Příprava OP VVV (věda, výzkum, vzdělávání)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Souhrnná informace o přípravě OP Výzkum, vývoj a vzdělávání 6. 6
OP VVV Ostrava,
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
INFORMACE Z XI. ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU OP VK PRAHA, pro předsednictvo RVŠ, 19. září 2013 Zpracovala: doc. Ing. Ivana Kraftová, CSc.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Řídicí výbor OP VVV jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 OPVVV Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání Specifický cíl 5 Zlepšení kvality pregraduální přípravy pedagogických.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Výzkum, vývoj a vysoké školy Mgr. et Mgr. Tomáš Hruda.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
OP VVV. Aktuální stav OP VVV byla finální verze OP VVV po vypořádání připomínek znovu předložena Evropské komisi zaslán programový.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
OP VVV.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Příprava OP VVV (věda, výzkum, vzdělávání) PRVŠ, 18.4.2013

Identifikace potřeb a problémů ČR v oblastech výzkumu a vzdělávání – analytická část (1) POTŘEBY V OBLASTI VÝZKUMU A VÝVOJE: lidské zdroje ve VaV - nízké mzdové ohodnocení, kariérní růst, chybí zahraniční odborníci, odliv mozků infrastruktura VaV - konkurenceschopnost, upgrading, řídký výskyt infrastruktur VaV s open access, podfinancování infrastruktury VaV v Praze internacionalizace VaV - chybějící strategie, uzavřenost pracovišť, malá koordinace mezinárodních týmových projektů institucionální rámec pro VaV - nedostatečná odborná kapacita managementu, vysoká administrativní zátěž, nevhodná metodika přidělování prostředků, nedostatečná institucionální kapacita veřejné správy pro řízení VaV

Identifikace potřeb a problémů ČR v oblastech výzkumu a vzdělávání – analytická část (2) POTŘEBY V OBLASTI VÝZKUMU A VÝVOJE: využití výzkumu jako zdroje znalostí pro aplikační sféru - nízké využití národohospodářského potenciálu veřejné výzkumné sféry, prostředí nedostatečně podporuje využití výzkumu jako zdroje dlouhodobé konkurenční výhody, nedostatečná problémová orientovanost výzkumu, nízká intenzita spolupráce mezi akademickou a aplikační sférou, nedostatečně rozvinutý proces inteligentní specializace v regionech

Identifikace potřeb a problémů ČR v oblastech výzkumu a vzdělávání – analytická část (3) POTŘEBY V OBLASTI VYSOKÝCH ŠKOL: kvalita VŠ vzdělávání a jeho relevance pro trh práce – absolventi Bc. studia jsou vnímáni jako nedostatečně připraveni pro výkon vystudované profese, příliš mnoho „drahých“ magistrů, nutnost zvýšení kvality VŠ studia na vysokých školách, chybí transparentní a jasně vymezený systému hodnocení kvality zvýšení účasti na VŠ vzdělání a posílení jeho inkluzivního charakteru – vysoká celková účast na VŠ vzdělávání, ale malý podíl absolventů s VŠ titulem, vysoká studijní neúspěšnost, malá podpora studujících se specifickými potřebami

Identifikace potřeb a problémů ČR v oblastech výzkumu a vzdělávání – analytická část (4) POTŘEBY V OBLASTI VYSOKÝCH ŠKOL: excelentní vzdělávání ve vazbě na výzkum – podprůměrný podíl absolventů doktorského studia v mladé populaci, nízká motivace doktorandů věnovat se naplno studiu, nabídka DSP absolventů výrazně zaostává za potřebou kvalifikovaných lidských zdrojů pro VaV v technických a přírodních vědách, stav infrastruktur českých VŠ stále nesplňuje standardy moderních výzkumných a vzdělávacích trendů, poptávka nových VaVpI center po DSP absolventech převyšuje možnosti VŠ otevřenost vůči potřebám dospělé populace v oblasti CŽV vzdělávání – zájem veliký, ale nabídka kurzů neodpovídá potřebám cílových skupin, neexistence uceleného systému podpory a služeb pro studenty CŽV se specifickými potřebami, nedostatečná relevance vzhledem k požadavkům trhu práce

Organizace přípravy OP VVV Řídicí výbor OP VVV (zástupce RVŠ T. Opatrný) Pracovní skupiny OP VVV Pracovní skupina Vzdělávání - regionální školství a další vzdělávání (zástupce RVŠ J. Coufalová) Pracovní skupina VaV a vysoké školy (zástupce RVŠ M. Pospíšil) Pracovní skupina Implementace Projektový tým MŠMT (interní platforma – slaďování výstupů jednotlivých pracovních skupin před jejich předložením ŘV)

