Zásadní nedostatky v rozúčtování nákladů na teplo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Bytové družstvo U Arény
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Rozpočty územně samosprávných celků v roce 2011 Leden 2011.
Schůze společenství vlastníků Bochovská
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Tepelné čerpadlo 3.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
BYTOVÁ DRUŽSTVA 2010 Ing. Tomáš Kopecký, Lišov
Konference VYKUROVANIE Tatranské Matliare ALOKÁCIA NÁKLADOV ZA ENERGIU POMOCOV SW NÁSTROJOV Jan Talášek Tatranské Matliare
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Školení k Příručce pro žadatele a příjemce v OPTP
Klubový materiál. Zjednodušený multilevelmarketing cesta za finanční nezávislostí je naše Naše.
Workshop „Energie v bytových domech“
Měřiče RTN a PODÍL NÁKLADŮ NA VYTÁPĚNÍ BYTOVÉHO DOMU.
Generální finanční ředitelství
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Způsobilé výdaje poskytovatelů sociálních služeb pro Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Úvod do účetnictví.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
1. shromáždění společenství vlastníků Jan Sedláček Jan Oppelt Ivo Kopřiva Tomáš Frkal.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Workshop SON Metody registrující dodávku tepla a jejich přesnost a správnost (pravdivost) Ing. Jiří Skuhra, CSc.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Historie a současnost programového financování na MF Ing. Michal Tóth, odbor 11 MF ČR Historie a základní principy systému programového financování.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
1 Konzultace pro starosty a místostarosty Legislativa v bytové oblasti.
Změny, které přináší vyhláška č.269/2015 Ing. Stanislav Adamík Ostrava
Shromáždění delegátů 2017 Projednání úvěrů na opravy bytových domů
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
SLUŽBY SPOJENÉ S UŽÍVÁNÍM BYTU
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O BYDLENÍ ČESKÝCH SENIORŮ 1
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Vybrané nevýhody a rizika
Členská schůze SVJ Náměstí přátelství 1518 konané dne
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
16. Shromáždění SVJ 25. dubna :00
Rozpis rozpočtu a normativy
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Transkript prezentace:

Zásadní nedostatky v rozúčtování nákladů na teplo

Chybná interpretace dle schéma tepelných spotřeb

Schéma tepelných spotřeb 2012 Pouze v tomto případě lze za vyšší spotřebu vinit majitele s nízkou spotřebou.

Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu – www.artav.cz Názory vybraných členů ARTAV: „ Rozúčtování tak jak uvádíte není dle mého názoru v souladu s výše uvedenou vyhláškou.“ Ivo Pešák, BT-VUSTE, s.r.o. „Není možné aby hlasováním nebo jakoukoliv dohodou bylo rozúčtování prováděno v rozporu s vyhláškou. Vámi uváděný rozptyl 0 - 305 % je však abnormálně vysoký a je tedy jednoznačně nutné hledat příčiny tohoto stavu včetně kontroly výkonů instalovaných otopných těles, výpočtových koeficientů polohy atp.“ Ing. Jiří Luňáček, BYTTHERM, s.r.o.

Vyjádření pracovníků Ministerstva pro místní rozvoj Podle § 4 odst. 4 vyhlášky č. 372/2001 Sb. platí, že rozdíly v nákladech na vytápění připadající na 1 m 2 započitatelné podlahové plochy nesmí překročit u konečných spotřebitelů s měřením či indikací v zúčtovací jednotce hodnotu 40 % oproti průměru zúčtovací jednotky v daném zúčtovacím období. +/- 40 % je nutno chápat jako mezní tzn., že v tomto intervalu se lze pohybovat (hranice 40 % na obě strany od průměru). Pokud si tedy bytové společenství odhlasuje jinou hodnotu např. – 25 % (tepelná stabilita 16°C), pak je toto legitimní. Pokud si však SVJ odhlasuje dopočítávat náklady do výše 100 % průměrné spotřeby, to legitimní není. SVJ tímto jednáním porušuje závaznou vyhlášku č. 372/2001 Sb. Takové vyúčtování můžete reklamovat u výboru SVJ, případně se bránit soudní cestou. Vyhláška č. 372/2001 Sb., je právní normou kogentní povahy. Z toho vyplývá, že se od této právní normy odchýlit nelze. Účastníci právního vztahu si pod sankcí neplatnosti nesmějí ujednat nic, co by kogentní právní normě odporovalo. V případě jakéhokoli sporu u soudu, dá soud jednoznačně za pravdu rozúčtování podle vyhlášky.

