Shoda podmětu s přísudkem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Advertisements

Elektronické učební materiály – 1. stupeň Český jazyk 5 Autor: Mgr. Lenka Radošová Přídavná jména tvrdá smutný, pomalý, usměvavý, rychlý, zlobivý náladová,
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Z obrázků vytvoř věty jednoduché Některé věty napište na tabuli.
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Shoda podmětu s přísudkem Název sady: Český jazyk 4. ročník.
Shoda přísudku s podmětem VY_32_INOVACE_03-31 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_04_SHODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_05_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Přechodníky ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovesa 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.2.2 Podstatná jména – vzory rodu ženského a skloňování Název sady:
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk – 5.ročník SHODA PODMĚTU S PŘÍSUDKEM Co už známe Na houby Po dešti v lese, v doubí sbíráme zrána.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_29_Číslo.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
Věta jednoduchá VY_32_INOVACE_8
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
Název školy: Základní škola, Husova 276, Podbořany, okres Louny Autor:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
S H O D A ? Topoly šuměli. Topoly šuměly. Psi štěkali. Psi štěkaly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Podstatná jména jsou slova ohebná, skloňují se.
Název školy : ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÝ KOSTEL,OKRES CHEB
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Procvičování podstatných jmen II.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJ.2.Bal.30_Podstatna_jmena.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Český jazyk 3 Souvětí a věta.
PRÁCE SE SLOVY, SLABIKAMI A PÍSMENKY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Milena Brádlová; datum:
Autor: Mgr. Jana Šulcová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Digitální učební materiál
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE Název : VY_32_inovace_13 - ČJ – O perníkové.
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_20_02_vyjmenovaná slova
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_27_Přídavná jména přivlastňovací.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_23CJ_4_SLOV2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
SLOVESA číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Psaní i/y v minulém čase
Autor: Mgr. Jana Šulcová
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_2C50Čj6_Přívlastek
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_35_ČJ4
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_17_12_vyjmenovaná slova
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_04_SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_32_Jaro Téma: Jaro
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Transkript prezentace:

Shoda podmětu s přísudkem Psaní koncovek v přísudku

Přehled psaní koncovek v přísudku Podmět v množném čísle Koncovka v přísudku Příklad rod střední - a Koťata předla. Kuřata se batolila za kvočnou. Auta jela rychle. rod ženský - y Kočky předly. Maminky pekly mazance. Poklice spadly na zem. rod mužský životný - i Chlapci skákali. Tatínkové pletli pomlázky. Kosi zpívali na větvi. rod mužský neživotný Praporky vlály. Po obloze pluly mraky. Stroje jely po poli.

Podmět rodu středního (TA)Přání se splnila. (TA)Světla svítila. Je–li podmět v množném čísle rodu středního, je v příčestí činném koncovka – a. (TA)Přání se splnila. (TA)Světla svítila.

Podmět rodu ženského (TY)Dívky zpívaly. (TY)Lodě jely. Je–li podmět v množném čísle rodu ženského, je v příčestí činném koncovka – y. (TY)Dívky zpívaly. (TY)Lodě jely.

Podmět rodu mužského životného Je–li podmět v množném čísle rodu mužského životného, je v příčestí činném koncovka – i. (TI)Psi štěkali. (TI)Muži pracovali.

Podmět rodu mužského neživotného Je–li podmět v množném čísle rodu mužského neživotného, je v příčestí činném koncovka – y. (TY)Stromy se zelenaly. (TY)Stroje jely.

3. Vyznač stejnou barvou podmět se správnou koncovkou. videa školáci - i klíče kosmonauti psi vejce - y zámky lampy dlaně přísloví prodavačky - a děti starosti letiště lidé

5. Doplň i, y, a. Ptáci letěl_. Slepice kdákal_. Peníze se kutálel_. Pastelky se zlomil_. Včely bzučel_. Auta odjel_. Slavíci zpíval_. Lodě plul_. Křesla stál_. Orli létal_. Kola vrzal_. Ozval_ se hlasy. Ohně hořel_. Koťata dováděl_. Děti plaval_. Úkoly byl_ těžké. Pekaři pekl_. Traktory jel_. Batolata si hrál_. Myslivci střílel_.

