Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ. Zákon o ekologickém zemědělství Ekologické zemědělství je zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ. Zákon o ekologickém zemědělství Ekologické zemědělství je zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí."— Transkript prezentace:

1 EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ

2 Zákon o ekologickém zemědělství Ekologické zemědělství je zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí a jeho jednotlivé složky stanovením omezení či zákazů používání látek a postupů, které zatěžují životní prostředí nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce a který, pokud dochází k chovu hospodářských zvířat, dbá jejich etologických a fyziologických potřeb v souladu s požadavky zvláštních právních předpisů.

3 Základní pojmy - definice Ekofarma je uzavřená hospodářská jednotka zahrnující pozemky, hospodářské budovy, provozní zařízení a případně i hospodářská zvířata, sloužící ekologickému zemědělství. Podnikatelský subjekt, který hodlá v souladu se zákonem o ekologickém zemědělství podnikat na ekofarmě je povinen se registrovat u Ministerstva zemědělství. Registraci je možno provést pro pěstování rostlin nebo pro pěstování rostlin i chov zvířat.

4 Základní pojmy - definice Bioprodukt je surovina rostlinného nebo živočišného původu získaná v ekologickém zemědělství a určená zejména k výrobě biopotravin, na níž bylo vydáno osvědčení o původu bioproduktu. Biopotravina je potravina vyrobená z bioproduktů, povolených přídavných a pomocných látek a také vyhláškou povoleného podílu surovin nepocházejících z ekologického zemědělství a to za podmínek stanovených vyhláškou. Také na biopotravinu musí být vydáno osvědčení o původu.

5 Hlavní cíle ekologického zemědělství Efektivní využívání energie, orientace na obnovitelné zdroje. Snaha o maximální recirkulaci živin a zábrana vnosu cizorodých látek do agroeko-systému. Produkce kvalitních potravin a surovin. Optimalizace životních podmínek pro všechny organismy včetně člověka.

6 Hlavní cíle ekologického zemědělství Trvalé udržení a zlepšení půdní úrodnosti. Ochrana genofondu a udržení biodiverzity. Zachování krajinných prvků a jejich harmonizace. Hospodaření s vodou, udržení vody v krajině, ochrana povrchových a spodních vod před znečištěním.

7 Základní ustanovení pro pěstování rostlin v ekologickém zemědělství Osevní postup musí být pestrý a vyvážený, zaměřený na udržení a zvyšování úrodnosti půdy a zajištění živin pro růst rostlin a minimalizaci ztrát živin. Osevní postup musí umožnit: - střídání plodin s různou konkurenční schopností vůči plevelům, škůdcům a původcům chorob s cílem snížení jejich populační hustoty; - využívání zeleného hnojení, podsevů a meziplodin; - udržení nebo zvyšování obsahu humusu v půdě; zařazení jetelovin nebo luskovin či směsek s nimi.

8 Základní ustanovení pro pěstování rostlin v ekologickém zemědělství Trvalé travní porosty musí být pravidelně sklízeny nebo spásány. Zatížení pastvin zvířaty a organizace pastvy nesmí způsobovat devastaci drnu. Nevyužitou travní hmotu nelze ponechat na pozemku, nýbrž ji kompostovat. Drn trvalých travních porostů musí být ošetřován. Louky musí být pravidelně hnojeny statkovými hnojivy nebo kompostem.

9 Základní ustanovení pro pěstování rostlin v ekologickém zemědělství Regulace škodlivých činitelů je v ekologickém zemědělství založena zejména na preventivních opatřeních: - optimální osevní postupy, - smíšené kultury, - zelené hnojení mulčováním. Přímá regulace plevelů se provádí především mechanicky (tj. plečkováním, vláčením, podrýváním). Jsou povoleny fyzikální metody regulace včetně termických. Regulace chorob a škůdců je možná pomocí postupů a přípravků povolených vyhláškou. Jedná se především o mechanické a biologické metody regulace.

