Personální řízení v malých podnicích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Řízení lidských zdrojů -1
Řízení lidských zdrojů
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
Organizační a řídící struktury
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Vize, Strategie, Cíle.
Strategická podnikatelská jednotka Strategic Business Unit - SBU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
Personální informační systém
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Předmět: Řízení podniku 1
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Analýza makro a mikroprostředí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_01.
Personální management
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Řízení personální činnosti personálním útvarem
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Poradenství v obecném řízení
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Personální plánování.
MÍSTO – PLACE – DISTRIBUČNÍ CESTY
Moderní personalistika I. BLOK
Moderní personalistika I. BLOK
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Moderní personalistika
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Personální plán pro podnikatelský plán
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2015 / 2016 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Ekonomika malých a středních podniků
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Ekonomika malých a středních podniků
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Transkript prezentace:

Personální řízení v malých podnicích Malé podniky mají významnou roli ve všech vyspělých ekonomikách.

Definice malého podniku Z hlediska personální práce malý podnik: Nemá personální útvar ani specializovaného personalistu Personální řízení zajišťuje majitel, nebo nejvyšší vedoucí pracovník Administrativní stránku personální práce zajišťuje asistentka, mzdová účetní nebo jiný administrativní pracovník vedle svých povinností Personální práce je často ignorována nebo se vyznačuje amatérismem a diletantstvím

Typologie malých podniků Z hlediska podnikatelské strategie a politiky lze malé podniky zařadit do dvou typů: - podniky usilující o maximální pružnost svého programu výrobků či služeb a zaměřené na využívání všech vhodných příležitostí nabízených trhem, - podniky usilující o dlouhodobou stabilitu svého výrobků či služeb a orientují se na dlouhodobé pokrývání určitého segmentu trhu. Typ podnikatelské strategie a politiky má svým způsobem vliv na personální práci, její podobu a cíle.

Personální činnosti Vytváření a analýza pracovních míst Personální plánování Získávání, výběr a přijímání pracovníků Hodnocení zaměstnanců Rozmisťování zaměstnanců a skončení jejich pracovního poměru

Personální činnosti 2 Odměňování zaměstnanců Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců Pracovní vztahy Péče o pracovníky Personální informační systém

Personální politika Je třeba stanovit určitá pravidla, kterými se bude podnik řídit při každém rozhodování, které se týká pracovníků a práce Personální politika musí být otevřená tak, aby pracovníci byli informováni o všem, co by mohlo mít dopad na jejich postavení Pracovníci malých podniků v podstatě přestávají být zaměstnanci či podřízenými a stávají se ve stále větší míře spolupracovníky

Personální politika 2 Konkrétní podoba personální politiky se zpravidla projevuje v souboru opatření, jimiž se podnik snaží ovlivňovat oblast práce a usměrňovat jednání lidí tak, aby přispívalo k efektivnímu plnění úkolů a záměrů podniku Správně zvolená personální politika dává zaměstnancům: Jasný cíl Perspektivu, Jistotu Motivaci Loajalitu

Personální strategie Problém je, že hlavním motivem podnikání v malých podnicích bývá často snaha dosažení žádoucí životní úrovně podnikatele a v souvislosti s tím snaha o přežití Jedním z hlavních cílů skutečného podnikání je nejen přežití podniku v konkurenčním prostředí, ale v první řadě snaha pojistit si přežití rozvojem podniku Lidský činitel je rozhodující pro rozvoj každého podniku

Personální strategie 2 Personální strategie se týká dlouhodobých cílů v oblasti potřeby pracovních sil a hospodaření s nimi. Personální strategie je determinována cílovou strategií podniku. Sama však tvoří jádro podnikové strategie, neboť pracovní síla je rozhodujícím zdrojem, který má podnik k dispozici.

Personální specifika malého podniku Relativně malé množství a úzká škála aktivit Malý počet a struktura pracovníků Menší rozmanitost používané techniky a technologie Jednoduchá organizační struktura Bezprostřední a intenzivní kontakt mezi vedoucím a pracovníky

Personální specifika malého podniku 2 Malý počet pracovníků činí malý podnik zranitelnějším Špatná práce nebo odchod jednoho pracovníka vyvolá větší problémy než ve velkém podniku Malý podnik si nemůže dovolit v pracovních silách rezervu Získání nových je také pro malý podnik obtížnější