Základy správních činností

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
Řídící struktury.
Kontrolní procesy. Funkce kontrolního procesu Dohled Srovnávání Náprava odchylek Ovlivňování budoucích rozhodnutí (zpětná vazba)
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Základy veřejné správy
Řízení rizik ve veřejné správě legislativní rámec
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Proces řízení projektu
Veřejná správa – úvod.
Řídící struktury v organizaci
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Organizace Státní správy
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Personální management
Podniková ekonomika Personální činnost.
Kontrola veřejné správy
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Členění a organizace veřejné správy
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_KONTROLA.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Předmět: Řízení podniku 1
Personální management
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Řídící struktury, malé a velké organizace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
MAnagement.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Management bk 505, bp 505.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
1 SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR Ing. Rychtářová Miluše vedoucí Správního odboru Nový Bor 5. ledna 2016.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Ing. Veronika Dostálková MBA
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Druhy kontroly. Druhy kontroly Kontrola z hlediska místa Přímá – probíhá na místě samém např. inspekce Nepřímá – kontrola výsledků činnosti, např.
Aplikace managementu ve sportovním klubu (min
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Digitální učební materiál
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Úřad vlády České Republiky
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Základy správních činností

Činnost veřejné správy Plánování Organizování Rozhodování a řízení Kontrola

Plánování Plánování je činnost, která stanovuje a formuluje aktivity nezbytné k dosažení a splnění cílů Jedná se o činnost, která slouží v popisu toho, kde jsme a kde bychom chtěli být v budoucnu Součástí plánování je strategie a taktika

Členění plánů Dle obsahového hlediska Dle časového hlediska Personální zajištění Finanční – plány peněžitých prostředků Materiální (suroviny, paliva, energie) Dle časového hlediska Dlouhodobé (5 a více let) Střednědobé (2-4 roky) Krátkodobé (kratší 1 roku) Dle hierarchie řídících orgánů Ústřední orgány Středně řídící Nejnižší řídící

Organizování Organizační řád Organizační struktura Důležitost Časová návaznost Posloupnost - návaznost Organizační struktura Hierarchie Kompetence Způsob obsazení rolí Státní správa – jmenování a schvalování Samospráva – voleni do funkcí

Organizační struktury Horizontální – stejné útvary si jsou rovny, mají stejnou odpovědnost a jednoho nadřízeného Vertikální – jsou řízeny stupňovitě Jiné organizační struktury

Zásady organizování Vedoucí zodpovídá za svěřený úsek a personál Řadový zaměstnanec má jednoho nadřízeného

Rozhodování Rozhodování znamená volbu mezi více alternativami řešení Rozhodujeme o tom Co bude předmětem výkonu Kdo proveden výkon Kdy se výkon provede Jak se výkon provede Jakými prostředky se výkon provede

Kdo rozhoduje Ve veřejné správě rozhoduje management (vedoucí pracovníci) Ministr Tajemník Vedoucí referátu Vedoucí odboru Vedoucí oddělení Vedoucí komise Předseda komise

Možné způsoby rozhodování Rutinní a intuitivní Analytické a tvořivé Kritické a kompromisní Rozhodování je ovlivněno Zákonem Informovaností Osobními hodnotami vedoucích zaměstnanců Vzděláváním Finančními prostředky Časovým faktorem

Řízení a jeho formy Autoritativní (řídí se prostřednictvím rozkazů, příkazů a nařízení) Demokratické (většinové, účast celého kolektivu) Liberální (uvolněné, nakloněné reformám podřízených, shovívavě, smiřlivé)

V oblasti veřejné správy existují formy řízení Řízení exekuční Notářské řízení Insolventní řízení Přestupkové řízení Občanské soudní řízení Trestní soudní řízení Správní řízení

Kontrola Kontrola je zjišťování odchylky od ideálního stavu věci nebo odchylek od naplánovaného stavu věci, nebo stavu, který je dán normou (zákonem) V záporných hodnotách svědčí o nedostatku (chybě) V kladných hodnotách svědčí o přebytku (úspěchu)

Členění kontrol Podle toho, kdo kontrolu provádí (sebekontrola, kontrola vedoucí, kontrola týmová, vnější a vnitřní) Podle místa (na místě samém, mimo kontrolované místo) Podle času (předběžná kontrola jako prevence, průběžná kontrola, následná a opětovná kontrola po dokončení činnosti) Podle délky trvání (nepřetržitá, namátková, opakovaná) Podle obsahu (forézní, finanční, materiální, technická, fyzická) Podle rozsahu (souhrnná, dílčí, výběrová, namátková)

Kontrolní orgán (vnější kontrola) Oznamuje zahájení a ukončení kontroly Pořizuje zápis (protokol) Nezasahuje přímo a bezprostředně do systému kontrolované organizace Výsledky kontroly poskytuje vedoucím zaměstnancům, nadřízeným, vedení vyšších orgánů Při zjištění nedostatků je zahájeno správní řízení, v případě závažných nedostatků může být zahájeno trestní stíhání.

Inspekční kontrola Česká inspekce životního prostředí Česká školní inspekce Drážní inspekce Státní energetická inspekce Státní úřad inspekce práce Státní zemědělská a potravinářská inspekce Dopravní inspekce Požární inspekce Česká obchodní inspekce Hygienická služba

Práce ve skupinách Vytvořte skupiny (max. 3 osoby) zvolte si jednu z inspekcí uvedených na předchozím snímků a zkuste se zamyslet nad jejich: Funkcí Vykonávanými činnostmi Koho a jakým způsobem mohou kontrolovat HODNĚ ZDARU!