Společenská odpovědnost firem – platforma slučitelnosti rodiny a zaměstnání Dana Bernardová Workshop pro zaměstnavatele na podporu rozvoje dobré praxe.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Konference Praha 02/2012 Pavel Ryšánek Společenská odpovědnost organizací-hodnocení HODNOCENÍ programů (systémů) společenské odpovědnosti organizací se.
Podnikatelská etika 7 Corporate Social Responsibility.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Značka Česká republika 21. květen 2012, PS PČR. Koncepce představuje:  Základní střednědobý strategický dokument v oblasti cestovního ruchu, jehož součástí.
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Přes evropu k polis Evropský rok občanů Petr Lebeda Evropský dům, 16. ledna 2013.
Rada kvality ČR Sdružení pro oceňování kvality Kvalita ve veřejné správě a její oceňování Pavel Ryšánek člen Rady kvality ČR, ředitel Národního informačního.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Proč zaměstnávat ženy? Mgr. Veronika Šprincová. Diskriminace žen na trhu práce je dána z velké části předsudky spojenými zejména s mateřskou rolí žen,
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Podniková ekonomika Ing. et Bc. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Reporting dle Směrnice OECD Filip Gregor
Zaměřeno na malé a střední podnikání aneb společenská odpovědnost firem v olomouckém kraji Martin Fink Brno,
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Zákon o sociálním podnikání
Josef Středula, předseda ČMKOS
Jak ulehčit mladým rodičům – denní péče o děti z pohledu zaměstnavatelů a rodičovských iniciativ Rosa Hochschwarzer Zemské sdružení.
Správa sociálního zabezpečení
Systémy řízení EMS/QMS/SMS
Výrobní faktory v organizaci
Společenská odpovědnost ve školství
Zákon o sociálním podnikání
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
karel oliva Akademie věd ČR
Komunikační strategie Kódování
Etické kodexy v praxi Pavel Seknička.
Správa sociálního zabezpečení
Corporate Social Responsibility (CSR)
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Úvod do regionu Ing. Vlastimil Veselý.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Etické kodexy v praxi Pavel Seknička.
Česká společnost pro jakost
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Vyhodnocení dotazníkového průzkumu CSR
Sociální podnikání Sociální firma.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Město Jičín: seminář o odpovědném/udržitelném zadávání
Transkript prezentace:

Společenská odpovědnost firem – platforma slučitelnosti rodiny a zaměstnání Dana Bernardová Workshop pro zaměstnavatele na podporu rozvoje dobré praxe v oblasti slučitelnosti rodiny a zaměstnání Ostrava 13.3.2014

Současná společnost Krize civilizace. Vytlačení přirozených projevů solidarity s okolním prostředím. Hledání vzorů úspěšného podnikání (Baťa, Taylor). Vznik podnikatelské etiky. Koncept trvale udržitelného rozvoje. Vývoj vědních disciplín - ekonomika, management (Samuelson,Drucker,Senge)

Koncept společenská odpovědnost firem - CSR „... dobrovolné integrování sociálních a ekologických hledisek do každodenních firemních operací a interakcí s firemními stakeholders“. Zelená kniha Evropské unie. ZELENA LISTINA:podpora evropského rámce….. Komise evropských společenství, Brusel, 2001.

Principy CSR Sounáležitost, sociální cítění. Proaktivita, kreativita. Aktivity nad rámec vlastního podnikání a zákonné povinnosti. Dobrovolnost. Komunikace s okolím, transparentnost. Flexibilita, pozitivní myšlení. Postoj

Co je CSR v současném pojetí organizací? Přístup, postoj, osobní hodnoty, vztah. Dobrovolné aktivity jednotlivců, organizací. Etická pravidla v podnikání. Způsob prezentace a zviditelnění organizací. Standardy auditu, kvality, měření.

