ÚCHOV DOJNIC - USTÁJENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Ploskovice, p.o., okres Litoměřice Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektu„Zlepšení kvality vzdělávání.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Vytápění Teplárny. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technické prostředky v požární ochraně
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Technologie – Měření a orýsování
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vytápění Tepelné ztráty
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Vytápění Teplovodní otopné soustavy samotížné
Ekonomika– národní hospodářství
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vytápění Mechanické odvaděče kondenzátu
Technické prostředky v požární ochraně
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Velkokapacitní skleníky
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Teplotní objemová roztažnost
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
VY_32_INOVACE_139_Chov_skotu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
Transkript prezentace:

ÚCHOV DOJNIC - USTÁJENÍ VY_32_INOVACE_140_Chov_skotu ÚCHOV DOJNIC - USTÁJENÍ Autor: Ing. Miroslav Huk

Záznamový list výukového materiálu Název školy SŠTZ Mohelnice, 1. máje 2, 789 85 Mohelnice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0033 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název výukového materiálu Chov dojnic - ustájení Označení VY_32_INOVACE_021_Chemie Vzdělávací obor 41-51-H/01 Zemědělec – farmář Tematická oblast Chov zvířat Ročník Druhý Autor Ing. Miroslav Huk Datum ověření 17. 2. 2014 KF 2 Anotace / metodický popis Ustájení dojnic, požadavky na stájové prostředí, systémy ustájení dojnic. Podpis autora Podpis ředitele

