Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země1 Ověření ve výuce: Třída: 6.C Datum: (nutno poznamenat v TK)

2 TRVÁNÍ DNE A NOCI 1 Předmět: zeměpis Ročník:6.
Anotace: Prezentace seznamující žáky o sklonu zemské osy a jejímu vlivu na trvání dne a noci Klíčová slova: rovnodennost, slunovrat Jméno autora (vč. Titulu): Mgr. Jiří Petrák Škola – adresa: ZŠ v Jemnici,p.o nám. Svobody 88 67531 Jemnice

3 TRVÁNÍ DNE A NOCI 1 obr.č.1

4 a/ délka dne a noci ovlivněna oběhem Země kolem Slunce a sklonem zemské osy obr.č.2

5 jarní rovnodennost 21. března
sluneční paprsky dopadají kolmo na rovník = Slunce v poledne vrcholí v nadhlavníku na rovníku na celé Zemi trvá den i noc stejně dlouho (12h)

6 obr.č.3

7 letní slunovrat 21. června
ke Slunci je nejvíce přivrácena severní polokoule sluneční paprsky dopadají kolmo na obratník Raka = Slunce vrcholí v nadhlavníku na obratníku Raka (nejsevernější rovnoběžka kde může být v nadhlavníku) u nás je nejdelší den (16h) a nejkratší noc (8h)

8 obr.č.4

9 podzimní rovnodennost
sluneční paprsky dopadají kolmo na rovník = Slunce vrcholí v nadhlavníku na rovníku den a noc trvají na Zemi stejně dlouho (12h)

10 zimní slunovrat 22. prosince
ke Slunci je přivrácena nejvíce jižní polokoule sluneční paprsky dopadají kolmo na obratník Kozoroha = Slunce vrcholí v nadhlavníku na obratníku Kozoroha (nejjižnější rovnoběžka kde může být v nadhlavníku) u nás je nejkratší den (8h) a nejdelší noc (16h)

11 obr.č.5

12 Úkol: Od kdy do kdy se na severní polokouli prodlužuje den?
Od kdy do kdy se na jižní polokouli zkracuje den?

13 Zdroj informací a fotografií
Obr. č.1:U.S. govt.. As jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW: < Obr. č.2: Caliver. Eclíptica-plano-lateral-ES jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW: < >. Obr. č.3: User Ike on sk.wikipedia. Rovnodennost.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: < Obr. č.4: User Ike on sk.wikipedia. Letny slnovrat.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: < Obr. č.5: User Ike on sk.wikipedia. Zimny slnovrat.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW: <


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google