PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Advertisements

Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 170. Žofínské fórum.
Stavební zákon a územní plánování
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Základní registry veřejné správy
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Celní správa České republiky
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Celní správa České republiky
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Novela stavebního zákona
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Základní registry.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Prevence závažných havárií Ing. Libuše Sedláková 2006.
Správní řád -vybrané instituty
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. arch. Lucie Poláková, Odbor územního plánování 16. září 2014 Přístup MMR k problematice postavení a působnosti městského.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Ing. Zdeňka Fialová ředitelka odboru Stavební úřad NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA A SPOLEČNÉ ŘÍZENÍ.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Co očekáváme od rekodifikace stavebního práva
Diskusní příspěvek k tématu Kdo zastaví propad českého stavebnictví?
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí
Stanoviska DO při projednávání Návrhu ÚPD
o ochraně přírody a krajiny
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
Nové nastavení regulace v plynárenství
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
územního plánování na obcích v roce 2007
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
STAVEBNÍ ŘÍZENÍ bod 4. programu
Rozvoj dopravní infrastruktury z pohledu Hospodářské komory ČR
Transkript prezentace:

PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání Rekodifikace veřejného stavebního práva Ing. Michal ŠTEFL viceprezident HK ČR 28. března 2019

Hlavní problémy současného stavebního práva Česká republika je hluboko pod evropským i světovým průměrem, co se týká délky povolovacích řízení, jejich složitosti a realizace staveb obecně - aktuálně 156. místo z 190 zemí žebříčku Doing Business 2019 Je to způsobeno nejednotností, složitostí a roztříštěností veřejného stavebního práva mezi obrovské množství obecných, speciálních a jiných stavebních úřadů a více než 40 dotčených orgánů státní správy Z toho vyplývá systémová podjatost, nepřiměřená délka řízení a přezkumu závazných stanovisek a enormní právní nejistota pro podnikatelskou i širokou veřejnost

Hlavní problémy současného stavebního práva Neefektivní pravidla v odvětví stavebnictví je třeba změnit, a to s cílem stavební řízení: ZRYCHLIT; ZEFEKTIVNIT; ZJEDNODUŠIT; ZVÝŠIT PRÁVNÍ JISTOTU. Prostou novelou současně platného stavebního zákona se daného cíle nedosáhne, je třeba připravit zcela nový zákon (včetně zásadních změn souvisejících zákonů a vyhlášek).

Cíle rekodifikace veřejného stavebního práva Posílení konkurenceschopnosti ČR reformou veřejného stavebního práva Zkvalitnění a zrychlení povolovacích procesů staveb Minimalizace ztrát plynoucích z oddalování realizace staveb Zefektivnění procesu územního plánování a povolovacích řízení Stabilizace právního prostředí v územním a stavebním plánování Zvýšení kvality rozhodování, nezávislosti, odborné kapacity a metodického řízení stavebních úřadů Eliminace problémů systémové podjatosti Zachování vyvážené ochrany veřejných zájmů a práv dotčených subjektů

Základní principy rekodifikace veřejného stavebního práva

8 ZÁKLADNÍCH PŘEDPOKLADŮ ÚSPĚŠNÉ REKODIFIKACE STAVEBNÍHO PRÁVA JEDNA HLAVA Sjednocení kompetencí Odstraníme nesourodost rezortních cílů a z toho plynoucí rozpory v právních předpisech KONCENTRACE 1 stavba = 1 řízení = 1 úřad Zahraniční standard – investor předloží dokumentaci a úřad zajistí ve lhůtě a za poplatek povolení DOTČENÉ ORGÁNY Integrace stávající agendy dotčených orgánů Sjednocení kompetencí a přesun specialistů PŘEZKUM 1 řízení = 1 přezkumný proces Závazné a vymahatelné lhůty Nejzásadnější dopad na zkrácení přípravy staveb AGLOMERACE/KRAJ 1 úřad = 1 přístup Omezení vlivu lokálních samospráv Sjednocení stanovisek napříč územím ČR ZJEDNODUŠENÍ Snížení/ zmenšení počtu stupňů schvalování Efektivní zapojení veřejnosti a samosprávy Sjednocení EIA, kácení, biologického hodnocení, Natura,… ZJEDNODUŠENÍ 3 stupňové územní plánování státní, krajská, lokální Zásadní zrychlení procesu Jednou vyjádřený veřejný zájem nelze zpochybnit PRINCIP PŘEZKUMU Jednou a dost Soud každé instance max. 4 měsíce, celkem maximálně 1 rok

Nezávislá a jednotná soustava státní stavební správy vyřešení systémové podjatosti a oddělení výkonu státní správy ve vysoce složité a odborné problematice; profesionalizace, odbornost v celé šíři stavebního zákona v plánování území i povolování záměrů/staveb; jednotné odborné i metodické vedení v celé ČR, využití specialistů a možnost sdílení jejich zkušeností napříč ČR; sjednocení stávajících obecných, speciálních a jiných stavebních úřadů do nové soustavy.

Zapojení veřejnosti Široké veřejnosti je umožněno uplatnit své připomínky či návrhy k budoucímu nastavení legislativy územního plánování a stavebního řádu. Podněty je možné zasílat prostřednictvím formuláře, který zpřístupnila HK ČR na svých webových stránkách. https://www.komora.cz/rekodifikace-stavebniho-prava/ Každý z obdržených podnětů bude posouzen a vyhodnocen, zda je uplatnitelný již pro účely věcného záměru zákona nebo až posléze při přípravě paragrafového znění nového zákona.

Ing. Michal Štefl Hospodářská komora České republiky www.komora.cz DĚKUJI ZA POZORNOST! Ing. Michal Štefl Hospodářská komora České republiky www.komora.cz