PO 1: Posilování kapacit pro kvalitní veřejný výzkum INVESTIČNÍ PRIORITA (ERDF): posilování infrastruktury a kapacit pro rozvoj vynikající úrovně výzkumu a inovací a podpora odborných středisek, především evropského významu, včetně území Prahy. Cílem je zajistit produkci absolventů výzkumně orientovaných studijních programů. SPECIFICKÉ CÍLE: SC 1: Posílit excelenci ve výzkumu SC 2: Zlepšit podmínky pro kvalitní výzkum na VŠ a výuku spojenou s výzkumem PROGRAMY: Excelentní výzkum (k naplnění SC 1) Kapacity pro kvalitní výzkum a výzkumně orientované programy na VŠ (k naplnění SC 2) Systémové podmínky pro kvalitní výzkum (k naplnění SC 1, SC 2)

PO 2: Rozvoj podmínek pro využití výzkumu jako zdroje dlouhodobé konkurenční výhody INVESTIČNÍ PRIORITA (ERDF): rozvoj propojení a synergií mezi podniky a inovačními a výzkumnými centry a VŠ. Podpora vyšší orientovanosti výzkumu na zásadní společenské výzvy definovanými dlouhodobými prioritami. SPECIFICKÉ CÍLE: SC 1: Posílit orientaci výzkumu na prioritní oblasti společenských výzev včetně průřezových technologií  SC 2: Zvýšit spolupráci výzkumných organizací s aplikační sférou vedoucí k efektivnímu využití výsledků výzkumu v praxi SC 3: Iniciovat a rozvinout proces inteligentní specializace v regionech

PO 3: Rozvoj vysokých škol MULTIFONDOVÁ PRIORITA = jeden tematický cíl + dvě investiční priority 1. INVESTIČNÍ PRIORITA (ESF): zlepšování kvality, účinnosti a otevřenosti terciárního a rovnocenného vzdělávání pro zvýšení účasti a úrovně dosaženého vzdělání. SPECIFICKÉ CÍLE: SC 1: Zvýšení kvality vzdělávání na VŠ a jeho relevance pro potřeby trhu práce SC 2: Zvýšení účasti na VŠ vzdělávání prostřednictvím snížení studijní neúspěšnosti a podpory studentů se specifickými potřebami SC 3: Zatraktivnit CŽV na VŠ a zvýšit účast, zejména v rámci dospělé populace SC 4: Nastavení a rozvoj systému hodnocení kvality a strategického řízení VŠ 2. INVESTIČNÍ PRIORITA (ERDF): investice do vzdělávání, dovedností a celoživotního učení rozvíjením infrastruktury. SPECIFICKÝ CÍL: SC 1: Zkvalitnění vzdělávací infrastruktury na vysokých školách za účelem profilace vysokých škol, zlepšení přístupu znevýhodněných skupin a zvýšení otevřenosti VŠ pro potřeby CŽV

PO 4: Rozvoj celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělání 1. INVESTIČNÍ PRIORITA (ESF): předcházení předčasnému ukončování školní docházky a jeho omezování, podpora rovného přístupu ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání SPECIFICKÉ CÍLE: SC 1: Rozvoj inkluzívního vzdělávání SC 2: Zvýšení kvality a otevřenosti předškolního vzdělávání včetně usnadnění přechodu dětí na ZŠ SC3: Zlepšení kvality vzdělávání a výsledků žáků v klíčových kompetencích SC4: Rozvoj systému hodnocení kvality a strategického řízení ve vzdělávání SC5: Zkvalitnění pregraduální přípravy pedagogických pracovníků SPECIFICKÁ CÍLOVÁ ÚZEMÍ: sociálně vyloučené lokality zvýšená podpora předškolního vzdělávání v obcích s rozšířenou působností

PO 4: Rozvoj celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělání 2. INVESTIČNÍ PRIORITA (ESF): zlepšování přístupu k celoživotnímu učení, zdokonalování dovedností a schopností pracovníků a zvyšování významu systémů vzdělávání a odborné přípravy pro trh práce, včetně zlepšování kvality odborného vzdělávání a přípravy a zavedení a rozvoje programů učení založeného na pracovní činnosti a učňovských programů, jako jsou duální výukové systémy SPECIFICKÉ CÍLE: SC1: Zvyšování kvality odborného vzdělávání včetně posílení jeho relevance pro trh práce SC2: Propojení počátečního a dalšího vzdělávání SC3: Zvyšování obecných a základních gramotností v dalším vzdělávání SPECIFICKÁ CÍLOVÁ ÚZEMÍ: kraje

Harmonogram přípravy OP VVV Do konce dubna 2013: zapracování připomínek MMR a partnerů, finální verze první fáze na MMR Do konce května 2013: První návrhy programů předloženy vládě ČR pro informaci Spolu s programy vládě předložen návrh Dohody o partnerství Květen – srpen 2013: Dopracovávání OP (2. fáze) Podzim 2013 (možná dříve): Předložení programů ke schválení vládě ČR Spolu s programy předložení Dohody o partnerství Následně: Předložení EK, formální vyjednávání (neformální vyjednávání již od jara 2013)