10 Základní ustanovení pro pěstování rostlin v ekologickém zemědělství Výživa a hnojení rostlin V ekologickém zemědělství je výživa rostlin založena především na čerpání živin z půdní zásoby neustále doplňované hlavně živinami ze statkových hnojiv a zeleného hnojení. Statková hnojiva nepocházející z ekofarmy nebo z přechodného období musí být kompostována nebo fermentována. Přitom nesmí být používány chemické startéry. Je zakázáno používat statková hnojiva pocházející ze systémů chovů hospodářských zvířat pro ekologické zemědělství nevhodných, ze systémů klecového chovu drůbeže a trvalého ustájení na roštech. Dále čistírenské haly a odpadní vody, kromě kalů a odpadních vod z vlastní farmy, pokud vyhovují předpisům. Je zakázáno spalování slámy a travní hmoty. Nejvyšší roční průměrná dávka dusíku aplikovaná ve statkových hnojivech na orné půdě a u trvalých kultur činí 150 kg N. ha -1 a 85 kg N. ha -1 na neobnovovaných loukách a pastvinách. Hnojiva povolená vyhláškou lze používat jen při nízké nebo vyhovující zásobě živin v půdě a to v množství, které nevede ke zvyšování obsahu rizikových prvků v půdě (u fosforečných hnojiv nesmí obsah kadmia překročit 50 mg/kg P 2 0 5 a celková roční dávka Cd do 2 g/ha).

11 Základní ustanovení pro pěstování rostlin v ekologickém zemědělství Sklizňové a posklizňové technologie i dopravní a skladovací prostředky a zařízení musí být čisté a v takovém stavu, aby neobsahovaly žádné látky, které by bioprodukty mohly kontaminovat.

12

13 Odlišnosti v agrotechnice v EZ oproti konvenčnímu systému  Častější sklizeň jetelovin v OP pro omezení plevelů  Šetrné zpracování půdy pro zlepšení struktury  Pečlivé zacházení se statkovými hnojivy pro omezení ztrát  Častější a cílené použití menších dávek organických hnojiv, vhodné doplnění povolenými minerálními hnojivy  Volba vhodných druhů a odrůd pro omezení škodlivých činitelů  Využití preventivních opatření a podpora užitečných organizmů pro omezení škodlivých činitelů  Časté a důkladné sledování porostů  Provádění zásahů včas a ve vhodnou dobu  Pečlivá sklizeň a posklizňové ošetření

14 Základní ustanovení pro chov zvířat v ekologickém zemědělství Přirozené systémy chovu jsou základem živočišné produkce v ekologickém zemědělství. Ekologický podnikatel je povinen chovat pouze druhy a plemena vyjmenovaných zvířat adaptované na místní podmínky, chránit zvířata před utrpením, bolestí a poškozováním zdraví. Celkový stav hospodářských zvířat nemá na ekofarmě přesáhnout 1,5 velké dobytčí jednotky na 1 ha zemědělské půdy. Vyhláška stanovuje maximální zatížení a další podmínky chovu zemědělské půdy pro jednotlivé druhy a kategorie.

15 Základní ustanovení pro chov zvířat v ekologickém zemědělství Reprodukce vyjmenovaných hospodářských zvířat v ekologickém podniku je přednostně zajišťována přirozenou plemenitbou. Přednost má trvalá přítomnost plemeníka ve stádě. Zapouštěny mají být jen zdravé a tělesně dobře vyvinuté plemenice. Nepřipouští se hormonální synchronizace říje. Je zakázáno používat takové způsoby reprodukce, které by vedly k poškození samice nebo plodu (nevhodné hybridizace masnými plemeny, přenos embryí). Při porodu je nutné zajistit jeho spontánní průběh a bezprostřední kontakt matky s novorozeným mládětem.

16 Základní ustanovení pro chov zvířat v ekologickém zemědělství Výživa a krmení hospodářských zvířat musí být zajišťována především vlastními krmivy. Nakupovaná krmiva z přechodného období mohou tvořit nejvíce 30 % sušiny, z vlastní přechodné produkce až 60 % sušiny krmné dávky. Krmiva nepocházející z ekofarmy (konvenční krmiva) nebo z přechodného období mohou činit nejvýše 10 % roční krmné dávky přežvýkavců a 20 % u ostatních zvířat. Maximální povolené procento konvenčních krmiv v denní krmné dávce nesmí překročit 25 % její sušiny. Výživa přežvýkavců je zabezpečována přednostně krmivy z víceletých pícnin a trvalých travních porostů ekofarmy. Pro dospělé přežvýkavce musí objemná krmiva představovat nejméně 60 % z celkového denního příjmu sušiny. V letním období jim musí být zajištěna pastva nebo přístup k zelené píci. Zdroje minerálních látek a stopových prvků mohou být používány za předpokladu, že jsou přírodního původu nebo syntetické v téže formě jako přírodní látky. Je povoleno pouze podávání doplňkových látek a premixů uvedených ve vyhlášce. Je zakázáno krmit mláďata savců krmnými směsmi ze sušeného mléka a násilné krmení zvířat.

