Vytváříme znalostní společnost?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIA V JEDNOM KOLE KONFERENCE AŘG ČR– STARÉ SPLAVY, 26. – 28. BŘEZNA 2012.
Advertisements

Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
Gymnázium, Český Krumlov, Chvalšinská 112
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáž jako nástroj dalšího vzdělávání STÁŽ jako nástroj dalšího vzdělávání Místo.
Nástroj změny v místním prostředí
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Evropský sociální fond v ČR
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
OTEC A SYN mezigenerační vzdělávání v podnikání TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Informace o přípravě rozpočtu vysokých škol na rok 2010 Jakub Fischer Sněm RVŠ, Praha,
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2007.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Dokumenty Boloňského procesu
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Otazníky nad terciárním vzděláváním jako předpokladu využití a rozvoje sociálního potenciálu populace Pro konferenci VŠFS – „Lidský kapitál a investice.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
A11 - Mobility v oblasti vědy a výzkumu Ing Wolfgang Melecký.
Sněm Rady vysokých škol1 Informace o financování vysokých škol v roce 2007.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 15. zasedání P RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Hodnocení akademického roku Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Rozšiřování přístupu k vysokoškolskému vzdělávání: Česká republika v kontextu zemí OECD Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
„Partnerství pro konkurenceschopnost“ Název projektu: „Partnerství pro konkurenceschopnost“ Zkrácený název projektu:„PARKON“ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Projekt: Podpora dalšího vzdělávání v Libereckém kraji
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
The stem engagement europe project
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Polytechnické vzdělávání v praxi
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Nedostatek studentů na VŠ u technických oborů
Transkript prezentace:

Vytváříme znalostní společnost? Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek

Co je znalost? Konrad Paul Liessmann: Teorie nevzdělanosti, Omyly společnosti vědění, Academia 2011 Informace – interpretace dat s ohledem na budoucí jednání (kdy? kde?, jak dlouho? jak vysoko?) Znalost – interpretace dat s ohledem na jejich kauzální souvislosti (jak? proč? kde je příčina? jaký bude následek?) Je nutno striktně rozlišovat mezi: učením/školením (training) vzděláváním (education) Chtěl bych se odvolat na přítomnost rakouského kolegy, protože K. P. Liessmann je prorektorem univerzity ve Vidni a z jeho knihy: Teorie nevzdelanosti moje prezentace vychází. Je zřejmé, že vzdělání je vyšší hodnota, než učení/školení, protože se snaží o pochopení podstaty věcí a ne pouze nabytí informací.

Co brání excelenci ve vzdělávání? Neochota garance znalostí Státní maturita Vysoký počet studentů i oborů na VŠ Přibližně 70% věkové kohorty v ČR končí na VŠ Více než 8 000 oborů na více než 70 VŠ v ČR Vysoká nezaměstnanost absolventů VŠ Španělsko - 50% u technických oborů a až 90% u humanitních oborů Nelze hovořit při takto vysokých počtech studentů o excelenci vzdělávání, protože již z podstaty taková část věkové kohorty nemůže být vzdělávána. Musíme hovořit o učení/školení, což samo o sobě vede na pokles vzdělanosti.

Co brání excelenci ve vzdělávání? Třístupňový vzdělávací systém (Boloňa 1999) Přijetí angloamerického vzoru Bc., Mgr., PhD. PhD. student - protimluv ve výchově budoucích vědeckovýzkumných elit Dopady boloňského procesu Porušení dlouhodobé tradice (zejména v technických a přírodovědných oborech) Zkrácení studia a zvýšení počtu vysokoškoláků Pouze 10% studentů z ročníku využívá mezinárodní mobility Výrazné snížení kvality PhD studií Došlo k narušení tradičního inženýrského vzdělání. Bakalářské studium je velmi krátké a profesní komory ho nechtějí akceptovat. To vede studenty k tomu, aby pokračovali dále v magisterském studiu, které ale musí být schopno integrovat studenta, který studoval jiný obor. Logicky se opakují některé základní znalosti. Doktorské studium by nemělo být studiem, ale doktorand by měl být pracovníkem ústavu. Zjednoduší se tak administrativa při jeho cestách na konference, atd.

Priority EU? Jaké jsou skutečné priority EU? EU rozděluje stále větší částky na podporu lokálního zemědělství EU neustále škrtá částky na podporu vědy a výzkumu ISE (Initiative for Science in Europe) organizuje petice na podporu vědy a výzkumu Zdá se, že deklarovaná priorita vzdělávání, vědy a výzkumu není naplněna, protože se rozpočty na tyto činnosti škrtají. Naopak dotace na lokální zemědělství rostou.

Chce EU být znalostní společností? Evropa má historicky velký znalostní potenciál. Evropa musí umět lépe tento potenciál využívat. Vzdělávání, věda, výzkum a inovace se musí stát prioritou evropské politiky. Je to jediná cesta jak obstát proti stále rostoucí konkurenci rychle se rozvíjejících společenství (např. asijské země). Závěrem bych chtěl říci, že EU má na to být znalostní společností, protože má historickou tradici a velký znalostní potenciál, který neumí využívat. Pokud nebude přehodnocena politika v této oblasti, těžko Evropa odolá rostoucí konkurenci asijských zemí.

Děkuji za pozornost