Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBRATLOVCI – opakování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBRATLOVCI – opakování"— Transkript prezentace:

1 OBRATLOVCI – opakování
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Podle vnitřní stavby těla je možné dělit živočichy na dvě skupiny.
Dělení živočichů Podle vnitřní stavby těla je možné dělit živočichy na dvě skupiny. Znáš jejich názvy? Živočichové s vnitřní kostrou a páteří (mají obratle) OBRATLOVCI. 2. Živočichové, kteří nemají vnitřní kostru ani páteř (nemají obratle) BEZOBRATLÍ.

3 Proč názvy obratlovci a bezobratlí?
V obou názvech se objevuje slovo obratel. Co je obratel? Obratel je základní stavební a funkční jednotka páteře.

4 Jaká jsme skupina obratlovců?
Žijeme většinou na souši. Tělo máme pokryté šupinami, krunýřem nebo štíty. Dýcháme plícemi. Nemáme stálou tělesnou teplotu. Našimi nejdůležitějšími smysly jsou čich a zrak. JSME PLAZI.

5 Jaká jsme skupina obratlovců?
Většinou se pohybujeme ve vzduchu. Tělo máme pokryté peřím. Přední končetiny jsou přeměněny v křídla. Hlava je zakončena zobákem. JSME PTÁCI.

6 Jaká jsme skupina obratlovců?
Žijeme ve vodě, na souši i ve vzduchu. Tělo máme většinou pokryté srstí. Rodíme se jako živá mláďata, která sají mateřské mléko. JSME SAVCI.

7 Jaká jsme skupina obratlovců?
Žijeme pouze ve vodě. Dýcháme žábrami. Tělo máme pokryté šupinami. Místo končetin máme ploutve. JSME RYBY.

8 Jaká jsme skupina obratlovců?
Žijeme ve vodě i na souši. Larvy dýchají žábrami. Dospělí jedinci dýchají plícemi. JSME OBOJŽIVELNÍCI.

9 Do jaké skupiny obratlovců patříme?
Věděl bys, jak se jmenujeme? SKOKAN ZELENÝ OBOJŽIVELNÍCI MLOK SKVRNITÝ

10 Do jaké skupiny obratlovců patříme?
Věděl bys, jak se jmenujeme? PLAZI SLEPÝŠ KŘEHKÝ ZMIJE OBECNÁ

11 Do jaké skupiny obratlovců patříme?
Věděl bys, jak se jmenujeme? RYBY ŠTIKA OBECNÁ KAPR OBECNÝ

12 Do jaké skupiny obratlovců patříme?
Věděl bys, jak se jmenujeme? KROKODÝL NILSKÝ ALIGÁTOR AMERICKÝ PLAZI

13 Do jaké skupiny obratlovců patříme?
Věděl bys, jak se jmenujeme? SAVCI KOČKA DOMÁCÍ PES DOMÁCÍ

14 Do jaké skupiny obratlovců patříme?
Věděl bys, jak se jmenujeme? PTÁCI SÝKORA KOŇADRA VRÁNA ČERNÁ

15 Do jaké skupiny obratlovců patříme?
Věděl bys, jak se jmenujeme? OBOJŽIVELNÍCI ROPUCHA OBECNÁ ROSNIČKA ZELENÁ

16 Do jaké skupiny obratlovců patříme?
Věděl bys, jak se jmenujeme? SAVCI KLOKAN RUDOKRKÝ PRASE DOMÁCÍ

17 Do jaké skupiny obratlovců patříme?
Věděl bys, jak se jmenujeme? PTÁCI VLAŠTOVKA OBECNÁ VÝR VELKÝ

18 Do jaké skupiny obratlovců patříme?
Věděl bys, jak se jmenujeme? RYBY PSTRUH ŘÍČNÍ SUMEC

19 Použité zdroje Jmarchn[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Dendrofilcit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Richenza[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dominik Matus[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Aktron[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dezidor[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Karelj[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dewet[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dk69[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW:

20 Použité zdroje Hadonos[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Mostafameraj[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Karakal[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Loz[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Josef KreuzJmarchn[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Xth-Floor[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Gilbertuscit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Palickap[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Malene Thyssen[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: ŠJů[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Maneysh Roy[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Камалян Карен[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW:


Stáhnout ppt "OBRATLOVCI – opakování"

Podobné prezentace


Reklamy Google