Mgr. Dagmar Fialová Asociace muzeí a galerií České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Advertisements

Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Finanční možností svépomocných skupin
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
OMC Pracovní expertní skupina
Dobrovolnictví v české společnosti
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Doprovodné programy I. běh ŠMP – Muzejní výstavnictví Mgr. Dagmar Fialová.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
PROJEKT HUMAN STEP Výroční konference NTS F,
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Koordinace Evropského roku dobrovolnictví /10 Michal Urban 31. ledna 2011.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Informační kulturní portál
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Transformuje Kraj nebo kraj ?
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
duben 2016 Aktuální příležitosti pro mladé a studenty... (výběr)
Možnosti sledování konkurenceschopnosti destinací turismu na úrovni regionů a míst Monika Palatková Výroční konference ATIC ČR Turistická informační centra.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Komplexní systém hodnocení
Název projektu: Ve škole po škole
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Obor zdravotních služeb MZ
Co je program Mládež v akci?
Česko s dobrovolnictvím počítá
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Bílá místa pro dobrovolnou činnost aneb Najdou dobrovolníci místo v českých muzeích a galeriích? Mgr. Dagmar Fialová Asociace muzeí a galerií České republiky Mezinárodní muzeologická konference na téma Muzeum a změna II., Pantheon Národního muzea, 8.-10. listopadu 2005

„Posílení vnímání sféry ochrany movitého kulturního dědictví jako součásti neziskového sektoru v České republice“ Muzea a dobrovolníci Asociace muzeí a galerií ČR Český výbor ICOM Národní dobrovolnické centrum HESTIA Nadace Via z programu „Knowledge Fund Bílá místa“ a Ministerstvo kultury ČR.

Proč jsme uvažovali o projektu nutnost většího propojení sféry NGO s oborem muzejnictví zvýšení efektivity sbírkotvorných institucí návrat ke kořenům vlastivědných muzeí

Co je obsahem projektu funkční vazby mezi sbírkotvornými institucemi a dobrovolnickým hnutím v ČR vytvořit povědomí v neziskovém sektoru o problematice sbírkotvorných institucí a obdobně posílit v prostředí sbírkotvorných institucí chápání prostředí NNO motivovat sbírkotvorné instituce k začlení dobrovolnictví do spektra muzejních činností a naučit muzejní pracovníky správně s dobrovolníky pracovat spolupracovat na vytvoření systému dobrovolnické práce v muzeích,

Konkrétní výstupy projektu Referenční balíček pro sbírkotvornou instituci Informační soustava o možnostech dobrovolnické práce v muzeích Systém vzdělávání Tvorba a odstartování pilotních projektů pro spolupráci muzeí a dobrovolníků

V rámci projektu bylo vytipováno šest tématických okruhů 1) Koordinace, základní analýza, závěrečná evaluace 2) Zahraniční zkušenosti, informace o organizaci spolků přátel 3) Dobrovolnictví - legislativa, informace 4) Vzorová sdružení – případové studie, koordinace pilotních projektů 5) Referenční balíček, web 6) Výcvik koordinátorů, semináře

Jaké výsledky přinesla analýza názorů muzejního prostředí 63% muzejních institucí má zkušenost s dobrovolníky 97% má zájem o dobrovolnickou činnost Vyhledávali jsme oblasti, kde by mohli dobrovolníci působit a snažili jsme se definovat, jako požadavky na vlastnosti dobrovolníka muzejní instituce mají.

Semináře a workshopy 4.-6. dubna 2005, Boskovice 21. června 2005, Národní muzeum 17.-19. října 2005

Příležitosti pro muzea nový prostor pro kreativitu muzejních pracovníků a zvyšování jejich profesionality otevření se společnosti a prorůstání muzea do komunity změna vnímání od návštěvníkovi ke klientovi muzea nové pohledy na vlastní činnost výchova mladých lidí k úctě ke kulturnímu dědictví aktivizace komunity rozšíření kapacity muzea, rozšíření služeb hledání kořenů

Bariéry v muzeích strach z cizích lidí v našem prostředí obavy z odhalení zákulisí institucí, které nemusí být samo o sobě úplně v pořádku, nebo je subjektivně tak nevnímáme přílišná kritičnost příchozích nedostatečné personální a finanční zdroje muzeí na zajištění dobrovolné činnosti formální přístup k dobrovolníkům malá nebo špatná komunikace, nedostatečná informovanost dědictví minulosti, kdy byli lidé obtěžováni „dobrovolně povinnými“ brigádami přílišná organizovanost svobodných dobrovolníků apriorní přesvědčení o tom, že dobrovolník v muzeu musí pracovat se sbírkami

„Dobrovolnictví Dotační politikou a metodickou pomocí napomáhat sbírkotvorným institucím vytvářet sítě dobrovolných spolupracovníků a spolků přátel, a to na úrovni jednotlivých muzeí a galerií samotných i z hlediska informačních systémů v rámci celého oboru. Fungující systémy dobrovolné práce přinášejí výrazné ekonomické i strategické zisky příspěvkovým organizacím. Toto téma je v muzejní praxi průlomové a může zásadně napomoci k upevnění postavení sbírkotvorných institucí ve společnosti. Dle zkušeností z oblasti zdravotnictví a sociální péče potrvá minimálně tři roky, než se tato praxe ustálí samotných institucích a než se vybuduje povědomí o možnosti dobrovolné práce v muzeích v okolní komunitě.“

Děkuji za pozornost 