Cukr Denisa Krátká
Cukr je přírodní sladidlo Cukr je přírodní sladidlo. Chemicky je to sacharóza, tedy disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Vzorec: C12H22O11
Čím se sladilo před cukrem? Do té doby než se u nás v Čechách objevil cukr sladilo se hlavně medem, ovocem, povidly, sušeným ovocem a tzv. pracharandou, což bylo sušené ovoce roztlučené na prášek, používala se i míza z břízy nebo z javoru, sušila se mrkev a sypala na sladší jídla.
Počátky výroby cukru Cukr v Evropě se začal vyrábět z cukrové třtiny, jejíž pravlastí byla Přední Indie. V českých zemích je cukr znám od doby Karla IV., z roku 1344. První rafinerie třtinového cukru vznikla v Holandsku roku 1654. rok 1787 založena první rafinerie třtinového cukru v klášteře na Zbraslavi u Prahy
Řepa Síření Praní Cukr Řezání Čeření Odparka Výroba cukru Filtrace Krystalizace Odstředění Svařování Filtrace Praní Saturace Řezání Extrakce Čeření Cukr Rafinace
Řepa - základní surovina pro výrobu cukru je bulva řepy, která obsahuje 16-18% sacharosy a vodu, takže se cukr nevyrábí celoročně ale jen od září do prosince Praní - řepné bulvy jsou přiváděny do bubnové pračky, kde se uvolňují nečistoty, potom do seperátorů kamenů a pak se musí od bulvy oddělit stonky, listy a kořínky. Řezání - čisté bulvy se v řezačkách rozřežou na tzv. řízky Extrakce - řepné řízky se zahřejí na teplotu 70-75 stupňů C a poté vstupují do tzv. extraktoru (je to válcovitá nádoba, ve které v jednom směru procházejí řepné řízky, a ve druhém směru proudí teplá voda) – vznikají vyslazené řízky a surová šťáva Čeření - do surové šťávy je přidáváno vápenné mléko a tím se zvýší Ph surové šťávy. Vysráží se nečistoty. Saturace - odstranění přebytku vápna, které se do šťávy přidává během čeření pomocí oxidu uhličitého Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O Filtrace - filtrace odstraní CaCO3, vysrážený při saturaci Síření - V lehké šťávě zůstávají rozpuštěné některé látky, které ji zbarvují. K získání bílého cukru je třeba šťávu odbarvit sířením (sycením oxidem siřičitým)
Odparka - lehká šťáva obsahuje 15% sacharozy a aby se mohl získat cukr, tak se potřebuje koncentrace zvýšit na 60-65%. Lehká šťáva se nejprve zahřeje ve speciálních ohřívačích a poté vstupuje do tzv. odparků, kde se lehká šťáva mění na šťávu těžkou. Svařování - těžká šťáva je z odparky přečerpána do tzv. zrniče (což je zařízení, ve kterém dochází za malého tlaku k dalšímu odpařování vody).Původně stejnorodá směs (těžká šťáva) se postupně mění na směs různorodou (cukrovina) Krystalizace - svařená cukrovina se vypouští do krystalizátoru, kde dochází ke krystalizaci a zrání krystalů tím, že cukrovina chladne Odstředění - krystaly cukru se oddělují v odstředivkách. Získáme tak postupně nejkvalitnější cukr A, méně kvalitní cukr B a nejhorší cukr C. Pouze cukr A má bílou barvu a po usušení se používá jako hotový výrobek Rafinace - Cukry B i C obsahují nečistoty, které je zbarvují žlutě až hnědě. Proto musí projít poměrně složitým procesem přečištění - rafinací. Varnu opouští jako produkt pouze cukr A, který se ještě suší a potom se může použít na výrobu výrobku
Cukrová řepa se pěstuje v oblasti střední Moravy Cukrová řepa se pěstuje v oblasti střední Moravy. Dlouholetou tradici má v oblasti Hané.
Cukrovary v ČR Dobrovnice České Meziříčí Hrušovany nad Jevišovkou Opava Litovel Prosenice Vrbátky
Tvary cukru Do této doby než vznikla první kostka cukru se cukr běžně dodával v podobě homolí či jiných relativně velkých kusech nebo jako velké krystaly a pro použití se musel dělit nebo drtit na menší části.
První kostka cukru Kostkový cukr se začal vyrábět v roce 1843 v cukrovaru v Dačicích- 200 km od Olomouce S nápadem přišel Jakub Kryštof Rad
Děkuji za pozornost!
Zdroje http://chemie-kvarta.wz.cz/cukr-a-jeho-vyroba.html http://www.samotarka.cz/2010/10/Neco-o-kostce-cukru.html http://www.azrodina.cz/3024-cukr-nebo-jina-sladidla http://www.cukrovaryttd.cz/historie/strucna-historie-ceskeho-cukrovarnictvi/ http://www.ireceptar.cz/zdravi/cukr-z-prirody/ http://www.hps.cz/cukrova-repa/ http://www.cukrovarna.cz/historie/