17 Základní ustanovení pro chov zvířat v ekologickém zemědělství Ochrana zdraví je zajišťována především přirozenými metodami chovu eliminujícími negativní vlivy prostředí. Základním principem ekologického chovu zvířat je prevence onemocnění. V případě onemocnění nebo podezření z něj je nutné neodkladně zabezpečit zákrok veterinárního lékaře a podle výsledku vyšetření přednostně použít přírodní a homeopatické přípravky. Použití alopatických léčiv je možné na základě diagnózy stanovené veterinárním lékařem. Po ukončení aplikace léčiv se prodlužují ochranné lhůty na dvojnásobek. Léčená zvířata musí být označena. Je zakázáno podávání léčivých přípravků, doplňkových látek (stimulátory růstu, antikokcidika a chemoterapeutika) u zdravých zvířat. Z jiných než zdravotních důvodů nesmí být prováděny zákroky měnící vzhled nebo funkci orgánů zvířat, zejména oddrobování, kastrace a upalování zobáků (výjimky povoluje vyhláška). Vyhláška vymezuje i způsob přepravy zvířat a porážky tak, aby byl minimalizován stres zvířat.

18

19 Vývoj EZ v ČR Rozvoj od roku 1990 Využití zahraničních zkušeností Nyní přes 6% plochy zemědělské půdy

20 Rozsah EZ 1991 – 1992: 5 sdružení EZ a konverze 135 zemědělských podniků na ploše přes 15 000 ha na EZ 1992 – 1998: Stagnace vlivem odbourání podpor EZ 1998 – 2004: Opětovné zavedení podpory, nárůst ploch EZ

21 Výměry zemědělské půdy v EZ RokPočet kontrolovaných podniků celkem Výměra zemědělské půdy v EZ v ha Procentický podíl ze zem. Půdního fondu 19903480- 199113217 5070,41 199213515 3710,36 199314115 6670,37 199418715 8180,37 199518114 9820,35 199618217 0220,40 199721120 2390,47 199834871 6211,67 1999473110 7562,58 2000563165 6993,86 2001654217 8695,09 2002721235 1365,50 2003810254 9955,97

22 Finanční podpora EZ

23 Rozmístění ekologického hospodaření v ČR

24 20012002200320042005 Orná půda6,788,317,707,508,1 TTP89,6990,1390,8689,4082,4 Trvalé kultury 0,450,380,360,400,3 Ostatní plochy1,081,181,082,709,2 Celkem100 Struktura využití zemědělské půdy v EZ ČR (%) 20012002200320042005 Zemědělci654717810836829 Zpracovatelé759296116125 49164189193295 Ostatní--191019 Celkem779973111411551268 Počet ekologicky hospodařících podniků v letech 2001-2005 Prodejci

25 LFA v České Republice

26 Rozmístění EZ V posledních pěti letech nárůst v horských a podhorských oblastech s nižší produkční schopností stanoviště Trvalé travní porosty tvoří přes 90% ploch ekologicky obhospodařované půdy v ČR Nejnižší koncentrace biofarem v průmyslových aglomeracích na severu ČR

27 Zaměření produkce 1991 - 1998 Alternativní plodiny Chov koz a ovcí Produkce sýrů 1998 - 2006 Zatravněné plochy Chov skotu bez TPM

28 Rostlinná produkce EZ (t) Produkt199819992000200120022003 Ozimá pšenice1 7852 8311 6149091 9601 496 Pohanka630996693878725935 Ostatní obilniny2 4055 4574 3736 82515 07410 676 Hrách1651223062501 250509 Ostatní luskoviny168413388 Olejniny91134142106390138 Brambory1 0181 5261 6301 8261 360765 Zelenina1 2152 8945 2441 2032 1981 891 Ovoce2573871 2557952 3161 694 Byliny421887521752024 Koření72--1416480

