Příklady sociálně ekonomických iniciativ v Polsku 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Smart Move Každý rok autobusy a autokary v Evropě, s minimálními dopady na životní prostředí, přepraví bezpečně a podle jejich potřeby miliony lidí. Ačkoliv.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Občanské sdružení Villa Vallila Založeno v roce 1996 s cílem vybudovat a provozovat komunitní dům v Červeném Újezdě u Votic jako domov pro lidi s postižením.
Volnočasové projekty a EU financování
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Seniorské bydlení. Seniorské bydlení v ČR Dostatečná kapacita Neefektivní rozmístění Pořadník: 15 % využitelnost Mezinárodní smlouva s Německem.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Kavárna PředMěstí Sociální podnik. Koncept Výjimečný interiér – měšťanský dům v centru města Regionální produkty Sociální podnik Ten podnik žije! Skvělý.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Země živitelka 2009 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Komunitní a otevřená škola
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Marketingové prostředí obce
Venkovská turistika podnikatelské minimum
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
JAK SPOLUPRACOVAT? DOKÁZALI TO JINÍ, TAK MY TAKÉ! Petr Janeček Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

Příklady sociálně ekonomických iniciativ v Polsku 2013

Přehled iniciativ 1.Bałtów - Jurský park 2.Inowrocław - Asociace vzájemné pomoci „Flandria“ 3.Piatkow - Sociální družstvo „Tajná zahrada“

Bałtów – Jurský park  V odezvě na rostoucí nezaměstnanost občané Bałtówu zaznamenali organizaci „Bałt”.  Společně začali hledat způsob, jak efektivně využít přírodní krásy regionu k upoutání turistů a oživení lokality.  Některé nápady se zprvu zdály absurdní, avšak díky úsilí místních obyvatel se sen stal skutečností.  Vybudování Jurského parku nabízí místním obyvatelům práci a umožňuje nezávislý rozvoj.

Bałtów – Jurský park Výsledky  20 zaměstnanců (pokles nezaměstnanosti v lokalitě z více než 30% na 4% mezi roky 2001 a 2009)  Stavba turistické infrastruktury (5 hotelů se stravovacím zařízením, 25 zemědělsko-turistických farem, 5 soukromých farem)  Přestavba sociální infrastruktury (místa pro sociální a kulturní akce a venkovní události)  Ročně navštěvují Bałtów tisícovky turistů

Asociace vzájemné pomoci „Flandria“  Asociace v Inowrocławu  Zaměřuje se na vytvoření alternativy k často nedostatečné veřejné zdravotní službě  Snaha o zvýšení dostupnosti nedostatkové specializované zdravotní služby  Dělá tak prostřednictvím pomoci lékařských odborníků a dobrovolné pomoci

Asociace vzájemné pomoci „Flandria“  Misí asociace „Flandria“ je zajistit, aby peníze nebyly překážkou ke zdravotní péči  Každý z 9000 členů platí poplatek 0,5 eur ročně  Také jsou oprávněni k zakoupení individuální slevové karty, která dává 10% slevu v lékárnách (provozovaných asociací a partnerskou organizací), 30% slevu v soukromých specializovaných ordinací (které spolupracují s asociací) a 15% slevu v obchodech s rehabilitačním a ortopedickým vybavením

Asociace vzájemné pomoci „Flandria“ Výsledky  Zlepšení přístupu k zdravotním službám a školkám  Asociace vzájemné pomoci „Flandria“ má 5 územních odvětví a prodejen v Inowrocław, Toruń, Bydgoszcz, Włocław, Poznań a Gdynia  50 lidí pracujících na plný úvazek a více než 100 stálých dobrovolníků

Sociální družstvo „Tajná zahrada“  Sociální družstvo, které nabízí služby upravení krajiny v oblasti Poznaňského Piatkowa  Je provozované místními obyvateli, kteří dříve hledali práci  Družstvo je velmi dobře hodnocené, díky vysoké kvalitě práce a pozornosti vůči pracovníkům

Sociální družstvo „Tajná zahrada“  „Tajná zahrada“ byla vytvořena v roce 2007 pěti účastníky semináře pro nezaměstnané, kteří specifikovali zájem o zahradnictví a tvorbu krajiny.  Podobnou práci dělali již dříve, takže vytvoření družstva vypadalo jako přirozené pokračování  S pomocí CIS se brzy stalo samostatné a samostatné (pomoc s fungováním jako samostatný podnik s finančními záležitostmi i vnitřní strukturou)  Pevní rok provozu byli pod dohledem instruktora CIS

Sociální družstvo „Tajná zahrada“ Výsledky  Najmutí 6 jednotlivců (5 z nich se předtím účastnilo seminářů o dlouhodobé nezaměstnanosti)  Jeden z pracovníků se již zbavil dluhů z nájmu, zbylých 5 je na dobré cestě tak udělat v blízké budoucnosti  Mentalita v lokalitě se vůči nezaměstnaným jednotlivcům změnila