Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11A_Z6_12_Polární den a polární noc Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Zeměpis Téma: Atmosféra Ročník: ročník Klíčová slova: polární den, polární noc

2 Anotace Žáci se seznámí s důsledky sklonu zemské osy. Dozví se, co je polární noc a polární den.

3 V letním půlroce ( od jarní rovnodennosti do podzimní rovnodennosti ) je severní polokoule tak přikloněna ke Slunci, že v oblastech kolem severního pólu Slunce vůbec nezapadá. Celých 24 hodin je nad obzorem. Víš, jak se jmenuje tento jev, kdy Slunce nezapadne pod obzor? Je to polární den. Co je na jižním pólu, když je na severním pólu polární den? Je to polární noc. Dokážeš vysvětlit, co je polární noc? Slunce nevyjde nad obzor.

4 Je-li ke Slunci přikloněna jižní polokoule, je situace opačná.
Jak dlouho trvá na pólech polární den a polární noc? Je to půl roku.

5 1 den Která polokoule je přikloněna ke Slunci?
Co to znamená pro severní pól? Je zde polární den. Prohlédni si obrázek. Od které rovnoběžky nastává polární den? Víš, jak dlouho trvá polární den nebo noc na polárních kruzích ? 1 den

6 Která polokoule je odkloněna od Slunce?
Co to znamená pro severní pól? Na SPK je 1 den v roce polární noc. Který den v roce je zde polární noc? Jak se tento den jmenuje? Co je v tento den na JPK ?

7 Kdy je na severním pólu polární den?
Kdy je na severním pólu polární noc? Jak dlouho trvá? Jak dlouho trvá? Na kterých rovnoběžkách je 1 den v roce polární den a 1 den v roce polární noc? Kdy je na SPK 24 hodin polární den? Kdy je na SPK 24 hodin polární noc?

8 Délka dnů a nocí na Z je během roku a v různých zeměpisných šířkách rozdílná.
Na které rovnoběžce je den i noc stejně dlouhá po celý rok? Čím dále od rovníku směrem k pólům – tím se zvětšuje rozdíl mezi délkou dne a noci. Je toto tvrzení pravdivé? Jaký je největší rozdíl mezi dnem a nocí u nás?

9 Sklon zemské osy a jeho důsledky ve dnech rovnodenností a slunovratů.

10 Dráha Slunce dne 21.6. nad krajinou severního pólu.
Výška Slunce v poledne a jeho dráha v našich krajinách ve dnech jarní a podzimní rovnodennosti, letního a zimního slunovratu. Výška Slunce v poledne a jeho dráha po obloze v krajinách na rovníku ve dnech jarní a podzimní rovnodennosti, letního a zimního slunovratu.

11 Během polární noci je možné dobře pozorovat polární záři.

12 Půlnoční Slunce v Norsku.
Půlnoční Slunce je jev vyskytující se za polárním kruhem. Je součástí tzv. polárního dne, kdy na polárním kruhu je mezi východem a západem Slunce 24 hodin. S postupem směrem k pólu se tato doba prodlužuje a na samotných pólech trvá půl roku.

13 V období polárního dne Slunce nezapadá za obzor a i v nočních hodinách
je proto v celé oblasti světlo. Půlnoční Slunce lze (na severní polokouli) pozorovat v období kolem letního slunovratu. Půlnoční Slunce na Špicberkách. Najdi tyto ostrovy na mapě. Ke kterému evropskému státu patří?

14 Na rovníku – trvá den i noc stejně ( 12 hodin ).
Délka dnů a nocí zápis do sešitu Délka dnů a nocí na Z je během roku a v různých zeměpisných šířkách rozdílná. Na rovníku – trvá den i noc stejně ( 12 hodin ). Čím dále od rovníku směrem k pólům – tím se zvětšuje rozdíl mezi délkou dne a noci. U nás – nejv. rozdíl 16 a 8 Za polárními kruhy rozdíl 24 hodin - slunce vůbec nezapadne ( polární den ) nebo nevyjde ( polární noc ). Na pólech trvají ½ roku. Na SPK a JPK trvají 1 den.

15 Citace: BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN KONTIS, S.R.O.. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Animace 1 Galerie Microsoft Office – klipart

16 DEMEK, Jaromír; HORNÍK, Stanislav; HOFMANN, Eduard a kol
DEMEK, Jaromír; HORNÍK, Stanislav; HOFMANN, Eduard a kol. Planeta Země pro základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2007, ISBN ČERVENÝ, Pavel; DOKOUPIL, Jaroslav; KOPP, Jan a kol. Zeměpis, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2009, ISBN PETTERSEN, Sigmund. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

17 ZHANG, Yan. Wikipedia. org [online]. [cit. 15. 1. 2014]
ZHANG, Yan. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DAGNY. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google