Zlato Mezinárodní den Země.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Těžké kovy Pb Cd Hg Olovo, kadmium, rtuť. je těžký, toxický, kujný, nízkotavitelný, měkký kov odolný proti korozi známý již od starověku vyskytuje se.
Advertisements

Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Kovy hliník železo měď olovo Al Fe rtuť Pb Cu Přiřaď značky prvků k názvům.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1801_Přehled_nerostů_I._ prvky_halogenidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Klenotnické zboží a bižuterie Zbožíznalství 3. ročník.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/ Zahájení projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Směsi-II USAZOVÁNÍ, ODSTŘEĎOVÁNÍ, FILTRACE, KRYSTALIZACE, DESTILACE, REKTIFIKACE, SUBLIMACE Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Nerostné bohatství na Zemi Vypracoval: Tomáš Vávra Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_69 Vzdělávací.
VODA, VZDUCH - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_16_Plasty Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
VY_32_INOVACE_19- Kočka domácí Přírodověda - 4. ročník
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Prezentace – výklad učiva
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Přírodověda pro 4. a 5. ročník
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): září 2011 Ročník: 5
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma:
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Věcné učení Ochrana přírody
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Základní škola, Hradec Králové
MINERÁLY PRVKY.
PEDOSFÉRA = půda na Zemi
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Zlato Mezinárodní den Země

Zlato Vzácné Elektricky vodivé Odolné proti korozi Kujné V přírodě pouze ryzí nebo ve slitině se stříbrem jako elektrum Nereaguje s kyselinami, výjimkou je lučavka královská (HNO3 + HCl) V minulosti byly peníze v bankách tzv. kryty zlatem Zlato je příliš měkké proto se při zpracování mísí s jinými látkami – podíl zlata ve slitině se určuje v karátech – čisté zlato … 24 karátů –ve šperkařství označováno puncovními značkami

Využití Vysoká vodivost a odolnost proti korozi - mikro a PC elektronika Barvení a zlacení skla Slitiny v zubním lékařství (ze slitin se stříbrem, mědí, niklem… vzniká amalgám) Šperkařství (také bílé zlato) Potravinářství (barvivo E175) Měna byla dříve i u nás tzv. kryta zlatem. Na každou vloženou bankovku připadalo v bance odpovídající množství zlata. Což zamezovalo jejímu znehodnocení. U nás tomu dnes již tak není, avšak některé státy krytí měny stále zachovávají.

Těžba zlata Rýžování Mechanicky proces získávání zlata za pomoci rýžovací pánve z vody Drobné částice projdou sítem zlaté šupinky (zlatinky, valounky) se zachytí – využívá princip gravitace Částečky se mísí se rtutí – vzniklá hmota se zahříváním opět zbavuje rtuti – vzniká slitek zvaný houba uniká velké množství rtuti Dnes považováno za sport V ČR např. ve Zlatých Horách

Těžba zlata loužení Zlatonosná hornina se rozemele a pak se louží roztokem KCN nebo NaCN za přístupu vzduchu, následnou reakcí se zinkem se vyloučí zlato Možné urychlit zvýšením tlaku V roce 2000 30. ledna se stala havárie ve zlatém dole Baia Mare v Rumunsku. Látky používané při loužení unikly do okolí. Znečištěné byly také řeky Somos, Tisa nebo Dunaj. Kyanidový roztok vyhubil téměř veškeré organismy. Postižená byla i pole v okolí zavlažována vodou z řek. Havárie zničila ekosystém v širokém okolí.

Výskyt V ČR : Kašperské Hory, Zlaté Hory, Zlatý potok, Břevnec Svět : Mexiko, Austrálie, Papua Nová Guinea, Peru, Dominikánská republika, Uzbekistán, Nejproduktivnější důl : Muruntau (Uzbekistán)

Na co se tě možná zeptáme V jakých jednotkách udáváme podíl zlata ve slitině? Kde došlo k havárii při těžbě zlata, jakým způsobem se tam zlato těžilo a co to způsobilo? Jak funguje rýžování zlata a kde se v ČR rýžovalo? Kde jsou na světě nejrozsáhlejší ložiska zlata? Jak se zlato využívá? Která kyselina rozpouští zlato a jaké je její složení? A možná tě ještě překvapíme :)

Zdroje https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlato http://akcieatrhy.cz/cz/10-nejvetsich-svetovych-zlatych-dolu http://geologie.vsb.cz/loziska/loziska/loziska_cr.html#ZLATO https://cs.wikipedia.org/wiki/Rýžování_zlata https://archiv.ihned.cz/c1-742788-kyanidove-zamoreni-tisy-se-da-srovnat-s-cernobylem https://cs.wikipedia.org/wiki/Zlato https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rumunsko-poprve-priznalo-ekologickou- katastrofu.A000213175252zahranicni_lsd files.zapisky4.webnode.cz/200000084-1ec211fbb0/Zlato.docx