Dostupné z Metodického portálu ISSN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak vznikají barvy ??? Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

PRVNÍ POMOC PŘI ZDRAVOTNÍCH OBTÍŽÍCH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Šablona : V/2 Sada: 1/25 Ověření ve výuce: Třída: 7 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Anotace – Hmyzožravci Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, na základě znalostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 005 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
HMYZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
VNITŘNÍ ORGÁNY – prezentace k pracovnímu listu Výchova ke zdraví Praktická škola jednoletá nebo dvouletá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
SUDOKOPYTNÍCI - NEPŘEŽVÝKAVÍ
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Zemětřesení Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Finanční gramotnost Základní pojmy
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Vlastnosti látek − hustota
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Savci jsou vývojově velmi pokročilá třída obratlovců a v současné době osidlují téměř celý svět. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem.
Želvy, krokodýli plazi.
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Úvodní lekce, opakování
Skládání sil, rovnováha sil
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
VY_32_INOVACE_PŘZOO.16 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SAVCI VY_32_INOVACE_06-52 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
OBRATLOVCI – opakování
Základní skupiny živočichů
Vy_52_Inovace_39_Želvy Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Autor: Ludmila Bílková,2013
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Kolik je...? Pracovní listy
pedagogických pracovníků (NÚV).
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Vlastnosti látek − hustota
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PTÁCI – LETCI (SOVY) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
SAVCI ZÁKLADNÍ ZNAKY A ROZDĚLENÍ.
JEDNODUCHÉ STROJE – OPAKOVÁNÍ
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. CHOBOTNATCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

ZÁKLADNÍ ZNAKY CHOBOTNATCŮ Patří mezi obratlovce se stálou tělesnou teplotou. Jsou odděleného pohlaví, vždy dochází k vnitřnímu oplození. Rodí živá mláďata, která sají mateřské mléko. 4. Řídicím ústrojím je mozek.

ZÁKLADNÍ ZNAKY CHOBOTNATCŮ 5. Mají pohyblivý chobot a stále dorůstající řezáky, které jsou prodloužené v kly. 6. Dýchají plícemi. 7. Srdce mají rozděleno na dvě komory a dvě předsíně. Krev koluje v malém a velkém krevním oběhu.

CHOBOT Dobře vyvinutý chobot je charakteristickým znakem chobotnatců. Vyvinul se z horního pysku a z nosu. Na jeho konci jsou umístěny nozdry. Chobot je tvořen a ovládán přes 40 tisíci svaly. Proto je všestranným, plně pohyblivým nástrojem. Slouží k získávání potravy a vody. Sloni ale chobotem nepijí, vodu nasají a pak si ji vstřikují do tlamy. Chobot také slouží k očistě těla.

KLY Přeměněné řezáky, které vyrůstají ven z hlavy zvířete. Rostou mu po celý život. Slon pomocí klů hloubí jámy, loupe kůru ze stromů, ale také odráží nepřátele.

POTRAVA Chobotnatci jsou býložravci. Živí se všemi druhy rostlinné potravy. Jejich jídelníček závisí přímo na tom, kde se zrovna nacházejí. Všichni ale musí denně spořádat 250 až 300 kg potravy.

DRUHY CHOBOTNATCŮ Chobotnatci původně obývali celý svět kromě Austrálie. Dnešní druhy žijí jen v Africe a v jižní a jihovýchodní Asii. Nejznámější jsou dva druhy chobotnatců : Slon africký a Slon indický.

SLON AFRICKÝ Slon africký je největší suchozemské zvíře. Dorůstá až do výšky 4 m.

SLON AFRICKÝ Vyskytuje se v celé Africe. Obývá poměrně rozmanité prostředí. Můžeme jej najít v deštných pralesích i na savanách. Je přizpůsobivý – důležitý je pro něj dostatek potravy a vody.

SLON INDICKÝ Slon indický je menší než jeho africký příbuzný. Dorůstá do výšky 2–4 metry a váží 3–5 tun.

SLON INDICKÝ Jde o největšího suchozemského živočicha Asie. Ve volné přírodě žije odhadem 40–50 tisíc jedinců.

Rozdíly mezi slonem indickým a africkým Nejnápadnější rozdíl na první pohled jsou uši. Afričtí sloni disponují opravdu velkými „plachtami“, uši indických slonů mají plochu přibližně třetinovou. Další rozdíl je ve velikosti. „Afričané“ mohou vážit až 7 500 kg a dorůstat do 4 metrů výšky. Sloni indičtí nepřesáhnou 3,5 metru, jejich hmotnost obvykle činí méně než 6 000 kg. Hlava afrických slonů je kulatější, mezi ušima ční jeden výrazný hrbol. Indičtí sloni mají na vrcholku hlavy hrboly dva s prohlubní uprostřed. Povrch kůže afrických slonů je o poznání více zvrásněný, barva kůže je šedivá. Indičtí sloni mívají na těle, nejčastěji na hlavě a chobotu, růžová místa bez pigmentace.

OPAKOVÁNÍ Vyjmenuj aspoň tři základní znaky chobotnatců. K čemu slonům slouží jejich chobot? Čím se sloni živí? K čemu používají kly? Jak poznáš slona indického od slona afrického?

OPAKOVÁNÍ – kontrola Vyjmenuj aspoň tři základní znaky chobotnatců. Patří mezi obratlovce se stálou tělesnou teplotou. Jsou odděleného pohlaví a vždy dochází k vnitřnímu oplození. Rodí živá mláďata, která sají mateřské mléko. Řídicím ústrojím je mozek. Mají pohyblivý chobot a stále dorůstající řezáky, které jsou prodloužené v kly. Dýchají plícemi. Srdce mají rozděleno na dvě komory a dvě předsíně. Krev koluje v malém a velkém krevním oběhu. K čemu slonům slouží jejich chobot? Slouží k získávání potravy a vody. Slouží také k očistě těla. Čím se sloni živí? Sloni jsou býložravci. Živí se všemi druhy rostlinné potravy. K čemu používají kly? Slon pomocí klů hloubí jámy, loupe kůru ze stromů, ale také odráží nepřátele. Jak poznáš slona indického od slona afrického? Africký je větší, má i větší uši. Africký má šedivou barvu. Indický má místy narůžovělou kůži.

JAK JSI DOPADL?

Použité zdroje: [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-3442.html rkimpeljr [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elephant_breastfeading.jpg Matěj Baťha [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Slon_indický_8177.jpg?uselang=cs Dick Mudde [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olifant_2.JPG Tim & Annette [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elephant_grasping_thorn_tree_by_mexikids.jpg Fir0002 [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asian_elephant_-_melbourne_zoo.jpg Olga Ernst [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elephant_at_Namutoni,_Etosha_National_Park.jpg Eugenia & Julian [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Afrikanische_Elefant,_Miami2.jpg Ercé [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Loxodata_africana_groupe_MHNT.jpg Jayanand Govindaraj [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:IndianElephant.jpg Bernard Gagnon [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pinnawala_01.jpg [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-question-mark.html [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-4244.html [cit. 2019-3--24]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-4245.html