29 Struktura rostlinné bioprodukce v ČR

30 Rostlinná bioprodukce v ČR (ha)

31 Alternativní rostliny v EZ ČR (ha)

32 Živočišná produkce - EZ

33 Produkt199819992000200120022003 Kravské mléko (l)853 0004 857 0004 789 2009 111 63614 277 1208 300 058 Kozí mléko (l)80 00071 0006 600100 106188 000342 000 Mléčné výr. (l)312124162018 Jateční skot (ks)1964 6105 5151 0951531295 Jateční ovce (ks)4201 8351 728423659530 Jateční kozy (ks)350490131905330 Jateční prasata (ks)167543569-2 2221 637 Vejce (ks)27 00059 30061 200158 500184 10078 000 Ryby (ks) (*t)26 0001 200 0001 1505*1*2*

34 Zpracování bioprodukce Přerušena tradice malých hospodářství s vlastními zpracovatelskými kapacitami a prodejem ze dvora Převládá prodej zpracovatelům

35 Zpracování bioprodukce Zpracovatelské kapacity limitují rozvoj trhu s bioprodukty Malý objem trhu biopotravin Nejistý odbyt Technické problémy Přísné veterinární a zoohygienické předpisy

36 Obrat na trhu biopotravin v tis. Kč

37

38 Český trh s biopotravinami ( tržní podíl v %) Zpracované výrobky 40 Mléko a mléčné výrobky 20 Maso a masné výrobky 12 Nápoje 12 Cereální produkty 5,5 Chléb a pečivo 4 Ovoce a zelenina 3,5 Léčivky, čaje, koření 3

39

40 Český trh s bioprodukty 2005: Podíl prodejců na trhu Prodejce podíl v % Supermarkety 57% Menší prodejny potravin 2% Obchody se zdravou výživou a biopotravinami 37% Ostatní (Prodej ze dvora, tržnice, Internet) 4% Celkem 100%

41 Porovnání cen konvenčních potravin (100%) a biopotravin - 2005 Produkt Poměr % bio Vejce 250% Brambory………………………………………………………..67,5% Mléko plnotučné…..…………………………………………125% Eidamský sýr..………………………………………………..220% Jogurt …….……………………………………………………..45% Hovězí maso.…………………………………………………..40% Vepřové maso………..……..……………………………… 115% Šunka…………...………………………………………………115% Chléb a pečivo…………………………………………………220% Pšeničná mouka..…………………………………………… 590% Bílé víno…..……………………………………………………. 80%

42 Živočišná produkce EZ (DJ)

43 Legislativa, kontrola, certifikace Systém certifikace vychází z evropských vzorů Certifikační výbor MZe na registruje podniky, certifikuje výrobky a uděluje sankce. Kontrolu v ČR zajišťuje nezávislá organizace KEZ o.p.s. Od 1. 1. 2001 zákon o EZ v souladu s legislativou EU

44 Poradenství, informatika Poradenský systém vznikl na základě zahraničních zkušeností Roku 1992 založen „Český spolek poradců a kontrolorů v EZ“ EPOS - poradenství pro ekologické zemědělce v ČR

45 Výzkum Rozsah výzkumu v ČR malý Záměny EZ a low input zemědělství NAZV zaměření na TUZ a EZ

46

47

48

49 Nejoblíběnější český bioprodukt v roce 2006 Biopark a.s. Velký Šenov – Hovězí maso v biokvalitě

50 Vývoj EZ Podpora a rozšíření EZ v blízkosti velkých měst (aglomerací) a orientace na produkci tržních plodin, ovoce a zeleniny Zakládání odbytových družstev využívajících střední zpracovatelské kapacity a rozvíjejících všechny formy odbytu od přímého prodeje až po vazbu na obchodní řetězce

51 Vývoj EZ Zlepšení informovanosti zemědělců a spotřebitelů, zajištění dostatečného výzkumu pro EZ a jeho transfer všemi dostupnými prostředky k uživatelům


Stáhnout ppt "EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ. Zákon o ekologickém zemědělství Ekologické zemědělství je zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí."

Podobné prezentace


Reklamy Google