Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O BYDLENÍ ČESKÝCH SENIORŮ 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O BYDLENÍ ČESKÝCH SENIORŮ 1"— Transkript prezentace:

1 MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O BYDLENÍ ČESKÝCH SENIORŮ 1
MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O BYDLENÍ ČESKÝCH SENIORŮ 1. listopadu 2016, Senát PČR „Služby spojené s užíváním bytu“ Ing. Milan Taraba, místopředseda RS ČR, předseda SON ČR Děkujeme MMR a MPSV za podporu poradenství seniorů

2 Náklady na bydlení jsou ovlivňovány plněním spojených s užíváním bytu a nebytových prostorů v domě s byty (služby spojené s užíváním bytu), které mají též vazbu na poskytování příspěvků na bydlení a doplatků na bydlení.

3 Služby zajišťované pronajímatelem a jeho dodavateli
Dodávka tepla a centralizované poskytování teplé vody Dodávka vody a odvádění odpadních vod Provoz výtahu Osvětlení společných prostor v domě Úklid společných prostor v domě Odvoz odpadních vod a čištění jímek Umožnění příjmu rozhlasového a televizního signálu Provoz a čištění komínů Odvoz komunálního odpadu Případně další služby sjednané s poskytovatelem služeb Rozsah poskytovaných služeb si poskytovatel služeb a příjemce služeb ujednají nebo o něm rozhodne bytové družstvo či společenství vlastníků jednotek.

4 Služby objednávané přímo uživatelem bytu (dodávka elektřiny, dodávka plynu, telefony, televize aj.)
Zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytu a nebytových prostorů v domě s byty (účinnost od ) a jeho novela – zákon č. 104/2015 Sb., (účinnost od ) pojednává o všech službách poskytovaných majitelem uživatelům bytů bez ohledu na druh nájmu či vlastnictví bytu.

5 Názvosloví Osoby rozhodné pro rozúčtování služeb jsou nájemci či vlastníci bytů a osoby, které s ním žijí ve společné domácnosti v zúčtovacím období déle než 2 měsíce. Zálohy za služby a způsob změny jejich výše se sjednává dohodou mezi nájemcem a poskytovatelem služeb či rozhodnutím BD, SVJ. měsíčním podílem s předpokládaným nákladem na byt při změně ceny či množství dodávané služby Změna se promítne v platbách od 1. dne měsíce následujícího po doručení písemného oznámení uživateli bytu s řádným odůvodněním.

6 Rozúčtování nákladů za služby ujedná poskytovatel s 2/3 většinou nájemců, v BD či SVJ rozhodnutím (usnesením). Změna je možná až po uplynutí zúčtovacího období. Nedojde-li k ujednání či rozhodnutí BD či SVJ rozúčtují se náklady takto: Dodávka vody a odvádění odpadních vod v poměru naměřených hodnot na podružných vodoměrech nebo podle směrných čísel roční spotřeby vody – viz. příloha č. 12 vyhlášky č. 428/2001 Sb. Provoz a čištění komínů dle počtu využívaných vyústění do komínů. Umožnění příjmu rozhlasového a televizního vysílání dle počtu kabelových zásuvek. Provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě, úklid společných prostor v domě, odvoz odpadních vod a čištění jímek, odvoz komunálního odpadu, případně další sjednané služby podle počtu osob rozhodných pro rozúčtování. Náklady na dodávky tepla a centralizované poskytování teplé vody se sjednává buď dohodou se všemi uživateli a nedojde-li k dohodě pak podle vyhlášky č. 372/2001 Sb., po podle vyhlášky č. 269/2015 Sb.,

7 Základní změny v předpisu
Místo TUV nově TV (teplá voda). Největší změna se týká vytápění. Dle původní vyhlášky indikovaná cena tepla vztažená na metr čtvereční započitatelné plochy bytu u spotřební složky v rozmezí 60 – 140 % téhož ukazatele za celý dům byla bez korekce, nově se pásmo změnilo na 80 – 200 %, tzn., že ti co doposud ušetřili až 40 % oproti průměru domu si připlatí až 20 % navíc a ti co mají rádi větší teplo si mohou připlatit až o 60 % navíc. Dále se nově při výpočtu vytvoří skupina konečných spotřebitelů mezi 80 – 200 % průměru a těm se náklady vypočtou bez redukce. Součet se odečte od celkové dodávky tepla a zbytek se rozúčtuje mezi spotřebitele zbývající. Výpočet teplé vody se v podstatně nemění.

8 Vyúčtování - provádí se vždy za zúčtovací období a poskytovatel je povinen doručit toto vyúčtování do 4 měsíců po skončení období. Finanční vyrovnání pak se provede do 4 měsíců od doručení vyúčtování nebo ve lhůtě, kterou si strany dohodnou. Paušální platba - náklady za služby spojené s užíváním bytu si strany mohou sjednat paušální platbou a to vždy v písemné formě. Zůstává povinnost rozúčtovat náklady všem ostatním, kteří dohodu o paušálu nemají (např. potvrzení úřadu práce k žádosti o dávky na bydlení). U dlouhodobých nájmů nad 24 měsíců zákon zakazuje paušalizaci nákladů za teplo, TV a vodné a stočné. U dlouhodobých nájmů nad 24 měsíců zákon zakazuje paušalizaci nákladů za teplo, TV a vodné a stočné. Pokuty a poplatky z prodlení - pokuta se snižuje novelou ze 100 Kč na 50 Kč denně, poplatek z prodlení, pokud není vypočítán podle jiného právního předpisu činí 1% denně z dlužné částky, nejméně však 10 Kč denně.

9 Zákon platí pro všechny bez ohledu na to, zdali byt užívají jako nájemci, členové BD či vlastníci.
V souladu s usnesením Mezinárodní unie nájemníků (International Union of Tenants) i organizace CECODHAS usilujeme na mezistátní i vnitrostátní linii o snižování nákladů na bydlení a zamezování chudoby, zejména formou cenově dostupné energie pro všechny, posílení vztahů mezi energetickou náročností a nájemným a též by bylo prospěšné sladit metody výpočtu energetické náročnosti v jednotlivých zemích EU.

10 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O BYDLENÍ ČESKÝCH SENIORŮ 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google