Seznámení vlastníků s postupem obnovy Mladoňovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář ke KatV – SGI a potvrzování GP
Advertisements

Souřadnice v geometrickém plánu a ZPMZ
Uzavírání veřejnoprávních smluv
19.11., Brno Obsah GP a ZPMZ.
Dopad nového stavebního zákona do praxe KÚ
Komplexní pozemková úprava
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Území obce a jeho změny Názvy obcí, číslování budov, znak a prapor Sloučení nebo připojení obcí Dvě nebo více obcí Sousedící obce Uzavření dohody –Rozhodují.
Vedení správního řízení
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Seminář k digitalizaci katastrálních map 26. června 2007 Ing. Karel Štencel - k úvodnímu slovu.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Vyhotovování neměřických záznamů Milan KOCÁB VÚGTK,v.v.i.
Geometrický plán Ptáček Ondřej H2KNE1, L2014.
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Návod pro obnovu katastrálního operátu a převod
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Obnova katastrálního operátu
VYHLÁŠKA č.26/2007 Sb., ze dne (katastrální vyhláška) ve znění č. 164/2009 Sb. Ing. Milan Kocáb, MBA.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Katastr nemovitostí ČR
Komplexní pozemkové úpravy Smilovice
7. Vytyčení hranice pozemku
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Právo a katastr nemovitostí
Obnova katastrálního operátu
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Minimum znalostí pro realitní makléře
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Katastr nemovitostí Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), Vyhláška190/1996 Sb. Českého úřadu zeměměřického.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Katastr nemovitostí pozemkové právo podzim 2011 I.Průchová
Správa katastru nemovitostí
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Pozemkové úpravy a katastr nemovitostí
1 BDS, PVN, jaro 2007, I.Průchová Vytyčování hranic pozemků teze Jaro 2007.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
KOMPLEXNÍ POZEMKOVÁ ÚPRAVA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ PRASKLICE A ČÁSTI K.Ú. MORKOVICE Úvodní jednání.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Závěrečné jednání – komplexní pozemkové úpravy v k.ú. Suchomasty a v k.ú. Málkov u Suchomast Krajský pozemkový úřad pro Středočeský kraj, Pobočka Beroun.
 projektová dokumentace pro územní řízení 2009  žádost o vydání územního rozhodnutí září 2010  vydání územního rozhodnutí srpen 2011  nabytí právní.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Pozemkové úpravy „krok za krokem“ Humpolec 2015 Ing. Michal Pochop Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití.
Zkušenosti z projednání nové trasy vedení 400 kV Jiří Steinbauer ELEKTROTRANS, a.s. Konference Palác Žofín
Shromáždění delegátů 2015 Jednací řád (úpravy) Jaroslav Majer Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích Hlávkova 23, Přeštice.
Veřejnoprávní smlouvy
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Krajíčková, Krčmářová, Matušková, Rubešová Brno prosinec 2008
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
odbor politiky bydlení
Katastr nemovitostí přednáška 6-5
Katastr nemovitostí Geometrický plán Karel Benda.
Katastr nemovitostí přednáška 6 - 3
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
ZÁVĚREČNÉ JEDNÁNÍ KOMPLEXNÍ POZEMKOVÁ ÚPRAVA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ LHOTA U LIPNÍKA NAD BEČVOU.
Úkoly katastrálních úřadů
Součinnost katastrálních úřadů s obcemi při revizi a novém mapování
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Stavební pozemky (teze)
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Transkript prezentace:

Seznámení vlastníků s postupem obnovy Mladoňovice 15.3.2018 Obnova katastrálního operátu novým mapováním na části k.ú. Mladoňovice na Moravě Seznámení vlastníků s postupem obnovy Mladoňovice 15.3.2018

Vymezení části k.ú. pro obnovu obnova mapováním bude provedena v území vyloučeném z komplexní pozemkové úpravy zastavěné území obce vč. areálu ZD zastavěná část lokality Dobrá Voda lesní pozemky a chatová osada U Hlubokého rybníka 2 lokality lesních pozemků v JV části k.ú.

Vymezení část k.ú. pro obnovu

Obnova katastrálního operátu = vyhotovení nového souboru geodetických informací (katastrální mapa) a nového souboru popisných informací (údaje o vlastnících, pozemcích, právech …) termín dokončení obnovy katastrálního operátu (digitalizace) byl do konce roku 2017 Způsoby obnovy katastrálního operátu novým mapováním přepracováním souboru geodetických informací na podkladě výsledků pozemkových úprav

Obnova přepracováním katastrální mapy probíhala ve většině katastrálních území nejméně časově a finančně náročný způsob obnovy nejméně přesné zachycení reálného stavu v terénu (bez řádného vyšetření a zaměření nemovitostí) – viz následující obr.

