Stín a polostín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik stínu a polostínu Jiří Čech Ondřej Ulrich. Stín Stín je místo, tmavá oblast, kam nesvítí světlo. Stín je za každým neprůhledným tělesem, na které.
Advertisements

PLANETA ZEMĚ 3.planeta od Slunce s výrazně odlišnými vlastnostmi oproti ostatním palnetám: ideální velikost umožňuje dostatečnou gravitaci pro udržení.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Modrá planeta Země.
Proč se střídají roční období?
Vítek Urban prosinec 2004 prima
Šíření světla, vznik stínu, zatmění Slunce a Měsíce
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Přímočaré šíření světla
Světlo.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
Zatmění Slunce a Měsíce
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
Země MODRÁ PLANETA.
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
SVĚTLO A TMA – ZATMĚNÍ SLUNCE Země obíhá kolem Slunce a Měsíc kolem Země. Měsíc občas prochází mezi Sluncem a Zemí. Když se tak stane, mluvíme o zatmění.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Jan Šafařík Ondra Hurtík Zatmění Slunce Při zatmění Slunce naráží sluneční svit do Měsíce a tím vytváří stín, který dopadá na kousek Země.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Zatmění Měsíce.
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
Pohyby Země a jejich důsledky
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
VY_V/2_INOVACE_15_Trvání dne a noci
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Světelné jevy Stíny Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
POHYBY ZEMĚ.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:únor 2013 Určeno:7. ročník ZŠ.
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín Číslo DUM: III/2/FY/2/3/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta.
Proč se střídá den a noc.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Trvání dne a noci na Zemi TÉMATICKÝ CELEK:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Stín
Přímočaré šíření světla, rychlost světla
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
Optika – polostín, plný stín a vržený stín
Autor: Mgr. Radana Marelová
Neživá příroda – roční období, střídání dne a noci
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Stín a polostín VY_32_INOVACE_44_Stin_a_polostin
Trojúhelníky ABC a KLM jsou si podobné s koeficientem podobnosti k = 2 . V jakém poměru jsou jejich obsahy?
TRVÁNÍ DNE A NOCI Jak to vlastně funguje ?.
Stín Vypracoval: Lukáš Karlík
ZATMĚNÍ SLUNCE A MĚSÍCE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Stín a polostín.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
4. b I Hraniční dny 21. března: jarní rovnodennost
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
Transkript prezentace:

Stín a polostín

Pokus V zatemněné místnosti rozsviť baterku Nastav ji tak, aby na zdi osvětlovala co nejmenší plochu Do světla postav překážku Za překážku neproniknou paprsky – objeví se stín

Čím je způsoben vznik stínů? Je způsoben přímočarým šířením světla Světelné paprsky se nedostanou do prostoru za tělesem Neosvětlená oblast = STÍN

Polostín - pokus Rozsviť dvě baterky Do místa, kde se protínají světelné kužely, postav překážku Za překážkou vzniknou dva stíny

Polostín Prohlédni si místo hned z překážkou Část stínů není úplně tmavá Tato část – POLOSTÍN

Stíny a polostíny Jak je tomu se stíny v místnosti s několika světelnými zdroji? Vidíme jen několik polostínů Podobně jako u osvětlení plošným zdrojem

Stíny a polostíny Jak je tomu ve volné krajině ve dne? Prakticky se se stíny nesetkáme Každé těleso je osvětlováno několika zdroji Slunce není jediným zdrojem – svítí atmosféra, mraky (rozptyluje se na nich sluneční světlo),.. V přírodě pozorujeme jen polostíny

Stíny a polostíny Kdy můžeme pozorovat stíny? V uzavřených ztemnělých místnostech V noci, kdy máme jen jeden zdroj světla (Měsíc, baterka, lampa,..)

Zapiš a zapamatuj Stín je prostor za tělesem, do něhož neproniká světlo ze zdroje. Prostor, do kterého proniká světlo pouze z části zdroje, se nazývá polostín.

Otázky a úkoly Kde a kdy na Zemi nevrhá stojící člověk stín? Člověk vysoký 180 cm má stín dlouhý 2 metry. Jak vysoký je komín, který má ve stejném okamžiku stín dlouhý 100 metrů?

Odpovědi Stín nevrhá v místech, kde je slunce právě nad jeho hlavou. (v poledne v den jarní či podzimní rovnodennosti na rovníku, v poledne letního slunovratu na obratníku Raka a v poledne zimního slunovratu na obratníku Kozoroha). Také nevrhá stín v noci, také nevrhá stín v případě, že chybí plocha, na které by měl stín vzniknout ( na rozhledně, nad propastí,..) Poměr výšek musí být stejný jako poměr stínů. Komín je vysoký 90 m