XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Advertisements

Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Předběžné regulované ceny v elektroenergetice pro rok 2013
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Solární systémy pro aktivní topení
Výroba a distribuce elektrické energie
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Rostislav Krejcar odbor elektroenergetiky
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Kritické situace v PS ČR
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Ceny elektřiny a souvisejících služeb v roce 2008
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy 1 Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2013 Závěrečný koordinační seminář EGÚ.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská Josef Fiřt

2 I.Ceny elektřiny pro r II.Ceny plynu pro r III.Podpora výroby elektřiny z OZE pro r IV.Ceny tepla pro r. 2009

I. Ceny elektřiny pro rok 2009

4 6,6 % - regulované složky 12,6 % - silová elektřina 9,9 % - dodávka celkem 9,9 % - regulované složky 21,4 % - silová elektřina 16,4 % - dodávka celkem 0,2 % - regulované složky 18,5 % - silová elektřina 9,9 % - dodávka celkem Zvýšení cen elektřiny v roce domácnosti

5 Struktura ceny za dodávku elektřiny pro domácnosti

6 7,2 % - regulované složky 11,2 % - silová elektřina 9,4 % - dodávka celkem 10,6 % - regulované složky 23,9 % - silová elektřina 18,0 % - dodávka celkem 1,1 % - regulované složky 25,5 % - silová elektřina 14,4 % - dodávka celkem Očekávané zvýšení cen elektřiny v roce maloodběr podnikatelů

7  Inflační faktory (včetně indexu růstu mezd) v oblasti nákladů ČEPS a PDS (  )  Očekávaný meziroční pokles spotřeby v regionech ČEZ a EON (  ), naopak v regionu PRE stále růst spotřeby (  )  Korekce (vyrovnání) za rok 2007  v oblasti distribuce: celková ztráta EON přes 200 mil. Kč a PRE 75 mil. Kč (  ), přebytek ČEZ 440 mil. Kč (  )  v oblasti podpory zdrojů (OZE, KVET a DZ): celková ztráta za sektor téměř 580 mil. Kč (  ) POZN:(  ) … negativní vliv na ceny(  )… pozitivní vliv na ceny Faktory ovlivňující regulované ceny I.

8  Snižování výnosů z aukcí kapacit na přeshraničních profilech – v regulaci meziročně pokles objemu prostředků, snižujících celkové povolené tržby ČEPS a tedy i ceny, o 500 mil. Kč (  )  Nutné investice do rozvoje soustavy v důsledku připojování nových zdrojů (OZE) a růstu spotřeby v některých lokalitách (  )  Významný růst ceny elektřiny na velkoobchodním trhu (min. o 18 %) ovlivňující cenu elektřiny na ztráty v sítích a především cenu komodity nabízené zákazníkům ze strany dodavatelů (  ) Faktory ovlivňující regulované ceny II.

9 Vývoj cen elektřiny na trhu (EEX)

10 Změny dodavatele elektřiny

11  ČEZ Prodej, s.r.o…dodávají více než 98 % zákazníků E.ON Energie, a.s. z řad domácností a malých Pražská energetika, a.s. podnikatelů  Ostatní dodavatelé – MOP vedle dodavatelů uvedených v kategorii MOO i: Lumen Energy, a.s. Moravia Energo, a.s. Česká energie, a.s. United Energy Trading, a.s. Atel Česká republika s.r.o Českomoravská energetická Západomoravská energetická Czech Karbon s.r.o … a další (avšak s méně než 200 zákazníky) Přehled dodavatelů dodávajících v současnosti domácnostem a malým podnikatelům MOP (zdroj dat: Operátor trhu s elektřinou, a.s.)  Ostatní dodavatelé – MOO Bohemia Energy Entity s.r.o BICORN s.r.o Centropol Energy a.s. Armex Energy a.s. Lumius, spol. s.r.o … a další (avšak s méně než 100 zákazníky) Aktivní dodavatelé

12 Nabídky ČEZ, PRE a E.ON na zajištění dodávky elektřiny na r A) ČEZ – pro MOO a MOP 1)FIX 2010 (silová elektřina na 2 roky – 4%) 2)Měsíc nebo Q dle burzy 3)Model pro KZ, kteří se nerozhodnou - pro VO – dle dohody

13 B) PRE 1)pro D – „Komfort + Garant“ (pro r a 2010) bez stálého platu 2)VO – „Energie Flex“ – S na 2 roky, každé 3 měsíce nová nabídka 3)Nákupní model – vážený průměr C) E.ON – ještě nezveřejnil

II. Ceny plynu pro rok 2009

15 Struktura ceny za dodávku plynu pro domácnosti

16 Vývoj cen zemního plynu na českém trhu

17 Vývoj kurzu CZK

III. Podpora obnovitelných zdrojů energie pro rok 2009

19  výkupní ceny se navyšují o 4%  nárůst indexu cen průmyslových výrobců)  ceny zelených bonusů klesají  nárůst ceny silové elektřiny o 20 % OZE - Základní charakteristiky

20  Větrné elektrárny  cena pro nové zdroje snížena o 5% v souladu se zákonem (  )  podloženo aktuálními technicko-ekonomickými parametry  Fotovoltaické elektrárny  nově rozdělení na dvě kategorie do 30 kW a nad 30 kW  cena pro nové zdroje snížena o 4,2 % (u zdrojů do 30 kW) resp. o 5 % (u zdrojů nad 30 kW)(  )  Bioplynové stanice  ceny u bioplynových stanic nově kategorizovány pouze podle druhu vstupního paliva – nikoliv podle časového hlediska  u kategorie využívající biomasu AF 1 (určená) výkupní cena zvýšena o 5,6 % - zemědělský agregovaný index (  )  u kategorie AF 2 zohledněna energeticky náročnější technologie (nárůst 7,6 %) (  ) OZE – úpravy cen u některých kategorií

21  Biomasa  upraveny ceny paliva Kategorie O1 175 (160) Kč/GJ tj. nárůst o 9,4 % (  ) O2 120 (110) Kč/GJ tj. nárůst o 9 % (  ) O3 70 (70) Kč/GJ  nárůst cen uhlí o 20 %, cena povolenek 20 EUR/t CO 2  vyšší ceny uhlí a povolenek snižují nutnou podporu pro spoluspalování (  )  KVET – základní vlivy na změnu ceny  meziroční nárůst ceny uhlí a ceny zemního plynu  nárůst ceny silové elektřiny u KVET do 5 MW pro rok 2009 v úrovni 30 %  v konečném důsledku mírný pokles příspěvků (  ) OZE – úpravy cen u některých kategorií

22 Předpoklad Vývoj výroby elektřiny z OZE v ČR

23 Finanční dopady podpory OZE, KVET a DZ do cen konečných zákazníků

IV. Ceny tepla pro rok 2009

25 Přehled základních úprav podmínek pro tvorbu cen tepelné energie CR č. 7 z  Zjednodušení podmínek o dosud nutné výpočty a problematická ustanovení pro povolený meziroční nárůst  Upřesnění podmínek pro kalkulace jednotlivých cen dodavatelem v rámci cenové lokality  Upřesnění proměnných a některých stálých nákladů, které je možné kalkulovat v ceně tepelné energie

26  Zlepšení efektivity při nízké účinnost výroby a rozvodu tepelné energie  Předkládání kalkulace s vyššími meziročními nárůsty ceny tepelné energie úřadu  Přispění ke stabilizaci a ke snížení cen tepelné energie  Kritika věcně usměrňovaných cen tepla – KV Parlamentu ČR – 07/2008  Úpravy v NEZ (?)

Děkuji Vám za pozornost