SOCIÁLNÍ BYDLENÍ – workshop MPSV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Podpora poskytovatelů ve zlepšení kvality poskytovaných služeb
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Praha.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Jana Moravcová
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Integrovaná rozvojová strategie cestovního ruchu Rožnovska JVM-RPIC, spol. s r.o. Ing. Jiří Kučera, Ing. Jakub Křižka
Deregulace nájemného v bytech RPG Deregulace nájemného v bytech RPG.
Koncepce sociálního bydlení statutárního města Ostravy a její pilotní ověření Náplň projektu a souvislosti Prezentace na semináři Úřad vlády.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace soc. služeb – od 9.00 do hodin druhého dne Hradec Králové Individuální projekt odboru.
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Výzva č. 126 investiční priority 1.2 OPZ.  Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR (mimo hl. m. Prahu)  Číslo výzvy: 03_16_126  Investiční.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Alena Zieglerová (ASZ), František Jirásek (Město Most)
„Pilotní ověřování systému sociálního bydlení na lokální úrovni v obci Pardubice“ Realizátor – Magistrát města Pardubic – Oddělení sociálních služeb a.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně
Bydlení pro seniory v Praze
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Individuální projekt OP VVV
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Místní plán inkluze + OP VVV
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Chytré obce Výzva č. 12/2016 Likvidace nepotřebných vrtů
Sociální bydlení a jeho implementace v ČR - pilotní testování v obcích Regionální seminář na téma Sociální bydlení – Ústí nad Labem Eliška.
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Ing. Stanislava Správková
Konference Sociální práce v obci Prezentace projektů OSV
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Seminář pro žadatele výzvy č. 79 a 80 IROP
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Systém sociálního bydlení statutárního města Ostravy
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ BYDLENÍ – workshop MPSV 10. 7. 2019 Prezentace projektu „Sociální bydlení Most“ Magistrát města Mostu Radniční 1/2 434 69 Most IČ: 00266094 DIČ: CZ00266094 www.mesto-most.cz

Projekty realizované na OSV Sociální bydlení Housing First Realizátor Statutární město Most, OSV Délka realizace 36 měsíců 30 měsíců Období 1. 1. 2017 – 31. 12. 2019 1. 1. 2020 – 30. 6. 2022 Náklady 4.502.530 Cca 5.480.000 Míra podpory 85% EU, 10% státní rozpočet, 5% žadatel 85% EU, 10% státní rozpočet, 5% žadatel Klienti / Výstup 60/20 10 bytů/domácností www.mesto-most.cz

Sociální bydlení - cíl projektu a inovace Hlavním cílem projektu je vytvoření lokální koncepce sociálního bydlení města Mostu v souladu s Koncepcí sociálního bydlení České republiky 2015 - 2025 a její pilotní ověření v praxi v 10 vybraných bytech. Během trvání projektu předpokládáme zapojení 20 klientů/domácností, do těchto vybraných bytů, kterým bude také zároveň poskytnuta intenzivní spolupráce se sociálním pracovníkem. K zajištění metodické podpory byla navázána úzká spolupráce s pracovníky projektu Sociální bydlení - metodická a informační podpora v oblasti sociálních agend Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a externím poradcem z Platformy sociálního bydlení. Projekt obce bude provázán s aktivitami, které budou cílové skupiny informovat o tom, co to sociální bydlení je, komu je určeno, jaké jsou jeho výhody (pro jedince i společnost) a jaké jsou jeho podmínky. www.mesto-most.cz

Výtah z projektových aktivit 1. Analýzy - informace pro nastavení systému sociálního bydlení. Analýza cílových skupin Analýza vlastnické struktury bytů a prostorové segregace 2. Vytvoření Lokální koncepce sociálního bydlení Strategický dokument města Podpůrné metodiky (M. pro výběr a hodnocení úspěšnosti, M. SP v SB a M. spolupráce aktérů) 3. Pilotáž systému sociálního bydlení 4. Evaluace Dotazníky s klienty po nastěhování, po 12 měsících v programu Pravidelný monitoring domácností www.mesto-most.cz