Metodický pokyn k vyhlášce 372/2001 „ Při překročení stanovené tolerance rozdílů v měrných úhradách je vlastník povinen provést úpravu rozdělení nákladů spočívající v úpravě (změně) podílu základní a spotřební složky v celkových nákladech, přezkoumání stanovené korekce na polohu místností nebo bytů a hledání příčin mimo výpočtovou metodu“ http://www.mra.cz/uploadfiles/files/372_2001-metodicky_pokyn_k_vyhlasce.pdf

Metody stanovení koeficientů umístění výpočtem dle tepelných ztrát dle projektové dokumentace empirickou metodou dle metodiky rozúčtovatele Výpočet dle tepelných ztrát vychází z projektové dokumentace a z dokumentace zateplení. Častěji se stanovuje koeficient polohy empirickou metodou a ve většině metodik není zohledněno zateplení. Vlastníci většinou po úplném zateplení objektu přistupují na změnu polohových koeficientů na základě tepelných ztrát. JAKÝM ZPŮSOBEM BYLY KOEFICIENTY STANOVENY V NAŠEM SVJ?

Nedodržování vyhlášky 372/2001 Náš dodavatel rozúčtování vznesl dotaz u věcně příslušného ministerstva, které je také tvůrcem uváděné vyhlášky, tj. na Informačním centru Ministerstva pro místní rozvoj (IC MMR). Odpověď je následující: „Základní složka nákladů se rozděluje podle plochy bytu a není ovlivněna rozdílnou spotřebou tepla jednotlivých bytů. Není tedy žádný důvod pro zohledňování polohy místnosti či bytu v domě. Koeficienty se koriguje jen spotřební složka v případě rozúčtování dle náměrů indikátorů či měřidel tepla. Použití koeficientů polohy na základní složku nemá logiku a je v rozporu s vyhláškou 372/2001 Sb.“ Tolik názor, pod nímž je podepsáno IC MMR. Bude nutné o něm diskutovat na příštím shromáždění vlastníků a přijmout rozhodnutí, protože toto není v kompetenci výboru SVJ. http://www.jahodnice722.cz/index.php/vybor-svj/zpravy-o-cinnosti-vyboru/21-referat- financni/130-otazky-vyuctovani-tepla-pro-shromazdeni-vlastniku

Návrhy k hlasování Návrh na udělení úkolu pro výbor SVJ, aby prověřil důvody vysokého rozpětí naměřených hodnot v souladu s platnou metodikou k vyhlášce č. 372/2001 Sb. Vzhledem k tomu, že je tento krok spojen s investicí, navrhuje Shromáždění rozpočet na tyto úkony Kč ………………..,-. U minimálně pěti (více?) bytových jednotek s nejvyššími naměřenými hodnotami prověřit mj. správnost koeficientů polohy těchto bytů, a to s maximálním rozpočtem Kč ……………..,- Hlasování o zrušení ustanovení 8. b) ze zápisu ze Shromáždění z 28.3.2012, tj.: „spotřeba 30% průměru a méně dle stanovené vyhlášky bude vyúčtována ve výši 100% průměru podle plochy bytu“ Návrh na udělení úkolu pro výbor SVJ, aby zajistil ve spolupráci s naším rozúčtovatelem nákladů na teplo a teplou vodu, rozúčtování v souladu vyhláškou č. 372/2001 Sb.

Konec