VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název vzdělávacího materiálu Vypracoval: Ing. Jméno Příjmení, měsíc 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_580 Jatečné zpracování drůbeže Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_03.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_575_ Jatečné zpracování zvířat 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Vytápění Tepelné ztráty
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Vytápění Teplovodní otopné soustavy samotížné
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
VY_32_INOVACE_578_ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_579_ Jatky a masná výroba Test Název školy: Masarykova střední.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb,
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Unhošť CZ.1.07/1.4.00/ Projekt MŠMT ČR
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Projekt:. Pomoc škole a žákům, registrační číslo projektu CZ /1
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_137_Chov_skotu
ÚCHOV DOJNIC - USTÁJENÍ
VY_32_INOVACE_139_Chov_skotu
PLEMENA SKOTU - POZNÁVAČKA
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu MASNÁ UŽITKOVOST Autor: Ing. Miroslav Huk

Záznamový list výukového materiálu Název školy SŠTZ Mohelnice, 1. máje 2, 789 85 Mohelnice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0033 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název výukového materiálu Masná užitkovost Označení VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu Vzdělávací obor 41-51-H/01 Zemědělec – farmář Tematická oblast Chov zvířat Ročník Druhý Autor Ing. Miroslav Huk Datum ověření 25. 11. 2013 KF 2 Anotace / metodický popis Masná užitkovost skotu, masný užitkový typ, činitelé ovlivňující masnou užitkovost, porážka, zrání masa, možnosti kuchyňské úpravy hovězího masa Podpis autora Podpis ředitele

Chov skotu - Masná užitkovost Ing. Miroslav Huk

Masná užitkovost skotu Spotřeba hovězího masa stagnuje či mírně klesá. To souvisí s vývojem stavů skotu v ČR a cenovými relacemi hovězího masa vzhledem k masu vepřovému a drůbežímu. Změny intenzity růstu skotu SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Masná užitkovost skotu Masný užitkový typ krávy se nedojí (telata se od krav odstavují ve věku 7-9 měsíců), perspektivně se směřuje ke zvětšování tělesného rámce, zvyšování hmotnosti, zlepšování výkrmnosti při minimální tvorbě podkožního tuku, válcovitý hrudník, produkce mléka 2500 –3000 l. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Masná užitkovost skotu Činitelé ovlivňující masnou užitkovost skotu genetika, plemenná příslušnost, optimální porážková hmotnost, věk, jatečná zralost (věk+živá hmotnost, senzorické vlastnosti), intenzita růstu, spotřeba živin na 1 kg přírůstku, výživa + krmení, systém ustájení, zdravotní stav, porážka, ošetření masa po porážce. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Masná užitkovost skotu Výkrmnost Schopnost zvířete využít přijaté živiny na zvyšování své živé hmotnosti. Je dána rychlostí růstu a spotřebou živin na 1 kg přírůstku. V praxi se dělají výpočty průměrného denního přírůstku (P). b – hmotnost při posledním vážení a – hmotnost při předchozím vážení n – počet krmných dnů Jatečná výtěžnost je ukazatelem jatečné hodnoty zvířete. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Masná užitkovost skotu Jatečná hodnota Zahrnuje všechny kvantitativní a kvalitativní znaky a vlastnosti jatečně upraveného těla včetně nutriční hodnoty masa. Zahrnuje: jatečnou výtěžnost, zastoupení jednotlivých tkání v jatečně upraveném těle, hmotnost a podíl jednotlivých partií masa v jatečných půlkách nebo čtvrtích, rozložení tuku a kvalitativní ukazatele nutriční hodnoty masa, pohybuje se kolem 55 - 60 %, u některých masných plemen až 68 %. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Porážka Porážka minimalizovat podmínky stresu, úzkosti a bolesti zvířat (zhoršují kvalitu masa), omračování – rychlé, účinné, bezbolestné (zbavit zvíře citlivosti a vědomí – pro vykrvovací řez), vykrvení – navazovat bezprostředně na omráčení (max. 10 s), opracování až po klinické smrti zvířete (omezit možnost sekundární kontaminace), od vykrvení ne déle než 45 min., maso a orgány – do 4 hodin po vytěžení ke zpracování v teplém stavu (jinak účinně vychladit), ošetření masa po porážce, zajištění zrání a skladování, distribuce. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Zrání masa Zrání masa Mladé zvíře Stará, vyřazená kráva maso se co nejrychleji zchladí na teplotu +5°C a pak se nechává zrát v chladícím boxu při teplotě +1 až +4°C, optimální doba zrání je 12 – 14 dnů, důležité !! – vysoká čistota, hygiena a předepsaná teplota (aby nedošlo k mikrobiálnímu napadení masa – cizí, nepříjemná příchuť, na povrchu zelená). Mladé zvíře Stará, vyřazená kráva SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Možnosti kuchyňské úpravy hovězího masa SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Použité zdroje MIŠKOVSKÝ, DOC. ING. CSC.,Zdeněk. Chov zvířat 2. Vydání první. Praha: CREDIT – vydavatelství a agentura, 1995. 249 s. ISBN 80-901645-4-4. SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Vydání první. Praha: Nakladatelství Brázda, s. r. o.,, 2006. 296 s. ISBN 80-209-0344-5. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha : Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1995. 236 s. ISBN 80-7105-092-X. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha : Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1986. 296 s. ISBN 80-7105-019-9. BURDA, František. Zemědělské výrobky 2 – živočišné výrobky.Vydání první. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1995. 236 s. ISBN 07-000-86. http://www.hovezimaso.cz/?page=vyuziti-masa [online]. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk