Diagnostika, poradenství HTF 2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Advertisements

Zdroj obrázků: Rodina  je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové.
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Výchova v rodině 1.část Ludmila Šprachtová. Výchova v rodině Vymezení pojmu rodina Forma dlouhodobého solidárního soužití osob spojených příbuzenstvím.
Traumatizované děti Výslech dětských obětí z pohledu psychologa PhDr. Alexandra Machková (Fraňková) KŘP Policie ČR hl.města Prahy 2/12/2015.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Problémy a specifika pedagogiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
Didaktika sportovních činností
Příspěvek na konferenci
Pedagogická psychologie
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
ZLEPŠENÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA EOA
Úvod do pedagogiky Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Manažer ve firmě. Manažer ve firmě Osobnost manažera Vrozené vlastnosti Získané dovednosti Temperament Inteligence Potřeba řídit činnost jiných lidí.
Mezigenerační s dobrovolnické centrum TOTEM, z.s.
Právo sociálního zabezpečení
Společnost a její typologie
Současná společnost a životní styl, generační problémy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Životní cyklus.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Právo sociálního zabezpečení
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Centra kolegiální podpory
SP s rodinou 2 Metody hodnocení, protektivní a rizikové faktory
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Struktura pedagogiky.
VÁNOCE Jak pomáháme mamince?.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Diagnostika, poradenství HTF 2013 Rodina Diagnostika, poradenství HTF 2013

Systémový přístup k rodině Lineárně-kauzální model „Jaká matka, takové dítě.“s. 18 Emocionální problémy, neurotické projevy, podrážděnost u matky. Proto je syn zlobivý, neposlušný. Nepostihuje souvislosti, nevede ke komplexnímu přístupu v řešení problémů. „Systémové myšlení zachycuje systém vztahů a funkční pozice lidí, kteří tvoří jeden systém.“ s. 19 (Sobotková Irena. Psychologie rodiny. Praha : Portál. 2001)

Rodina jako základní společenská instituce Vývoj rodiny ve společnosti Současná rodina Vztah rodiny a státu Funkce rodiny

Funkce rodiny Biologicko-reprodukční Sociálně-ekonomická Ochranná (zaopatřovací, pečovatelská) Socializačně-výchovná Rekreace, relaxace, zábava Emocionální funkci rodiny (Blahoslav Kraus. Základy sociální pedagogiky. Praha :Portál. 2008)

Rodina podle úrovně plnění funkcí Funkční Dysfunkční Afunkční (Kraus, tamtéž, s. 80) Jiné členění funkcí moderní rodiny Podporování socializace, vychovávání dětí Vztahová podpora dospělých lidí Ekonomická podpora všech členů (Matoušek, O. Pazlarová H. : Hodnocení ohroženého dítěte a rodiny. Praha : Portál. 2010)

Typologie rodin Perfekcionistické rodiny Nepřiměřené rodiny (represivní úzkostně neurotické, utažené) Nepřiměřené rodiny (nezralé, neadekvátní, dětinské, externě závislé) Egocentrické rodiny (prestižní, chladné, rozštěpené) Asociální rodiny (impulzivní, agresivní, deviantní, delikventní) (Matoušek Oldřich a kol.Metody a řízení sociální práce. Praha : Portál, 2008

Styly rodinné výchovy Perfekcionistická rodina Autoritářská rodina Rozmazlující Liberální (volná výchova) Rodina s narušenými vnějšími vztahy Rodina s narušenými vnitřními vztahy Neúplná rodina

Neúplná rodina (co je třeba vědět, co lze očekávat) Proč je rodič osamělý V jaké fázi se manželství rozpadlo Příčiny rozpadu Věk dětí Stresory před rozpadem rodiny Stresory po rozpadu rodiny Nové role Role absentujícího rodiče Kvalita vztahů v rodině Schopnost osamělého rodiče zvládat rodinu Rodina v širším sociálním prostředí (Sobotková, I. Psychologie rodiny. S. 131

Rodina dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami 1.Fáze Šokování Obavy o život dítěte Strach ze života, ztráta optimismu Obviňování, hledání viníka Hněv, smutek

2. Fáze Sebedůvěra ve vztahu k dítěti Nabytí kontroly Získání základních informací Poznání vlastních silných stránek Schopnost požádat o pomoc

3. Fáze Frustrace z nedostatku interakce s dítětem Zoufalství, obava z chyby Rozporuplné pocity ve vztahu k dítěti Znechucení z obtíží Pesimismus Deprese z nezodpovězených otázek

Sebedůvěra, energie, perspektiva Schopnost říkat si o pomoc 4. Fáze Sebedůvěra, energie, perspektiva Schopnost říkat si o pomoc Schopnost pomáhat druhým v podobné situaci Získání nových vlastností, dovedností, zkušeností Kerrová, S. Dítě se speciálními potřebami. Praha: Portál. 1997

Co ovlivňuje adaptaci rodičů Soudržnost rodičů, schopnost řešit problémy Sdílení odpovědnosti Vymezení rolí, dělení úkolů, plánování aktivit Kvalita manželského vztahu

Pozitivní zisk rodičů Učení ze zkušeností (tolerance k odlišnosti, růst empatie)

Co je třeba zachovávat? Optimismus Uspokojování základních psychických potřeb Mimoškolní aktivity Domácí práce Příprava na školu

Rodina dítěte se speciálními vzdělávacími potřebami Zklamání rodičů Vyrovnávání se s obtížemi Změny v životě rodiny Co je nutné zachovávat Optimismus Uspokojování základních psychických potřeb Mimoškolní aktivity Domácí práce Příprava na školu Spolupráce rodičů, školy, institucí

Teorie rodinného životního cyklu Bezdětní manželé Rodina s malými dětmi (do 30 měsíců) Rodina s předškolními dětmi (do 6 let) Rodina s dětmi v mladším a středním školním věku (do 13 let) Rodina s adolescenty(do 20 let) Rodina poté, co první dítě odejde z domova Rodina dospělých středního věku, stádium prázdného hnízda Rodina stárnoucích osob (Matoušek, Pazlarová, s. 39)