výrazně omezit zdražení elektřiny pro roky další. Pokud se zakoupené úsporné žárovky osvědčí, nahradí pan Kropáček i zbývající žárovky v domácnosti úspornými. Rodina se domluvila, že zatím nebude do tabulky položku úspor za elektřinu vyplňovat. Všichni se pokusí s elektřinou šetřit, aby platili co nejméně.

14 Dnes se s vámi Kropáčkovi loučí
Nashledanou!

15 použité zdroje: Obrázky:
AUTOR NEUVEDEN. Kliparty Microsoft Office [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Kliparty Microsoft Office [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google