GYMNÁZIA V JEDNOM KOLE KONFERENCE AŘG ČR– STARÉ SPLAVY, 26. – 28. BŘEZNA 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváříme znalostní společnost?
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji
Role obce v systému sociálních služeb Hradec Králové 7. května 2010 Jaromír Jech.
Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
příspěvek pro 5. workshop k projektu „Řemesla“
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Podnikatelské setkání 2013 Hotel ALLVET Ing. Jan Marek ředitel KOP ÚP ČR Vyškov.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Evropský sociální fond v ČR
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
Základy návrhu metodiky: Význam – Principy – Přínosy Josef Horňáček, Lenka Klimplová (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Ekonomické okénko aneb jak ředitel gymnázia postupně o své kompetence přišel Konference AŘG ČR ŘEDITEL GYMNÁZIA 25 LET PO SAMETOVÉ REVOLUCI podmínky, očekávání,
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
Otazníky nad terciárním vzděláváním jako předpokladu využití a rozvoje sociálního potenciálu populace Pro konferenci VŠFS – „Lidský kapitál a investice.
KONFERENCE AŘG ČR PŘEROV-3. DUBNA – 5. DUBNA 2013.
Všeobecné nebo odborné vzdělání? Konference AŘG Hradec Králové 2015 RNDr. Zdeněk Bergman.
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
KONFERENCE AŘG ČR HRADEC KRÁLOVÉ – 25.3 –
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Veletrhy studijních oborů v Moravskoslezském kraji - „Olympiáda technických profesí“ Ing. Roman Kusyn, ITP Velké Karlovice, 28./
Financování regionálního školství
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
( vzdělanostní struktura obyvatel )
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Projekt Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků škol a školských zařízení Libereckého kraje v oblasti řízení a personální politiky I CZ.1.07/1.3.00/
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
ASPŠ ČR – Technická lycea a jejich budoucnost? Technická lycea a jak dál? „Střední odborná škola připravuje především pro výkon odborných.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Budoucnost odborného školství ??? 9.června 2011, Praha.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
REFORMA STŘEDNÍHO ŠKOLSTVÍ Zvyšování kvality a efektivity středního vzdělávání Libereckého kraje Bc. Radek Cikl náměstek hejtmana pro resort.
Bc. Magdalena Zábranská
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

GYMNÁZIA V JEDNOM KOLE KONFERENCE AŘG ČR– STARÉ SPLAVY, 26. – 28. BŘEZNA 2012

VÍCELETÁ GYMNÁZIA AKTUÁLNÍ TÉMA

OD BŘEZNA 2011 K BŘEZNU 2012 Konference Znojmobřezen 2011 Téma konferenceKvalita českého školství a postavení gymnázií • Ladislav NěmecDlouhoudobý záměr vzdělávání ČR • Branislav KleskeňStudie McKinsey • Daniel MunichNERV a vzdělávání Aktuální podmínky • Sílící tlak proti víceletým G • Rostoucí podpora střednímu odbornému školství • První pokles přímých ONIV o 30% • Neustále rostoucí problémy s prostředky na platy, důsledek populačního poklesu Závěry vcelku pozitivní • Dlouhodobý záměr – 5% - 10% pro víceleté G, 25% ve všeobecném vzdělávání • Studie a příspěvky – všeobecné vzdělání má budoucnost

OD BŘEZNA 2011 K BŘEZNU 2012 Konference Staré Splavybřezen 2011 Téma konference  Financování regionální školství  Budoucnost všeobecného vzdělání a jeho význam z pohledu zaměstnavatelů  Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy  Příprava nových učitelů na VŠ Aktuální situace  Neustávající tlak proti víceletým G  Trvalá podpora odbornému školství  Konkurzy na místa ředitelů  Další pokles přímých ONIV  Trvající a rostoucí problémy s prostředky na platy jako důsledek normativního financování

Také si kladete otázku, proč neustále musíme obhajovat existenci našich škol? Čím prospěje Libereckému kraji snížení podílu žáků odcházejících do prim? Situace - Základní obrázek o kraji  Budoucnost profesí – web Národního vzdělávacího fondu - přehledpřehled  Střední školy a obory – web Libereckého kraje – přehledpřehled  Nezaměstnaní absolventi – web MPSV – přehledpřehled  Poptávka po práci a volná místa – web úřadu práce – přehledpřehled  Informace pro absolventy základních škol a pro rodiče – vzdělávací portálvzdělávací portál

PODPORA ODBORNÉMU ŠKOLSTVÍ  Krajské normativy  Stipendia  Programy na státní úrovni  Směřování prostředků z EU  Propagační kampaně – bilboardy, inzeráty…

Cui bono? Neexistujeme ve vakuu Z jedné strany ZŠ •Odliv dobrých žáků, tahounů •Snížení počtu žáků ve škole – ekonomické důsledky Z druhé strany ŠOŠ a SOU •Nemáme problémy s uchazeči •Pracujeme s motivovanými žáky •Zajistíme si žáky již po 5. třídě

Cui bono? Řídí nás politici - na krajské úrovni v roli zřizovatelů - na celostátní úrovni v roli strategických záměrů Levice •Přesun žáků ze všeobecně vzdělávacích oborů do oborů odborných bude mít podle všeho za následek zvýšení nezaměstnanosti - nezaměstnaní potřebují pomoc státu •Historická nedůvěra k elitám a inteligenci Pravice •Nezaměstnanost udržuje levnou pracovní sílu •Zamezení odchodu žáků z 5. tříd může pomoci základním školám v obcích