KM obnovená přepracováním

Obnova novým mapováním do r. 2007 se prováděla v k.ú., kde byly pozemkové úpravy nejvíce časově i finančně náročný způsob obnovy nejpřesnější zachycení reálného stavu v terénu (vše je v terénu za účasti vlastníků označeno a následně zaměřeno) – viz následující obr.

KM obnovená novým mapováním

Nové mapování x pozemkové úpravy u obou způsobu obnovy vzniká mapa, na základě měření v terénu (stejná přesnost) Pozemkové úpravy dochází ke zcela novému uspořádání pozemků (pozemky se směňují) Nové mapování pozemky se nikterak nesměňují, jsou uspořádány jako doposud dochází pouze k upřesnění hranic, příp. ke změnám druhů a způsobu využití pozemků dle skutečného stavu

Etapy obnovy novým mapováním Vyhlášení obnovy Zjišťování hranic (KP MB – Dobrá Voda červen 2017, zbytek duben – srpen 2018) Podrobné měření a jeho zpracování(OOKO Jihlava – současně, příp. s odstupem 1 až 2 měsíců po ZH) Vyhotovení nového SGI a SPI, srovnávací sestavení parcel (KP MB - listopad 2018 až duben 2019) Vyložení obnoveného operátu k veřejnému nahlédnutí, námitkové řízení (KP MB – cca duben až květen 2019) Vyhlášení platnosti (KP MB – červen 2019)

Zjišťování hranic provádí komise složená ze zaměstnanců kat. úřadu a ze zástupců obce za účasti vlastníků předseda komise - Rostislav Šibor, Mgr. Lea Kouřilová členové komise: Ing. David Vaňura (KP MB) Pavla Satůrková, Ing. Ladislav Trchalík, Ing. Jitka Dőrflová (OOKO Jihlava) Jan Chloupek, Ladislav Karásek (obec Mladoňovice) Vladimír Čajka (stavební úřad Jemnice) vlastníci jsou zváni písemnou pozvánkou (doručení osobně nebo dopisem s doručenkou nejméně týden předem), jejíž přílohou je plná moc

Zjišťování hranic předmětem zjišťování hranic jsou hranice pozemků obvody budov a obvody vodních děl hranice katastrálního území a hranice obce prověřují se i další údaje katastru, a to údaje o vlastníku (adresa), druh a způsob využití pozemku typ a způsob využití stavby, č.p., č.e. (zrušen objekt bydlení) místní názvy a pomístní jména

Zjišťování hranic vyšetřuje se skutečný průběh hranice v terénu, který se porovnává s jejím zobrazením v katastrální mapě - mohou nastat následující případy: průběh hranice v terénu odpovídá mapě a vlastníci s ní souhlasí – ideální stav (označí se barvou, kolíkem → trvale) vlastníci s průběhem hranice v terénu souhlasí, ale ta neodpovídá zobrazení v katastrální mapě – 2 možnosti: chybné zobrazení hranice v katastrální mapě – oprava se vyznačí v náčrtu zjišťování hranic a poznamená se v soupise nemovitostí vědomá změna hranice – povinnost předložit GP na změnu hranice a směnnou/kupní/darovací smlouvu (v náčrtu bude vyznačena hranice dosud zobrazená v katastrální mapě) dojde k rozporu ve tvrzení vlastníků o průběhu hranice – vyznačení sporné hranice dle platné katastrální mapy, možnost určení hranice soudem

Zjišťování hranic Budovy Sloučení parcel Změna hranice druhu pozemku zjištěné změny obvodů budov budou v případě nejasností předloženy stavebnímu úřadu ke schválení drobné změny hlavních budov (přístavba verandy, nepatrné změny v obvodu budovy) a vedlejší budovy na stavební parcele budou zaměřeny v rámci obnovy rozsáhlejší změny hlavních budov, nové hlavní budovy a vedlejší budovy na pozemkové parcele – vlastníci budou vyzváni k předložení příslušných listin pro zápis změny do katastru (doklad od stavebního úřadu a geometrický plán) ve stanovené lhůtě Sloučení parcel slučují se parcely jednoho vlastníka se stejným druhem a způsobem využití pozemku, pokud tvoří jeden pozemek lze slučovat i parcely s různě evidovaným druhem pozemku, je-li v terénu druh pozemku jednotný a není-li potřeba vynětí ze ZPF Změna hranice druhu pozemku nutno rozlišovat, zda je změnu nutno doložit listinou

Zjišťování hranic Povinnosti vlastníků zúčastnit se jednání nebo na něj vyslat zástupce označit trvalým způsobem nesporné hranice svých pozemků – dle § 91 katastrální vyhlášky (znak z plastu, kámen s opracovanou hlavou, zabetonovaná ocelová trubka o délce min. 60 cm, zapuštěný hřeb, vysekaný křížek v betonu, … zeď, plot …) ohlásit změny údajů katastru týkající se jejich nemovitostí do 30 dnů ode dne jejich vzniku na výzvu předložit ve stanovené lhůtě GP a listiny pro zápis do katastru