Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Advertisements

Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Didaktické prostředky
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociologický výzkum.
PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
1. přednáška Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů, jak může empirie mást, co je výzkum, jak se formuluje výzkumná otázka, výzkum jako tvorba.
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - úvod do diagnostiky
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Rodinné prostředí žáka
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Metody pedagogické diagnostiky
Osobnost – situace – predikce chování
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Otázky a dilemata. Komu? Dítě, žák, pedagog, pracovníciDítě, rodiče, pečovatelé Kde? Škola, poradenská instituceDomácí prostředí Kdy? Chování je nefunkčníNastane.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologie koučování
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Pedagogická diagnostika
Pokyny pro zpracování případové studie. V PRÁCI BYSTE MĚLI MANIFESTOVAT VAŠE NABYTÉ ZNALOSTI A DOVEDNOSTI VE VEDENÍ PŘÍPADU! Využijte znalosti z předmětů.
Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií PSY252 Statistická analýza dat II Seminář 7 - Reliabilita.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
TALENT ..
Sociální psychologie osobnosti
Úvod do psychologie
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Pedagogická diagnostika
Assessment centrum.
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Výzkumné metody v psychologiI
Úvod do psychologie
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Psychodiagnostické nástroje pro zjišťování odolnosti a reakce na stres PhDr. Simona Hoskovcová, PhD. Katedra psychologie FF UK.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Získávání a výběr zaměstnanců. Význam lidí ti, kteří vyrábějí ti, kteří rozhodují ti, kteří kradou.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Kritéria kvality metod a výzkumného šetření
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Didaktické prostředky
Pedagogická diagnostika
Assessment centrum.
Diagnóza, klasifikační systémy Psychodiagnostika dětí a mládeže, PSY 403 Přednáška 2.
Principy testování a měření
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Metody psychologie.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Úvod do kvalitativního výzkumu
Pedagogicko–psychologická diagnostika
Diagnostické metody.
Úvod do psychologie II. přednáška
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Psychologie koučování
Assessment centrum.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc. Základní principy psychologické diagnostiky Psychodiagnostika dětí a mládeže Psychodiagnostika dětí a mládeže, PSY 403 Přednáška 1 Prof. PhDr. I. Čermák,CSc.

Obsah přednášky Psychologická diagnostika – vymezení a cíle,typy metod Charakteristiky psychodiagnostických metod- testových a klinických (psychometrický a klinický přístup) Teoretické modely: medicínský, psychodynamický, psychometrický, sociální učení, sociální kognice, behaviorální, zaměřený na řešení problému, kolaborativní a terapeutická diagnostika) Etické souvislosti

Co je to psychologická diagnostika dětí a dospívajících? Aplikovaná psychologická disciplína odpovídající na otázku: Jak jedinec funguje v určité oblasti života?

rodina, škola, vrstevníci individuální specifika, proměny v čase Životní kontext rodina, škola, vrstevníci individuální specifika, proměny v čase Jedinec

CÍLE Fokus Posouzení aktuálního stavu Posouzení příčin Posouzení dalšího vývoje Schopnosti, dovednosti, Osobnost Vztahy CÍLE Fokus

Klinické Testové Psychodiagnostické metody

Analýza spontánních produktů Pozorování Rozhovor Anamnéza Analýza spontánních produktů Klinické metody

Testy speciálních schopností Vývojové škály Testy inteligence Testy speciálních schopností Dotazníky Projektivní testy Testové metody

Charakteristiky testových metod Nepřímé měření Objektivita Standardizace (normalizace a normy) Chyby měření

Charakteristiky testových metod Reliabilita (stabilita v čase, stabilita paralelních forem, split-half, vnitřní konzistence-Guttmann Cronbachovo alfa, shoda posuzovatelů, aj) Validita (obsahová: zjevná, výběrová, faktorová, empirická:prediktivní, souběžná, inkrementální, diferenciální, konstruktová)

Charakteristiky testových metod Normy Skóry: hrubý, odvozený(vážený), Vážené skóry: věkové, percentily, standardní skóry (různé, odvozeny od z-skórů, též IRT, ipsativní, interaktivní, index relativní zběhlosti, atd.) K teorii měření viz např: Urbánek, T., Denglerová, D., Širůček, J. (2011). Psychometrika. Měření v psychologii. Praha: Portál

Charakteristiky klinických metod Nemají stanoveny normy Základem jsou empirická data Zkušenost diagnostika Problematická validita a reliabilita Celostní pojetí osobnosti

Základní součásti psdg.metody testový sešit a záznamové archy, šablona (klíč) pro vyhodnocení odpovědí uživatelská příručka (manuál)

Teoretické modely: lékařský Specifická abnormita mozkové činnosti Organická etiologie

Teoretické modely: psychodynamický Nevědomé motivy, konflikty, obrany, regrese, osobnostní struktury Idiografická formulace případu Klinická predikce Projektivní testy Klinická, případová studie

Teoretické modely: psychometrický Měření rysů (osobnosti, inteligence) Administrace a skórování – standardizováno Mnoho položek vede k identifikaci syndromu Kvantitativní skóry Normy a kriteria Srovnatelnost jedince s relevantní skupinou Co je potenciálně využitelné ke kontrole problémového chování dítěte?

Teoretické modely: Behavioral-Systems Assessment, BSA Důraz na kognice, emoce, chování vyskytující se v situacích (nikoli rysy nebo dispozice) Idiografický a individualizovaný přístup Situační vliv na chování Stabilita i nestabilita chování dítěte a rodiny Orientace na systémy: dítě a rodina, kontext výskytu charakteristik, struktura a funkční vztahy mezi situacemi, chováním, emocemi, etc. Souběžná kontrola proměnných vztahujících se k minulosti Doména: chování, kognice, emoce jako takové, nikoli jako příčina potíží Relevance pro terapii Multimetodová strategie Procesová a zpětnovazebně se hodnotící strategie Empiricky zakotvená

Model diagnostického procesu jako řešení problému Fáze 1: Identifikace a objasnění (kdo je klientem,co je problémem z pohledu klienta, co bude smyslem diagnostiky) Fáze 2: Sběr dat (jaké informace jsou potřeba, jaké metody jsou nejlepší pro získání těchto informací a které nejvhodnější pro konkrétního klienta, problém a situaci)

Model diagnostického procesu jako řešení problému Fáze 3: Analýza (potvrzuje dg zjištění předložený problém,jaké další informace poskytuje dg.proces o problému,Jak mohou zjištění odpovědět na související otázky,chybí nějaká informace, která je potřebná k analýze problému, jak ji získat? Fáze 4: Řešení a hodnocení (co je cílem intervence, nejvhodnějším druhem intervence, jaké jsou dostupné zdroje pro její použití,jaké metody dg. Používat v průběhu terapie, jak posoudit efektivitu intervence?

Terapeutická diagnostika (therapeutic assessment, collaborative therapeutic assessment), Stephen E. Finn Finn, S.E. (2007). In Our Clients' Shoes: Theory and Techniques of Therapeutic Assessment, Routledge   Finn, S.E., Fischer, C.T.,  Handler, L. (2012). Collaborative/ Therapeutic Assessment: A Casebook and Guide 

Etické souvislosti diagnostiky Viz např.: Standardy pro pedagogické a psychologické testování (2001). Praha: Testcentrum