2. Vyber a vyznač správný přísudek, zdůvodni. První sluneční paprsky (pronikly, propadli, vlezli) do pokoje. Na jaře se noci (prodlužovali, krátily, zkracovali). Zvířata se (zachránila, zabezpečily, rozutíkaly) před ohněm. Dešťové kapky (dopadali, klesali, bubnovaly) na střechu. Pohádkoví draci (požadovaly, žádali, chtěly) nejmladší princeznu. Stromy (hučeli, padali, šuměly) ve větru. Starobylé dveře se s vrzáním (otevřeli, zavřeli, pootevřely). Nová košťata dobře (metly, zametala, umetli) prach z cesty.

4. Doplň vynechaná písmena a podtrhni ve větách základní skladební dvojice. Lízátka dětem velmi chutnal_. Zrcadla na stěně se blyštěl_. Prostěradla se v noci shrnul_. Mláďata se batolil_ za matkou. Povodně způsobil_ mnoho škod. Nové učebnice se žákům líbil_. Zahradu chránil_ vysoké zdi. U tabule ležel_ barevné křídy. Pomáhal_ nám zkušení instruktoři. Chlapci si připravil_ sešity. Všichni se těšil_ na výlet. Hajní střílel_ po zajících. Rychlíky měl_ zpoždění. Tisíce žáků se rozjel_ do táborů. Z vedlejšího pokoje se ozýval_ podivné zvuky. Hruď rytířů pokrýval_ kovové pancíře.

1. Doplň věty vhodným podmětem. __________ si hrálo na písku. __________ se vrátily ze školy v přírodě. __________ pobíhala v ohradě a mečela. __________ se blýskala čistotou. __________ se řítila po dálnici. __________ byla vyprodána. __________ zežloutlo. __________ vařily obědy. __________ spravovali auta. __________ jely po poli. Dítě Děti Kůzlata/Koza Okna/Kuchyň Auta Zmrzlina Listí Maminky Tatínkové Traktory

Řešení 2. Vyber a vyznač správný přísudek, zdůvodni. První sluneční paprsky (pronikly, propadli, vlezli) do pokoje. Na jaře se noci (prodlužovali, krátily, zkracovali). Zvířata se (zachránila, zabezpečily, rozutíkaly) před ohněm. Dešťové kapky (dopadali, klesali, bubnovaly) na střechu. Pohádkoví draci (požadovaly, žádali, chtěly) nejmladší princeznu. Stromy (hučeli, padali, šuměly) ve větru. Starobylé dveře se s vrzáním (otevřeli, zavřeli, pootevřely). Nová košťata dobře (metly, zametala, umetli) prach z cesty.

Řešení 4. Doplň vynechaná písmena a podtrhni ve větách základní skladební dvojice. Lízátka dětem velmi chutnala. Zrcadla na stěně se blyštěla. Prostěradla se v noci shrnula. Mláďata se batolila za matkou. Povodně způsobily mnoho škod. Nové učebnice se žákům líbily. Zahradu chránily vysoké zdi. U tabule ležely barevné křídy. Pomáhali nám zkušení instruktoři. Chlapci si připravili sešity. Všichni se těšili na výlet. Hajní stříleli po zajících. Rychlíky měly zpoždění. Tisíce žáků se rozjely do táborů. Z vedlejšího pokoje se ozývaly podivné zvuky. Hruď rytířů pokrývaly kovové pancíře.

Řešení 5. Doplň i, y, a. Ptáci letěli. Slepice kdákaly. Peníze se kutálely. Pastelky se zlomily. Včely bzučely. Auta odjela. Slavíci zpívali. Lodě pluly. Křesla stála. Orli létali. Kola vrzala. Ozvaly se hlasy. Ohně hořely. Koťata dováděla. Děti plavaly. Úkoly byly těžké. Pekaři pekli. Traktory jely. Batolata si hrála. Myslivci stříleli.