Komunitní plánování v okrese hodonín

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Ing. Stanislava Správková
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Motto: „Cílem je nedělat věci správně, ale dělat správné věci“
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Komunitní plánování péče a podpora zaměstnanosti na Vsetínsku.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
„Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji“ Tento projekt je spolufinancován v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Ing. Stanislava Správková
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Plánování sociálních služeb krajů
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
náhradní rodinné péče II setkání zástupců KÚ OSPOD a NNO
Klíčové aktivity projektu
Sociální fond regionu MAS Brdy-Vltava.
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Komunitní plánování v okrese hodonín Mgr. Lenka Mikušová – ORP Hodonín Mgr. Edita Zlámalová – ORP Hodonín Bc. Jana Novotná – ORP Kyjov Bohdana Gálová – ORP Veselí nad Moravou 21.3.2019 Akce je realizována v rámci projektu: „Podpora procesu komunitního plánování a dalších navazujících činností v ORP Hodonín“, CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_063/0006551.

historie spolupráce v okr. Hodonín Komunitně plánovat se na okrese Hodonín začalo přibližně v roce 2006 Obsazení pozice koordinátora KPSS Vytvořeny pracovní skupiny – zadavatelé, poskytovatelé a veřejnost Zjištěny potřeby jednotlivých regionů – tvorba Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb V roce 2009 – deklarace o spolupráci – Ho – Ky – Ve Pravidelná setkávání zástupců jednotlivých ORP

historie spolufinancování – I. Vývoj financování sociálních služeb od obcí: Do roku 2014 poskytovaly obce finance poskytovatelům sociálních služeb nejčastěji na základně jejich individuálních žádostí, což bylo jak pro obce, tak i pro poskytovatele sociálních služeb administrativně zatěžující, protože se snažili získat finanční prostředky od všech obcí, ve kterých poskytovali svoje služby. Jednalo se zejména o služby sociální péče. V roce 2014 byly obce s rozšířenou působností požádány jihomoravským krajem o spolupráci při řešení problematiky vytváření udržitelné sítě sociálních služeb a s tím spojeného financování. Jednalo se tehdy o financování pouze služeb sociální prevence. Tyto služby byly do konce roku 2014 financovány z evropských dotací. Jihomoravský kraj vydal v roce 2014 Metodiku pro hodnocení sociálních služeb v JMK, jejíž součástí byl závazek obcí od roku 2015 se finančně podílet na financování služeb sociální prevence ve výši 20% z jejich nákladů.

historie spolufinancování – II. Na základě požadavku změny způsobu financování vzniky v Jihomoravském kraji tzv. okresní týmy, které měly za úkol vytvořit síť služeb sociální prevence a rozdělit si požadovanou finanční spoluúčast jednotlivých služeb sociální prevence na jednotlivé ORP. Do okresního týmu Hodonín se zapojilo ORP Hodonín, Kyjov a Veselí nad Moravou. Rozdělení finanční spoluúčasti pro služby sociální prevence proběhlo dle počtu vykázaných klientů v jednotlivých ORP. Příslib finanční spoluúčasti se očekával od obcí s rozšířenou působností jako základní jednotky plánování rozvoje sociálních služeb, nicméně nebylo reálné, aby ORP ze svého rozpočtu financovaly sociální služby pro celý správní obvod. Proto se obce s rozšířenou působností snažily zapojit své spádové obce do financování služeb sociální prevence, což se jim i podařilo a daří se to i v současné době, kdy se podílejí na financování nejen služeb sociální prevence, ale i na financování služeb odborného sociálních poradenství a tzv. péčových sociálních služeb.

historie spolufinancování – III. Od roku 2016 Jihomoravský kraj rozšířil požadavek spolufinancování na všechny sociální služby, které byly uvedeny v Základních sítích sociálních služeb v jednotlivých ORP. Tento požadavek vycházel a vychází vždy z Pravidel řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro dané časové období v oblasti podpory poskytování sociálních služeb, zjednodušeně řečeno z Pravidel financování. Tyto pravidla vydával JMK vždy na jeden rok, ale nyní jsou vydána na dvouleté období, a to na období 2019-2020. Výše finančních spoluúčastí od obcí nebo spíše výše spoluúčastí vyjádřených v procentech na jednotlivé typy služeb se v průběhu let mění – u vybraných služeb dochází k postupnému navyšování procent spoluúčasti od obcí, co vede ke stále většímu zatížení rozpočtů jednotlivých obcí. V okrese Hodonín se nám od počátku, tj. od roku 2015 podařilo vždy zapojit do financování všechny obce v jednotlivých ORP a věříme, že i nadále budou sociální služby ze strany obcí podporovány.

projekt „Podpora procesu KP a dalších navazujících činností v ORP Hodonín“ Navazuje na spolupráci Ho-Ky-Ve + Blansko a Znojmo Výstupy: Okresní katalog sociálních služeb Okresní veletrh sociálních služeb – 23.5.2019 Videospoty a letáky poskytovatelů SS Setkávání s odborníky – konference 2018 - Komunitní plánování sociálních služeb v obcích a jeho význam v současné době Vzdělávání – podpora poskytovatelů SS v oblastech, které je zajímají a jsou potřebné Nový Střednědobý plán sociálních služeb 2018 – 2020 přináší efektivnější spolupráci a komunikaci s KÚ JmK, mapuje potřebnost služeb, zajišťuje stabilitu sítě poskytovatelů pro obyvatele

projekt „Posílení spolupráce a rozvoj kompetencí veřejné správy a dalších organizací k začleňování ohrožených skupin ve správním obvodu ORP Hodonín“ Podpora neformálně pečujících – 6 odborných seminářů zaměřených na zkvalitnění poskytované péče a psychohygienu pečujících 7 Kulatých stolů s odborníky 4 brožury – řešení nepříznivých situací

Katalog sociálních služeb na Hodonínsku Modernizace E-katalogu www.socialnisluzby-hodonin.cz

projekt „Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí“ (MPSV) Prevence proti kyberkriminalitě Interdisciplinární spolupráce v rámci opatrovnického řízení inspirovaná Cochemskou praxí (minimalizace dopadu rodičovského konfliktu na dítě) Dítě v krizi I. a II. Setkání OSPOD, ZŠ a pediatrů Setkání doprovázejících org. a OSPOD Podpora spolupráce OSPOD v okr. Hodonín Setkávání SAS v okr. Hodonín …….

Děkujeme za pozornost