Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Současná situace na trhu s byty konkrétně v Drážďanech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Současná situace na trhu s byty konkrétně v Drážďanech"— Transkript prezentace:

1 Současná situace na trhu s byty konkrétně v Drážďanech
a bytová politika v SRN, konkrétně v Drážďanech Dny nájemního bydlení v České republice, Ostrava přednášející: Peter Bartels Předseda představenstva Sdružení nájemníků Drážďan a okolí - Mietervereins Dresden und Umgebung e.V.

2 SDRUŽENÍ NÁJEMNÍKŮ DRÁžDAN A OKOLÍ Dresden E.v.
MVD – Sdružení nájemníků Drážďan je politicky a nábožensky nezávislá organizace Zastupuje zájmy nájemníků a aktivně se zasazuje za sociální bytovou politiku a sociálně vyvážené nájemní právo. Členové sdružení mají nárok na právní poradenství a podporu ve všech otázkách týkající se nájemního bydlení. Sdružení čítá členských domácností Sdružení je členem celorepublikového Německého sdružení nájemníků - „Deutscher Mieterbund e.V.“.

3 Vývoj bydlení v SRN po roce 1945 –do roku 1990
Základní zákon – ústava - není žádné základní právo na bydlení ALE: Země a obce mají povinnost předcházet bezdomovectví a zajistit, aby občané měli přiměřené dostupné bydlení Spolková vláda poskytuje finanční prostředky pro vytvoření vlastnictví domů (podpora subjektu) sociální bydlení (propagace objektů) občany s nízkými příjmy za vhodné bydlení (podpora subjektu) které mohou být převedeny ze spolkových zemí na obce a mohou být navýšeny.

4 Poptávka v oblasti bydlení
Do roku 1989 bylo sociální bydlení v západním Německu podporováno dotacemi (= dle poptávky). Financovány byly: Soukromí vlastníci a korporace Komunální bytová družstva Bytová družstva Odborová bytová družstva Podmínka: Tvorba ceny nájemného je závazná po dobu 40 let

5 Poptávka v oblasti bydlení od 1990
od 1990 změna ve výstavbě sociálních bytů Trh s bydlením vypadal vyváženě a podpora sociálního bydlení byla ukončena. To byl politicky nesprávný odhad. Výhradní podpora ze strany státu Za účelem dosažení dobré sociální kombinace obyvatelstva jsou občané s nízkými příjmy prosazováni v bydlení ve všech obytných oblastech.

6 Poptávka v oblasti bydlení od roku 1990
Podpora občanů (= podpora subjektu) Občané bez přiměřeného příjmu dostávají přiměřené náklady na bydlení a přiměřené provozní náklady hrazené státem. Například vhodná velikost bytu je 45 m² pro jednu osobu a 60 m² pro dvě osoby. Výše nákladů určují obce a vychází z průměrného nájemného. V současné době v Drážďanech platí 6,50 eur za m² Potřebné finanční prostředky budou pro spolkové země a místní úřady poskytnuty úředně spolkovou vládou.. bez příjmu  náklady na bydlení = převzetí nákladů na bydlení nízký příjem  příspěvek na bydlení = příspěvěk na bydlení

7 Vývoj v Drážďanech po roce 1990
Einwohner- und Wohnentwicklung 1990 obyvatel Kvůli velkému nedostatku bydlení byla v inventáři spousta nových staveb a renovací. Byla zahájena privatizace bytových domů a výstavba sociálních bytů byla málo. Nájemné se výrazně zvýšilo 2002 obyvatel Vysoké dotace na bydlení a ztráta obyvatelstva vedly k vysokému stavu volných bytů (cca 16%). Začala demolice bytů a z pronajímatelů se stali konkurenti. 2006 obyvatel Město Drážďany je jedinou obcí v Německu, která prodává veškerý bytový fond ( bytů). 2016 Nízká nová bytová výstavba a vysoký populační růst vedou k výraznému nedostatku bydlení v Drážďanech. Nájemné roste rychleji než míra inflace. 2017 obyvatel Městská rada se rozhodla založit novou městskou bytovou společnost. 2019 obyvatel Nájemné (<10 € / m²) rozsáhlé nové bytové výstavby může platit pouze 30% občanů Drážďan. Na konci roku bude připraveno k obsazení prvních 50 bytových jednotek ve městě (pronájmu 6,50 € / m²).

8 Aktuální bytová situace v SRN a politická rozhodnutí
Stav sociálního bydlení se dramaticky snížil (nedostatek dostupného bydlení). Velká města mají výrazný nárůst počtu obyvatel (nedostatek bydlení). Venkovská oblast ztrácí obyvatele (volné byty). Průměrná domácnost si nové bydlení v Německu může dovolit jen stěží . Náklady na bydlení do výše 30% příjmu obyvatel se považuje za přiměřené nájemné. Občané s nízkými příjmy platí nájemné až do výše 50% svého příjmu. Aby bylo umožněno bydlení obyvatelům bez příjmů, musí být výše nájemného přizpůsobena nákladům a vývoji cen nájemného. Tyto náklady jsou kryty obcemi, spolkovými zeměmi a federální vládou. Podíl soukromého vlastnictví bytů stagnuje ve velkých městech kolem méně než 20%.

9 Aktuální opatření v SRN
Nové nebo změněné zákony federální vlády by měly snížit nárůst nájemného v důsledku nedostatku bydlení snížit nákladové zatížení, které nese nájemce po modernizaci bytu. Opatřeními vlád spolkových zemí Na státní úrovni by měly být prostředky poskytované federální vládou účelně použity, aby se minimalizoval nedostatek dostupného bydlení. Opatření obecních úřadů na podporu nových stavebních projektů a předcházení bezdomovectví jsou například zajištění dostatečného prostoru, na kterém lze budovat obytné budovy využívání všech možností financování na budování sociálního bydlení úprava nákladů na bydlení na vývoj nájemného.

10 Co se očekává od politiků?
Závěr: Parlamenty již rozhodly o bydlení obyvatel před více než 100 lety. Rozhodnutí o bydlení jsou politickými rozhodnutími příslušné většiny v parlamentech, které často nejsou udržitelné a dlouhodobé. Politici jsou požádáni, aby v oblasti bydlení probíhala spolupráce mezi stranami. V budoucnu je třeba vybudovat také sociální bydlení, aby bylo zajištěno slušné bydlení pro občany s nízkými příjmy.

11 Děkuji velice za Vaší pozornost
Peter Bartels


Stáhnout ppt "Současná situace na trhu s byty konkrétně v Drážďanech"

Podobné prezentace


Reklamy Google