PILOTÁŽ systému SB a spolupráce s majiteli V roce 2017 byla zahájena činnost na projektu SB v Mostě. V oblasti zajištění bytového fondu pro účely sociálního bydlení nebyla situace jednoduchá a to především z důvodu, že SmM není vlastníkem bytového fondu s výjimkou cca 192 bytových jednotek v SVL. Probíhala intenzivní jednání se soukromými majiteli bytového fondu o možné spolupráci v projektu SB Jednání s majiteli bytů byla zaměřena na: zajištění bytů v různých lokalitách města seznámení majitelů s podmínkami spolupráce seznámení majitelů s cílovou skupinou projektu Počáteční obavy majitelů bytů plynuly především z: cílové skupiny projektu fluktuace klientů v bytech nehrazení nájemného poškození bytové jednotky nájemcem www.mesto-most.cz

PILOTÁŽ systému SB a spolupráce s majiteli Argumenty při jednání o spolupráci: zajištění intenzivní práce (podpory) sociálním pracovníkem projektu SB přítomnost majitele v pětičlenné pracovní skupině pro výběr žadatele do projektu (spolurozhodování při výběru žadatele) výběr klientů dle jasně stanovených pravidel projektu, seznámení majitelů s cílovou skupinou projektu v případě eventuální nespolupráce klienta bude k dispozici evidence náhradníků o vstup do projektu, kteří absolvovali vstupní část vč. bodového hodnocení Smluvní zajištění spolupráce: Memorandum o spolupráci (SmM – vlastník bytové jednotky), doložení vlastnictví výpisem z katastru nemovitostí, jistota, výše nájemného atd. Nájemní smlouva (klient – vlastník bytové jednotky), podmínkou podpisu nájemní smlouvy je její revize AK SmM) Dohoda o výkonu sociální práce a vstupu do projektu (klient – sociální pracovník projektu) www.mesto-most.cz

PILOTÁŽ systému SB a spolupráce s majiteli Garant LK SB a sociální pracovník: jsou přítomni podpisu nájemních smluv a předání bytových jednotek vč. „Předávacích protokolů“, stavy elektroměrů, plynoměrů, vodoměrů a topení zajišťují pravidelné schůzky s majiteli bytů po nastěhování klienta sociálním pracovníkem projektu je poskytována intenzivní sociální podpora intenzivní spolupráce garanta a sociálního pracovníka projektu s Úřadem práce v Mostě kontrola předložených dodatků k nájemní smlouvě dohled nad vystavováním „Vyúčtování za služby spojené s užíváním bytu“ (vystavuje majitel bytové jednotky pro nájemce) zajištění „Dokladů o výši nákladů na bydlení“ pro klienty projektu (čtvrtletní potvrzení od majitele bytu pro Úřad práce v Mostě – příspěvek na bydlení) www.mesto-most.cz

PILOTÁŽ systému SB a spolupráce s majiteli AKTUÁLNÍ STAV: celkový počet ubytovaných klientů od zahájení projektu 17 + 15 dětí současný počet ubytovaných klientů ve 10 bytech 11 + 6 dětí počet klientů, se kterými byla ukončena spolupráce v projektu 6 (žádost klienta, nespolupráce, 4x neplacení nájmu) úspěšnost udržitelnosti klientů v projektu 65 % počet bytových jednotek od 6 různých majitelů – viz tabulka 10 Majitel Byt Mostecká bytová, a. s. Růžová – 2 byty (pečovatelské domy) Günther Mayer Chomutovská – 4 byty (blok 15) Pavel Prokopec K. Biebla – 1 byt Sociální bydlení Sever, z. s. K. J. Erbena – 1 byt Venuše a Pavel Brožovi tř. Budovatelů – 1 byt Jiří Podzemský M. G. Dobnera – 1 byt www.mesto-most.cz

Projektový záměr Housing First, výzva 108 OPZ Pokračování v navázané spolupráci Projektová pilotáž – 10 dalších bytů Jiné zaměření cílové skupiny, důraz na dodržování principů HF Zpětný výkup bytů www.mesto-most.cz

Děkuji za pozornost Statutární město Most Mgr. Jana Pánková jana.pankova@mesto-most.cz 476 448 545 www.mesto-most.cz