Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Želvy, krokodýli plazi.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Želvy, krokodýli plazi."— Transkript prezentace:

1 Želvy, krokodýli plazi

2 Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_V.ZOO10 Vytvořeno: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Biologie živočichů (plazi) Určeno pro: 7. ročník Anotace: Želvy, krokodýli. Výukový materiál slouží jako podklad pro výkladovou část hodiny a shrnutí poznatků. Inovace – využití ICT (PC, interaktivní tabule). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kurišová.

3 Želvy Velmi starobylí živočichové Dlouhověkost Suchozemské i vodní

4 Kostěný krunýř Končetiny i ocas mohou schovat do krunýře Nemají zuby Rozmnožování - vejcorodí

5 Suchozemské želvy Želva bahenní – jako jediná se u nás vyskytuje
Želva zelenavá – terária, volně Balkán, J Španelsko Želva žlutohnědá –terária, volně JE – Střední východ, S Afrika

6 Největší želvy Želva sloní – -největší pozemský druh želvy
- Galapágy – ENDEMIT - až 1,5 m, 250 kg Želva obrovská – 120 cm 200 kg – 2. největší Seychelské ostrovy

7 Krokodýli Výskyt Amerika, Afrika, Austrálie, Asie
Tělo chráněno rohovitými štíty a kostěnými deskami Z plazů nejvyspělejší Skoro úplně rozdělené srdeční komory Zuby v jamkách Oddělení hrudní dutiny od břišní svalem Rozvinutější mozek

8 Aligátor x krokodýl Krokodýl Afrika, větší Aligátor
Amerika, menší Užší tlama

9 Kajman Střední a Jižní Amerika

10 Gaviál Dlouhý čenich se zduřeninou na konci
Nejvíce z krokodýlů vázán na vodu Povodí řek Indus, Ganga, Brahmaputra

11 Otázky Co je to endemit? Uveď příklady. Co jsou to karety?
Dá se podle letokruhů na krunýři spočítat věk želvy? Který druh želvy je největší a který nejmenší? Vezmi do úvahy suchozemské, sladkovodní i mořské druhy. Čím je výjimečný krokodýl mořský? Pro vyhledání informací využij internet.

12 Odpovědi Endemit, respektive endemicky se vyskytující organismus, je organismus, který vznikl a je rozšířen jen v určitém omezeném území a nikde jinde se nevyskytuje. Jinan dvoulaločný, želva sloní, … Mořské želvy, místo končetin ploutve. Tato metoda ale není příliš přesná, zejména z toho důvodu, že rychlost růstu nových destiček se mění (za rok jich při příznivých podmínkách může narůst i několik) a že některé destičky nakonec z krunýře odpadnou. Největší želvou na světě je kožatka velká, mořská želva, která váží i přes 900 kg a jejíž krunýř je až 2 m dlouhý. Nejmenší želvou je Homopus signatus signatus (poddruh želvy trpasličí), která měří necelých 8 cm a váží pouhých 140 g. Přirozené prostředí pro krokodýli jsou jezera a pomalé řeky. Krokodýl mořský však žije i v mořích při pobřeží. Nejčastěji je můžeme vidět v Africe v povodí Nilu, v jižní části severní Ameriky (obl. Mississippi), ve východní části Asie a na severu Austrálie. Je také největším žijícím druhem krokodýla . Největší dobře zdokumentovaný jedinec dosahoval délky asi 6,3 metru a hmotnosti přes 1200 kg.

13 Zdroje Želva zelenavá –Malorka
ORCHI.Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons 3.0 Unported na WWW: Karetka novoguinejská RAMSEY Derek. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons 2.5 Generic na WWW: Líhnutí želva zelenavá Berthold Werner .Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Želva bahenní CHERNILEVSKY George.Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Želva zelenavá MAYER Richard.Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons 3.0 Unported na WWW: Želva žlutohnědá Gisela D. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons 2.5 Generic na WWW: Želva sloní PANDANUS .Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Želva obrovská PINGSTONE Adrian . Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

14 Zdroje Krokodýli nilští
Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons 2.0 Generic na WWW: Krokodýl Kajman Aligátor gaviál ZANDER Johnathan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons 3.0 Unported na WWW:


Stáhnout ppt "Želvy, krokodýli plazi."

Podobné prezentace


Reklamy Google