Chov skotu – Chov dojnic - ustájení Ing. Miroslav Huk

Ustájení dojnic Ustájení dojnic Systém ustájení je ovlivněn: Má vytvořit: optimální podmínky pro dojnice, vhodné pracovní podmínky pro pracovníky, příznivě ovlivnit ekonomiku chovu. Systém ustájení je ovlivněn: koncentrací zvířat, místními výrobními podmínkami, etologií dojnic. Dostatečné šířkové a délkové rozměry chodeb a boxů dávají celkový půdorys stáje a významně se podílí na pohodě ve stádě dojnic. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Ustájení dojnic Nejvíce osvědčený systém ustájení z hlediska pohody zvířat je suché lože a individuelní klid k odpočinku. Rozměry boxu jsou odvozeny od tělesného rámce zvířete a umožňují pohodlné vstávání (až 3,5 metru prostor). Lože jsou hluboce stlaná. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Požadavky na stájové prostředí Teplota Je ovlivněna vnější teplotou, systémem ustájení, typem stavby, hustotou obsazení apod. Optimální teplota při vazném ustájení je 10-12 oC, při volném ustájení 6-10 oC. V létě teploty vyšší než 25 oC negativně působí na užitkovost. Dojnice mají dobrou termoregulační činnost směrem k teplotám nižším. Relativní vlhkost 50-70 % bez ohledu na ustájení. Vysoká vlhkost ve spojení s vyšší teplotou negativně ovlivňuje užitkovost a zdravotní stav dojnic. Nebezpečí – zima, kdy se nevětrá ve snaze zvýšit teplotu ve stáji. Koncentrace plynů Maximální přípustné koncentrace plynů v zóně zvířat: 0,200 % CO2, 0,002 % NH3, 0,001 % H2S. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Požadavky na stájové prostředí Rychlost proudění vzduchu Zima 0,25 m.s-1,léto 0,50 m.s-1 (bez ohledu na ustájení). Dojnice by neměly být v průvanu !!! Světlo Sluneční světlo působí příznivě na dojnice. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Systémy ustájení dojnic Vazné ustájení Je v našich chovech nejrozšířenější. Podle délky stání rozeznáváme: Dlouhé stání délka 270-280 cm (porodny, starší stáje), spotřeba podestýlky asi 6 kg. Nelze využít bezstelivový provoz. Střední stání délka 200-230 cm, šířka110-120 cm, nejčastěji používaný vazný způsob ustájení. Poskytuje pohodlné stání i odpočinek při řetězovém vázání. Spotřeba podestýlky asi 4 kg, nelze využít bezstelivový provoz. Krátké stání délka 160-180 cm, nevhodné, způsobuje zdravotní problémy končetin. Spotřeba podestýlky asi 2 kg. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Systémy ustájení dojnic Výhody vazného ustájení přehled o jednotlivých dojnicích, klid ve stáji, možnost individuální péče, méně častá poranění. Nevýhody vazného ustájení větší pracnost, menší chovný komfort zvířat, nižší produktivita práce. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Systémy ustájení dojnic Volné ustájení Nejrozšířenější technologie chovu ve všech typech boxové, na hluboké podestýlce ploché přistýlané. Při volném ustájení je důležitá návaznost ustájovacích prostor na dojírnu. Výhody volného ustájení nižší náročnost na práci, čistší zvířata, lepší zdravotní stav dojnic, dosahování lepších reprodukčních ukazatelů. Nevýhody volného ustájení menší přehlednost o jednotlivých dojnicích, větší zastavěná plocha, snadnější šíření nemocí, větší možnost poranění zvířat. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Systémy ustájení dojnic Odklízení exkrementů ze stájí pro chov skotu Strojní vybavení pro odklízení exkrementů ze stlaných objektů oběžný shrnovač nejrozšířenější prostředek pro manipulaci s chlévskou mrvou, vratný shrnovač používá se zejména ve stájích s lichým počtem stání, nebo jako vrstviče mrvy na statkových hnojištích, rozdělují se na horizontální nebo vertikální, shrnovací lopata čelní , šípová. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Systémy ustájení dojnic Odklízení kejdy (hydromechanické způsoby) Tekuté výkaly jsou produktem bezstelivových technologií, které obvykle snižují potřebu lidské práce ve stájích ve srovnání s tra­dičním stelivovým provozem. Základní hydraulické systémy k odklízení výkalů Přeronové kanály Zařízením pro hydraulické kon­tinuální odklízení výkalů z podrostových kanálů. Při uvádění přeronového kanálu do provozu se naplní prostor pod jízkem vodou. Výkaly skotu plavou po hladině a přepadávají (přeronují přes jízek). Jímkové kanály Jsou stájové podroštové prostory, kde se tekutý hnůj soustřeďuje po stanovenou dobu. Po jejím uply­nutí a naplnění kanálu se tekutina vypouští vytažením hradítka na konci kanálu. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Systémy ustájení dojnic Podroštové komorové jímky Slouží ke shromažďování kejdy pod stájemi mladého skotu s celoroštovými kotci. Jím­ky jsou děleny přepážkami na samostatné, nepropojené ko­mory, které jsou vyvedeny v celé délce nebo vybíracími šach­tami na vnější stranu podélných stěn stájí. Tyto jímky jsou stájové podroštové prostory, které slouží pro dlouhodobé skladování tekutého hnoje (6 měsíců). Tekutý hnůj se homogenizuje až před vyskladněním podrostové jím­ky buď mechanickým nebo hydraulickým způsobem. Plochy a prostory pro skladování slamnatých a tekutých exkrementů Chlévská mrva Po mechanizovaném odklizu ze stáje se chlévská mrva skladuje na hnojišti u stáje nebo při denním odvozu na polním hnojišti. Hlavním cílem je uskladnit na co nejmenší ploše co největší množství. Během skladování vzniká hnojůvka. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Systémy ustájení dojnic Tekuté výkaly Skladování výkalů je nutné pro aerobní nebo anaerobní přeměnu výkalů na tekutý hnůj – zrání. Uskladnění v období, které je nevhodné pro přímou aplikaci (vegetační období). K uskladnění se používají: jímky (podzemní skladovací prostory), nádrže (nadzemní skladovací prostory). SOUz Loštice Ing. Miroslav

Systémy ustájení dojnic Ošetřování dojnic Patří sem: čištění srsti a kůže, ošetřování paznehtů, odrohovaní, sledování zdravotního stavu, hlídání říje, sledování březosti, pomoc při inseminaci, veterinárních zákrocích, porodech, dojení, ochrana proti vzájemnému odsávání mléka, klidné zacházení. Tyto činnosti tvoří nejvyšší procento z nákladů na chov dojnic. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Použité zdroje MIŠKOVSKÝ, DOC. ING. CSC.,Zdeněk. Chov zvířat 2. Vydání první. Praha: CREDIT – vydavatelství a agentura, 1995. 249 s. ISBN 80-901645-4-4. SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Vydání první. Praha: Nakladatelství Brázda, s. r. o.,, 2006. 296 s. ISBN 80-209-0344-5. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1995. 236 s. ISBN 80-7105-092-X. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1986. 296 s. ISBN 80-7105-019-9. BURDA, František. Zemědělské výrobky 2 – živočišné výrobky.Vydání první. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1995. 236 s. ISBN 07-000-86. http://www.delavalczech.cz [online]. http://www.cestrfull.cz/?p=33 [online]. SOUz Loštice Ing. Miroslav