Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stín Vypracoval: Lukáš Karlík

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stín Vypracoval: Lukáš Karlík"— Transkript prezentace:

1 Stín Vypracoval: Lukáš Karlík
Fyzika Stín Vypracoval: Lukáš Karlík

2 V ukázce jsme viděli, co nastane, pokud mezi bodový světelný zdroj a promítací stěnu umístíme neprůsvitný předmět. Jak se nazývá temný prostor za tělesem, kam světlo neproniká? Plný stín. Jak se nazývá tmavý prostor na promítací stěně? Vržený stín.

3 Pokud osvětlíme předmět dvěma světelnými zdroji, pak se vržené stíny částečně překrývají. Název prostoru, kam nedopadlo žádné světlo už známe. Je to plný stín. Jak se ale nazývá prostor, do něhož vniká světlo jen z některého zdroje? Polostín. Tento jev je charakteristický pro plošné zdroje světla.

4 Zatmění Slunce V ukázce jsme viděli přírodní úkaz plného stínu. Pokud se Měsíc dostane mezi Slunce a Zemi, vrhá na Zemi stín. V místě, kde vrhá plný vržený stín vzniká úplné zatmění Slunce. V místech, kde dopadají paprsky jen z části Slunce, nastane částečné zatmění Slunce.

5 Zatmění Měsíce Měsíc se na své oběžné dráze někdy dostane do prostoru stínu Země. Tehdy na Zemi můžeme pozorovat buď úplné zatmění Měsíce (je-li Měsíc v plném stínu) nebo částečné zatmění Měsíce (je-li v plném stínu jen část Měsíce).


Stáhnout ppt "Stín Vypracoval: Lukáš Karlík"

Podobné prezentace


Reklamy Google