CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právo za absolutismu Periodizace:
Advertisements

římský císař, král český a uherský
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Osvícenství Marie Terezie Josef II.
Josef II
MARIE TEREZIE (1740 – 1780) VY_32_INOVACE_146.
Josef II. a jeho reformy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vzestup Pruska za Fridricha II.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Významní čeští panovníci
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Josef II
Marie Terezie, Josef II. 4. ročník
VLÁDA MARIE TEREZIE A JOSEFA II.
Josef II. 8. ročník.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo v digitálním archivu školy
Registrační číslo projektu:
První císařovna.
MARIE TEREZIE (vládla 1740 – 1780).
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Osvícenství.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Náboženská tolerance Josefa II. © Lucie Stárková, č. 1.
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
České země za Josefa II. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3605_ České_ země_ za_ Josefa_II Autor: Mgr. Kočíř.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.5 Školství v 17. a 18.století Téma: Vývoj školství u nás Číslo.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_29_Marie_Terezie_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr.
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
České země v období osvícenského absolutismu
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Marie Terezie.
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Habsburská monarchie po třicetileté válce
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Marie Terezie a Josef II.
Marie Terezie a Josef II.
Habsburská monarchie a české země v 18. století
VY_32_INOVACE_ČaJS.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Člověk a jeho svět, Lidé a čas. Název.
České země v 18. století Josef II..
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 15
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_24_Marie Terezie a Josef II.
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
První císařovna.
1741(Vídeň) (Vídeň) Alice Brychtová, 3.B
Vznik Rakouska - Uherska A život jeho obyvatel přijala habsburská říše nový název Rakousko – Uhersko se společným panovníkem Františkem Josefem.
Transkript prezentace:

CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II. Všeználek představuje císařovnu Marii Terezii a císaře Josefa II. CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.

Císařovna Marie Terezie - první žena na českém trůně

Život Marie Terezie Marie Terezie byla dcerou císaře Karla VI. a protože neměl syna, stala se první ženou na českém trůně. Byla velice vzdělaná. Po jejím nástupu se okolní panovníci chtěli zmocnit habsburské říše a rozdělit si ji. Marie Terezie dokázala zvítězit v několika válkách a uvědomila si, že je potřeba provést v zemi změny, aby se ubránila dalším útokům.

Změny omezila moc šlechty začala rozšiřovat výrobu (dostatek potravin pro vojsko, výroba zbraní) nařízení o délce roboty (3 dny v týdnu), aby lidé mohli pracovat na svých polích a odpočívat zákaz trestání poddaných, tresty udělovaly řádné soudy podpora rozvoje obchodu, výstavba silnic zakládání velkých dílen, kde pracovalo mnoho dělníků

Zásluhy o vzdělání Marie Terezie si uvědomovala, že vzdělání je nedostatečné a je nutné pro rozvoj země. Vydala nařízení o povinné školní docházce. Děti musely chodit do školy nejméně pět roků a měly se naučit číst, psát a počítat.

Syn Marie Terezie – pokračovatel v pokrokových změnách. Josef II. Syn Marie Terezie – pokračovatel v pokrokových změnách. Císař Svaté říše římské, král český, uherský a chorvatský, arcivévoda rakouský atd.

Osvícenský panovník Josef II. Josef II. pokračoval v reformách své matky. Usiloval o vzdělanost lidí a proto se mu říkalo osvícenský panovník. Zrušil nevolnictví a poddaní byli svobodní. Znamenalo to, že se lidé mohli stěhovat, vybírat si řemeslo, kterému se chtěli vyučit. Nadaní lidé mohli studovat. Venkovské děti navštěvovaly církevní školy, kde se neplatilo za stravu a ubytování. Povinnost roboty a odvádění dávek zůstala.

Císař Josef II. vyhlásil svobodu náboženství – nebyla povinnost vyznávat katolickou víru. Omezoval moc církve a zrušil mnoho klášterů. Při rušení klášterů bylo naděláno hodně škody – zničení klášterních knihoven. Zavedl jednotný jazyk v habsburské říši – němčinu, která se užívala při jednání na úřadech. Ve školách rovněž podporoval výuku němčiny. Přesto čeští vlastenci začali vydávat knihy v českém jazyce a překládat světové spisovatele.

Pamatuj si! Marie Terezie byla vzdělaná. Prosadila změny: - omezila moc šlechty nařízení o délce roboty (3 dny v týdnu) zákaz trestání poddaných, tresty udělovaly řádné soudy - podporovala rozvoj výroby, obchodu, výstavbu silnic zakládala velké dílny, kde pracovalo mnoho dělníků nařízení o povinné školní docházce Josef II. – další osvícenský panovník usiloval o vzdělanost lidí: – úplné zrušení nevolnictví – náboženská tolerance - jednotný jazyk v habsburské říši - němčina