EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktuality v ekologickém zemědělství pro rok 2009 IC Jihlava,
Advertisements

Ekologické zemědělství
BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Další prostředky spotřebitelské orientace I.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Postup registrace ekologicky hospodařícího zemědělce
Není značka jako značka
Ekologické zemědělství
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
Bio a Ekologické zemědělství
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Zemědělství České republiky.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Základy ekologického zemědělství
Biopotraviny ve školním stravování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sasov.
Ekologické zemědělství
Test šetrného spotřebitele. Negativní souvislosti těžby a zpracování hliníku: Plánovaný důl Juriti Velho v Brazílii na povrchovou těžbu Bauxitu si vyžádá.
Znečištění půdy a potravin
CO CO je to SKLIZENO ? Samoobslužná prodejna s opravdovými potravinami PROČ PROČ vzniklo SKLIZENO ? jako odpověď na vzrůstající poptávku zákazníků po potravinách.
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Bio není jenom zrní.
BIO ZEMĚDĚLSTVÍ TERCIE Pánková Veronika Švédová Kateřina Součková Barbora Muzikantová Eliška.
Pěstování bylin a jejich zpracování
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
Zemědělství.
Rozloha zemědělské půdy a ekologické zemědělství
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
BIOPOTRAVINY.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Chov nosnic a produkce vajec v EZ
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Ekologické zemědělství Pavlína Šrámková. Ekologické zemědělství Nařízení Rady (ES) 834/2007 – od nahrazuje Nařízení Rady 2092/1991 Zákon č.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu:Velkochovy Označení materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ. Zákon o ekologickém zemědělství Ekologické zemědělství je zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Ekologické zemědělství a biopotraviny
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Ekologické zemědělství
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Alternativní směry ve stravování
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ je šetrný způsob hospodaření, který dbá na životní prostření, omezuje nebo přímo zakazuje používání některých postupů nebo látek, které znečišťují životní prostření a dbá na pohodu chovaných zvířat.

Ekologické zemědělství je šetrné k životnímu prostředí úsporně využívá jeho zdroje recykluje suroviny a energii vychází z tradičního zemědělství nevnáší do prostředí cizorodé látky

Rostlinná výroba Ekologický zemědělec: nepoužívá chemická hnojiva vhodně střídá plodiny tím udržuje a zlepšuje úrodnost půdy zvyšuje využití živin ničí škůdce přirozeným způsobem

Zásady pro chov zvířat: dostatek prostoru nesmí trpět hladem ani žízní nesmí být zraňována v nemoci musí být léčena ekologické krmivo jsou zakázány umělé zchuťovače krmiv a umělé vitamíny jsou zakázány látky urychlující růst, hormonální látky a preventivní podávání léků

Kontrola a certifikace Kontrolu dodržování předpisů, pravost bioproduktů,výdej ochranné známky “bio“zajišťují: Kez,o.p.s. www.kez.cz ABCERT GmbH www.abcert.cz Biokont CZ,s.r.o. www.biokont.cz

Kontrola a certifikace Každý rok je farma kontrolována, je-li vše v pořádku, je zařazena na seznam ekofarem, může čerpat dotace a označovat své výrobky značkou „ BIO“. Od r.2009 je na všech biovýrobcích také evropské logo.

Co jsou biopotraviny a proč je jíst? vyrábějí se z produktů ekologického zemědělství jsou značeny ochrannou známkou BIO neobsahují umělá barviva a chemické látky,které zlepšují jejich chuť a vůni neobsahují GMO,zbytky léků a jedů vyrábějí se šetrným způsobem mají lepší chuť jejich výroba je šetrná k životnímu prostředí mají vyšší obsah přírodních vitamínů, vlákniny i minerálních látek než potraviny vyrobené běžným způsobem neobsahují zbytky léků-antibiotik a hormony neobsahují žádné chemické látky

Kde nakoupím? specializované prodejny svazu PRO-BIO, aktuální seznam na www.probio.cz/bioprodejny přímo na farmách  supermarkety a  hypermarkety internetový prodej

Co nakoupím? V biokvalitě se vyrábí vejce, mléko, mléčné výrobky, ovoce, ovocné šťávy, zelenina, koření, cereální výrobky, těstoviny, mouka, čaj, káva, víno, ale i hovězí, drůbeží, vepřové či skopové maso a masné výrobky.

je ubytování na farmě ekozemědělce (víkendové i vícedenní pobyty). EKOAGROTURISTIKA je ubytování na farmě ekozemědělce (víkendové i vícedenní pobyty). Možnosti: seznámení s chodem farmy vyzkoušení některých prací děti poznají zvířata žijící na farmě

KDE ZÍSKÁTE VÍCE INFORMACÍ Ministerstvo zemědělství ČR www.mze.cz PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců www.pro-bio.cz www.kez.cz www.biopotraviny.info www.biospotrebitel.cz EPOS – Spolek poradců v ekologickém zemědělství ČR www.epos.ecn.cz

Ústav zemědělských a potravinářských informací. www. agronavigator Ústav zemědělských a potravinářských informací www.agronavigator.cz/ekozem Seznam farmářů a míst, kde lze biopotraviny nakoupit najdete na www.mesicbiopotravin.cz - ZÁŘÍ

POJMY biopotravina = je potravina (určení již pro spotřebitele) označená značkou BIO, vyrobená z bioproduktu bioprodukt = je produkt (surovina) kontrolovaného ekologického zemědělství ekologické zemědělství = zemědělská produkce šetrná k životnímu prostředí a k chovaným zvířatům s cílem produkovat potraviny (biopotraviny) nejvyšší kvality, ekologičtí zemědělci jsou každoročně kontrolováni nezávislou kontrolou GMO = geneticky upravený organismus (jeho dědičný materiál byl změněn) insekticidy = látky používané k hubení hmyzích škůdců kontaminace = znečištění vzduchu, půdy, vody, potravin a dalších materiálů toxickými nebo infekčními látkami welfare zvířat – pohoda hospodářských zvířat

Použité zdroje informací: www.mze.cz www.pro-bio.cz www.kez.cz www.biopotraviny.info www.biospotrebitel.cz www.epos.ecn.cz www.agronavigator.cz/ekozem www.mesicbiopotravin.cz www.biofarma.cz www.chadimmlyn.cz