dostupné bydlení z pohledu měst a obcí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
Návrh rozpočtu MČ Brno-Kohoutovice na rok Struktura příjmů MČ Brno-Kohoutovice 1. Příjmy z veřejných rozpočtů o příjmy ze státního rozpočtu - postoupené.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Lidská společnost digitálního věku
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Odd ě lení ekonomiky a kontroly, OSV, KÚ JMK.  Rozhodnutí Evropské komise ze dne č. 2012/21/EU  Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních slu ž.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi TD Vybrané aspekty péče o seniory z hlediska sociálního začleňování podpořeno z programu.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Dokument KAP MSK - obsah
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství
Stavební bytové družstvo Plzeň - jih se sídlem v Přešticích
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Místní programy sociálního začleňování – oblast bydlení
Příprava projektů OP Z – základní informace
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Integrace cizinců v Brně
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
STÁTNÍ FONDY.
Základní informace o poskytovateli
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Název projektu: Moderní škola
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Výkon veřejného opatrovnictví z pohledu veřejné ochránkyně práv
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
Správa sociálního zabezpečení
Národní konference GDPR 2017, Praha, 23. listopadu 2017
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Rapid Re-Housing Brno IQ Roma servis.
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: odpovědné zadávání
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Současná situace na trhu s byty konkrétně v Drážďanech
Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
Transkript prezentace:

dostupné bydlení z pohledu měst a obcí Dagmar Novosadová, DiS., členka předsednictva Svazu měst a obcí ČR, předsedkyně Bytové komise Předsednictva Svazu a starostka obce Kunín 14. 3. 2019 Ostrava

Svaz měst a obcí ČR 2686 42, 95% 8 300 942 78, 65% 1907 1990 2004

Základní informace o obcích v Číslech 6257 25 (3000) 5802 (1000) 4867 (500) 3436 205 ORP 393 PÚ

bydlení v městech a obcích Nájemní bydlení menší obce nemají a NIKDY neměly (většinou obce do 1000 obyvatel, více než 2/3) Rozprodání bytového fondu mělo své důvody: zastropování zvyšování nájmu nedostatek finančních prostředků na opravu vlastnictví potřeba finančních prostředků V tuto chvíli bydlení, jež poskytuje město či obec představuje cca 10 – 15% veškerého nájemního bydlení v ČR

Výstavba a modernizace v městech a obcích obce a města v rámci výstavby nejčastěji využívají dotačních titulů a novu výstavbu spolufinancují pronájem nemusí být vždy výhodný, neměl by být ztrátový obce mají jedny z nejnižších nájmů na trhu musí se chovat jako řádný hospodář, ale zároveň pomoci těm, kterým by nikdo nepomohl tržní přístup vs. pomoc znevýhodněným

Výstavba a modernizace díky dotačním titulům Podpora z dotačních titulů je zaměřena na dostupné nájemní sociální bydlení, které umožní osobám v bytové nouzi získat nájemní smlouvu Finanční podporu lze čerpat na pořízení bytů formou nákupu, rekonstrukce a nově také výstavbu sociálních bytů či adaptaci nebytových prostor pro potřeby sociálního bydlení a na pořízení základního vybavení.

Problémy nájemního bydlení z pohledu měst a obcí nedostatek financí územní plány, nedostatek vhodných pozemků podpora de minimis problematický výběr nájemníků – rozhodování “kdo potřebuje bydlet víc“ „čí zájem je důležitější“, kastování nájemníků zájem o dostupné bydlení pro určité profese zadluženost vůči obci problematické vystěhování

Problémy z pohledu měst a obcí v obrazech

Problémy z pohledu měst a obcí v obrazech

Problémy z pohledu měst a obcí v obrazech

Sociální a dostupné bydlení SOCIÁLNÍ BYDLENÍ: problém samostatné a přenesené působnosti nedostatek vhodných bytů nedostatek sociálních pracovníků nejsou stanoveny parametry, je zde nejednotný přístup – téměř všechny obce poskytují sociální bydlení na základě sociálních kritérií trvalý pobyt vs. vztah k obci vs. bezdlužnost potřeba sociální práce

SOCIÁLNÍ A DOSTUPNÉ BYDLENÍ prioritou pro všechny obce, které zaznamenávají potřebu nájemního bydlení důležité především v oblastech, kde chybí profese (lékaři, učitelé, strážníci apod.) či kde je třeba udržet mladé lidi – především v případě venkova a periférií, kde dochází k vylidňování ve srovnání s nabídkou na trhu je ve své podstatě téměř veškeré nájemní obecní bydlení dostupné a sociální (pronájmy se pohybují mezi 30 – 60 Kč/m2)

Shrhutí postojů SMO ČR nepovažuje za nutné, aby obcím a městům bylo zákonem stanovena povinnost poskytovat sociální bydlení, které už podle aktuální potřeby stejně poskytují nevnímá vznik zákona jako samospasné řešení, naopak se obává menší flexibility reagovat na životní situace obyvatel zavedení povinnosti poskytovat sociální bydlení a nových postupů by pro obce znamenalo jak administrativní tak ekonomickou zátěž a stagnaci již fungujícího bydlení poskytovaného na základě sociálních kritérií naději vkládá do plnění 15 podnětů boje s chudobou a sociálním vyloučením trvá na dobrovolnosti, provázanosti se sociální prací a poskytováním na základě finanční podpory státu

15 podnětů pro boj s chudobou a sociálním vyloučením většinu podnětů inicioval Svaz, v tuto chvíli jsou gestory plněny některé body, mezi nejdůležitější z pohledu obcí: Program výstavba (dotace na výstavbu a modernizaci dostupného a sociálního bydlení) hodnotové mapy dostatečná sociální práce, finanční a personální zajištění – především v SVL podpora faktického trvalého pobytu vymahatelnost práva spolupráce s ÚP

Nájemní bydlení z pohledu měst a obcí v obrazech

Nájemní bydlení z pohledu měst a obcí v obrazech

Příklady Z PRAXE Příkladem řešení problematiky dostupného bydlení může být příklad z obce Kunín - obec do 2000 obyvatel, vlastní 33 bytů, z toho 16 bytů (2+kk, 1+kk) je „sociálních“ 13 dalších sociálních bytů poskytují jiné PO. Jedná se o malé byty 1+1, 1+kk, toto bydlení je poskytováno osobám, které doporučí Rada obce Cílové skupiny: především matky samoživitelky, senioři, mladé rodiny, mladí lidé ze sociálně slabých rodin, ale i jiní potřební občané.

Děkuji za pozornost! Dagmar Novosadová starosta@kunin.cz Svaz měst a obcí České republiky 5. května 1640/65, 140 00 Praha 4 www.smocr.cz