Sedm principů CSR dle ISO 26 000 Transparentnost. Etické jednání. Dodržování zákonů. Zodpovědnost. Respektování zájmů zainteresovaných skupin. Dodržování lidských práv. Respektování mezinárodních norem jednání.

Historie CSR 1953 Bowen, USA: „Social responsibilities of the Businessman“: „Jedná se o závazky podnikatele uskutečňovat takové postupy, přijímat taková rozhodnutí nebo následovat takový směr jednání, které jsou žádoucí z hlediska cílů a hodnot naší společnosti.“ 70tá léta: doplňování, zpřesňování, poznání, že pouhé naplňování legislativních požadavků není CSR, rozšíření v UK. 1979 Carroll: teorie čtyř pilířů – ekonomický, legislativní etický a dobrovolný (filantropický). 80tá léta: doplnění o zaměření na „stakeholders“. 1984 Freeman: teorie CSR a stakeholders.

Další pojetí definic CSR Friedman – „další forma zisku“. Davis – „aktivity nad rámec pouhého zisku“. McGuire – „aktivity nad rámec ekonomických a právních povinností“. Manne – „dobrovolné činnosti firmy“. Wallton – „zájem o širší společenský systém“. Hay, Gray – odpovědnost k problémovým oblastem společnosti“.

Pilíře CSR Ekonomický. Sociální. Environmentální. Ekologický.

Kdo se společenskou odpovědností zabývá? Makroúroveň: OSN, EU, vláda, ministerstva. Mezoúroveň: organizace. Mikroúroveň: jednotlivci - soukromé osoby, zaměstnanci, podnikatelé.

Postoje podniků v ČR Necelá polovina zaměstnanců se setkala s konceptem CSR (velké firmy až 64 %, střední 36 % a malé 30 %). Prioritou jsou zejména korektní vztahy k zákazníkům, zaměstnancům, majitelům a snaha o pomoc potřebným. Motivem jsou především eticko-morální důvody, péče o zaměstnance, možné zlepšování výkonnosti a konkurenceschopnosti podniku, ekologické chování. Přínosy spatřují podniky především v posílení firemní kultury, ve zlepšení image podniku, ve vyšší spokojenost zaměstnanců a loajalitě zákazníků. Bariéry, které je omezují, jsou přílišná byrokracie, nedostatečná podpora ze strany státu (nepříznivé legislativní a daňové prostředí), těžko prokazatelné finanční přínosy a často i nezájem vrcholového vedení. CSR je vnímána jako východisko pro využití ostatních nástrojů udržitelné spotřeby a výroby (vstupní hodnocení udržitelné spotřeby a výroby již realizovalo 50 podniků). Prováděné průzkumy a aktivity v prostředí organizací (průzkum Business Leaders Fora v roce 2012, projekty EMPRESS 2008 - 2012), tak i průzkumy veřejného mínění (CSR Eurobarometr, průzkumy agentury IPSOS, GFK) tamtéž

Postoje veřejnosti 75 % občanů přiznává význam a potažmo pověst firmy pro rozhodování o nákupu. 25 % neví o CSR (tedy nevnímají.) Ostatní respondenti chápou CSR jako projev etiky, serióznosti a slušnosti, odpovědnosti vůči zaměstnancům a zákazníkům. Prioritou je především vztah firem k životnímu prostředí a k zákazníkům. Ochota připlatit si za „odpovědný“ produkt. Ochota vlastní angažovanosti (třídění odpadů, dárcovství, úspory v domácnostech). Vliv firem na společnost a ŽP je vnímán pozitivně a neustále se zlepšuje. V oblasti CSR jsou požadovány aktivity ve vztahu k zaměstnancům, k tvorbě pracovních míst a kvalitě produktů. Palčivým problémem je nezaměstnanost, nekvalitní produkty, znečišťování ŽP a nadměrné využívání přírodních zdrojů.

Proč se věnovat slučitelnosti rodiny a zaměstnání? Z pohledu zaměstnanců… Z pohledu zaměstnavatelů… Z pohledu celé společnosti…