Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale."— Transkript prezentace:

1 ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana

2 Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale má také velký význam pro zachování kulturní krajiny a v rámci ekologického přístupu k životnímu prostředí

3 = Odvětví materiální výroby Zajišťuje potraviny pro obyvatelstvo a suroviny pro potravinářský a lehký průmysl pěstováním kulturních rostlin a chovem hospodářských zvířat Základem zemědělské výroby je rostlinná a živočišná výroba

4 Podmínky Charakter reliéfu (svahovitost a nadmořská výška) Charakter reliéfu (svahovitost a nadmořská výška) Půdní předpoklady (zrnitost a typ půdy) Klima (teplota, srážkové poměry)

5 Zrnitost půdy (základní fyzikální vlastnost půdy) Těžké půdy (jílovité, neúrodné, nepropouští dostatek Středně těžké půdy (hlinité, nejúrodnější) Lehké půdy (písčité půdy, snadno obdělávatelné)

6 Půdní typy Hnědé lesní půdy ( pěstují se na nich např: brambory,ovoce-ovocné sady) Hnědozemě (vhodné pro pěstování obilnin: kukuřice, pšenice, …) Černozemě -nejkvalitnější zemědělské půdy, ilimerizované a glejové půdy

7 Výrobní oblasti Kukuřičná oblast nejteplejší nížiny, pěstování nejnáročnějších plodin: - nejteplejší nížiny, pěstování nejnáročnějších plodin: kukuřice na zrno, cukrovka, teplomilné ovoce, vinná réva, teplomilné zeleniny, kvalitní pekařská pšenice, sladovnický ječmen Dolnomoravský a Dyjskosvratecký úval kukuřično-řepařsko-obilnářský

8 Řepařská oblast -pěstované plodiny: -pěstované plodiny: cukrovka, kvalitní pšenice, sladovnický ječmen, kořenová zelenina, chmel, rané brambory -Polabí a Hornomoravský úval řepařsko-obilnářský

9 Bramborářská oblast pěstované plodiny: - pěstované plodiny: konzumní, průmyslové a sadbové brambory, krmné obilniny, řepka, len pahorkatiny a vrchoviny (Českomoravské vrchoviny, Středočeské vrchoviny ) bramborářsko-obilnářský

10 Horská oblast -malý podíl orné půdy -louky, pole, lesní plochy -oblasti hraničních pohoří pícninářský s rozhodujícím zaměřením na chov skotu

11 Obiloviny - pšenice, ječmen, kukuřice, žito, oves Olejniny: řepka olejka Okopaniny – brambory Přadné rostliny – len Zelenina – okurka, paprika, mrkev … Píce - vojtěška, některé ovoce

12 CHOV Skot Skot -rozšířen po celém území ČR, díky přebytkům mléka na trzích bude zapotřebí zaměřit se na extenzivní chov a produkci masa Prasata Prasata -chov ve velkovýkrmnách v oblastech s dostatkem krmiva a tam, kde je odbyt, vykrmují se rychleji než skot, proto nejsou v takové krizi, jdou stále na odbyt. Ovce Ovce -chov klesá,protože česká vlna je méně kvalitní než dovážená a o skopové maso není v ČR velký zájem Drůbež Drůbež -na vzestupu díky tomu, že je drůbeží maso dieticky hodnotné, chov- u velkých měst Ryby Ryby Včelařství Včelařství

13 Skot - mleko, maso, genetické zdroje Drůbež - maso, vejce, peri Prasata - maso, sadlo Ovce - maso vlna mléko Kozy - maso, mléko, vlna Koně - jezdecké, tah Včely - med, vosk, opylování Holubi - maso, sport Ryby – maso Ostatni - pštrosi, lamy, jeleni…

14 DOVOZ: subtropické ovoce, tropické pochutiny- koření, káva, čaj, kakao, vlna z Austrálie, bavlna, krmiva VÝVOZ: chmel, sladovnický ječmen, pivo, sušené mléko, maso, vejce


Stáhnout ppt "ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale."

Podobné prezentace


Reklamy Google