Cukr Denisa Krátká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nikola Borovková 9.třída
Advertisements

ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Sacharidy.
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SACHARIDY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_05 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 8.C.
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Čokoláda.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ.
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Základní procesy při úpravě technologické vody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_16  Název materiálu:Cukr  Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Sloučeniny v organismech
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Zdroje organických sloučenin
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Cukr ©Lukáš Laštůvka. Výroba Mezi nejdůležitější surovinu patří cukrová řepa Řepa obsahuje pouze 17% cukru.
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
CUKRY = SACHARIDY.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_546_ Výroba cukru 3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba cukru.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrovarnictví na Hané
VÝROBA CUKRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharóza – výroba cukru
UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Cukr Denisa Krátká

Cukr je přírodní sladidlo Cukr je přírodní sladidlo. Chemicky je to sacharóza, tedy disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Vzorec: C12H22O11

Čím se sladilo před cukrem? Do té doby než se u nás v Čechách objevil cukr sladilo se hlavně medem, ovocem, povidly, sušeným ovocem a tzv. pracharandou, což bylo sušené ovoce roztlučené na prášek, používala se i míza z břízy nebo z javoru, sušila se mrkev a sypala na sladší jídla.

Počátky výroby cukru Cukr v Evropě se začal vyrábět z cukrové třtiny, jejíž pravlastí byla Přední Indie. V českých zemích je cukr znám od doby Karla IV., z roku 1344. První rafinerie třtinového cukru vznikla v Holandsku roku 1654. rok 1787 založena první rafinerie třtinového cukru v klášteře na Zbraslavi u Prahy

Řepa Síření Praní Cukr Řezání Čeření Odparka Výroba cukru Filtrace Krystalizace Odstředění Svařování Filtrace Praní Saturace Řezání Extrakce Čeření Cukr Rafinace

Řepa - základní surovina pro výrobu cukru je bulva řepy, která obsahuje 16-18% sacharosy a vodu, takže se cukr nevyrábí celoročně ale jen od září do prosince Praní - řepné bulvy jsou přiváděny do bubnové pračky, kde se uvolňují nečistoty, potom do seperátorů kamenů a pak se musí od bulvy oddělit stonky, listy a kořínky. Řezání - čisté bulvy se v řezačkách rozřežou na tzv. řízky Extrakce - řepné řízky se zahřejí na teplotu 70-75 stupňů C a poté vstupují do tzv. extraktoru (je to válcovitá nádoba, ve které v jednom směru procházejí řepné řízky, a ve druhém směru proudí teplá voda) – vznikají vyslazené řízky a surová šťáva Čeření - do surové šťávy je přidáváno vápenné mléko a tím se zvýší Ph surové šťávy. Vysráží se nečistoty. Saturace - odstranění přebytku vápna, které se do šťávy přidává během čeření pomocí oxidu uhličitého Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O Filtrace - filtrace odstraní CaCO3, vysrážený při saturaci Síření - V lehké šťávě zůstávají rozpuštěné některé látky, které ji zbarvují. K získání bílého cukru je třeba šťávu odbarvit sířením (sycením oxidem siřičitým)

Odparka - lehká šťáva obsahuje 15% sacharozy a aby se mohl získat cukr, tak se potřebuje koncentrace zvýšit na 60-65%. Lehká šťáva se nejprve zahřeje ve speciálních ohřívačích a poté vstupuje do tzv. odparků, kde se lehká šťáva mění na šťávu těžkou. Svařování - těžká šťáva je z odparky přečerpána do tzv. zrniče (což je zařízení, ve kterém dochází za malého tlaku k dalšímu odpařování vody).Původně stejnorodá směs (těžká šťáva) se postupně mění na směs různorodou (cukrovina) Krystalizace - svařená cukrovina se vypouští do krystalizátoru, kde dochází ke krystalizaci a zrání krystalů tím, že cukrovina chladne Odstředění - krystaly cukru se oddělují v odstředivkách. Získáme tak postupně nejkvalitnější cukr A, méně kvalitní cukr B a nejhorší cukr C. Pouze cukr A má bílou barvu a po usušení se používá jako hotový výrobek Rafinace - Cukry B i C obsahují nečistoty, které je zbarvují žlutě až hnědě. Proto musí projít poměrně složitým procesem přečištění - rafinací. Varnu opouští jako produkt pouze cukr A, který se ještě suší a potom se může použít na výrobu výrobku

Cukrová řepa se pěstuje v oblasti střední Moravy Cukrová řepa se pěstuje v oblasti střední Moravy. Dlouholetou tradici má v oblasti Hané.

Cukrovary v ČR Dobrovnice České Meziříčí Hrušovany nad Jevišovkou Opava Litovel Prosenice Vrbátky

Tvary cukru Do této doby než vznikla první kostka cukru se cukr běžně dodával v podobě homolí či jiných relativně velkých kusech nebo jako velké krystaly a pro použití se musel dělit nebo drtit na menší části.

První kostka cukru Kostkový cukr se začal vyrábět v roce 1843 v cukrovaru v Dačicích- 200 km od Olomouce S nápadem přišel Jakub Kryštof Rad

Děkuji za pozornost!

Zdroje http://chemie-kvarta.wz.cz/cukr-a-jeho-vyroba.html http://www.samotarka.cz/2010/10/Neco-o-kostce-cukru.html http://www.azrodina.cz/3024-cukr-nebo-jina-sladidla http://www.cukrovaryttd.cz/historie/strucna-historie-ceskeho-cukrovarnictvi/ http://www.ireceptar.cz/zdravi/cukr-z-prirody/ http://www.hps.cz/cukrova-repa/ http://www.cukrovarna.cz/historie/