Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVEBNÍ ŘÍZENÍ bod 4. programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVEBNÍ ŘÍZENÍ bod 4. programu"— Transkript prezentace:

1 STAVEBNÍ ŘÍZENÍ bod 4. programu
15. jednání Expertní skupiny pro snižování administrativní zátěže podnikatelů 20. listopadu 2018

2 Hlavní problémy současného stavebního práva
Česká republika je hluboko pod evropským i světovým průměrem, co se týká délky povolovacích řízení, jejich složitosti a realizace staveb obecně - aktuálně 156. místo z 190 zemí žebříčku Doing Business 2019 Je to způsobeno nejednotností, složitostí a roztříštěností veřejného stavebního práva mezi obrovské množství obecných, speciálních a jiných stavebních úřadů a více než 40 dotčených orgánů státní správy („DOSS“) Z toho vyplývá systémová podjatost, nepřiměřená délka řízení a přezkumu závazných stanovisek a enormní právní nejistota pro podnikatelskou i širokou veřejnost

3 Hlavní problémy současného stavebního práva
Neefektivní pravidla v odvětví stavebnictví je třeba změnit, a to s cílem stavební řízení: ZRYCHLIT; ZEFEKTIVNIT; ZJEDNODUŠIT; ZVÝŠIT PRÁVNÍ JISTOTU. Prostou novelou současně platného stavebního zákona se daného cíle nedosáhne, je třeba připravit zcela nový zákon (včetně zásadních změn souvisejících zákonů a vyhlášek).

4 Základní principy rekodifikace veřejného stavebního práva

5 CO VYŘEŠÍ REKODIFIKACE
Povolení do roka 1 úřad - 1 povolení Jasná pravidla bez korupce Vymahatelné lhůty Zjednodušení procesu Snížení administrativní zátěže žadatelů Princip jednou a dost – zjednodušení přezkumu Digitalizace 1 2 Vláda prostřednictvím MMR schválí strategický zájem využití prostoru STRATEGIE PLÁN [město, dálnice, elektrárna, národní/přírodní park…] Aglomerace reguluje prostřednictvím plánu konkrétní využití území změna probíhá pouze ve 2 krocích: návrh a schválení respektuje vyhodnocení vlivu na prostředí a principy soudržnosti využití krajiny a zdrojů POVOLENÍ Umístění stavby povoluje místně příslušný Stavební úřad 3 Nejvyšší stavební úřad řeší umístění a vliv stavby na okolí – integruje odbornosti v případě potřeby změny ÚP návrat ke kroku 2 4 TECHNICKÉ PROVEDENÍ KOLAUDACE Uvedení do provozu Technické provedení stavby potvrzují relevantní odborníci posouzení souladu s povolením stavby předložení technického provedení stavby s „kulatým razítkem“ 5 I. dokumentace k provedení stavby II. dokumentace ke skutečnému provedení stavby

6 8 ZÁKLADNÍCH PŘEDPOKLADŮ ÚSPĚŠNÉ REKODIFIKACE STAVEBNÍHO PRÁVA
JEDNA HLAVA Sjednocení kompetencí pod jedno ministerstvo Odstraníme nesourodost rezortních cílů a z toho plynoucí rozpory v právních předpisech KONCENTRACE 1 stavba = 1 řízení = 1 úřad Zahraniční standard – investor předloží dokumentaci a úřad zajistí ve lhůtě za poplatek povolení vč. DOSS DOTČENÉ ORGÁNY Dvojí cesta ke snížení počtu Sjednocením kompetencí Kategorie podle druhu staveb PŘEZKUM 1 řízení = 1 přezkumný proces Závazné a vymahatelné lhůty Nejzásadnější dopad na zkrácení přípravy staveb AGLOMERACE/KRAJ 1 úřad = 1 přístup Koncepční rozvoj města Omezení vlivu lokálních samospráv Odvolací orgán MMR „Model ala finanční správa“ ZJEDNODUŠENÍ Snížení počtu stupňů ÚP a SŘ (EIA) Efektivní zapojení veřejnosti a samosprávy Sjednocení EIA, kácení, biologického hodnocení, Natura, IP…. ZJEDNODUŠENÍ 2 stupňové územní plánování 2 stupňové povolení stavby Pouze návrh a schválení UP Pouze umístění stavby a kolaudace Zásadní zrychlení procesu PRINCIP PŘEZKUMU Jednou a dost V UR už nezpochybním principy UP… Odpovědný přezkum – sankce za obstrukce

7 Přehled hlavních oblastí navrhovaných změn I.
→ Vytvoření nezávislé a jednotné soustavy státní stavební správy v čele s nejvyšším stavebním úřadem, krajskými stavebními úřady a jejich detašovanými pracovišti na obcích s rozšířenou působností (ORP): oddělení státní správy, profesionalizace, odbornost v celé šíři stavebního zákona (plánování území i povolování záměrů/staveb) To znamená jednotné odborné a metodické vedení v celé ČR, využití specialistů a možnost sdílení jejich zkušeností napříč ČR. Sjednocení stávajících obecných, speciálních a jiných stavebních úřadů do nové soustavy. Tento přístup se osvědčil např. při vytvoření katastrálních úřadů. Inspirací je rovněž samostatný výkon např. finanční správy, kdy je politická vůle vyjádřena na úrovni zákona pod gescí MF, zatímco naplnění je jednotně a kompatibilně řízeno na úrovni úřadů.

8 Přehled hlavních oblastí navrhovaných změn II.
→ Po vzoru pozemkového úřadu, ČOI, ČIŽP či MŽP budou povolovací procesy probíhat v obou instancích před krajskými stavebními úřady. V prvním stupni na jejich detašovaném pracovišti na ORP, ve druhém na kraji. Toto řešení je nezbytné pro udržení dostatku všech potřebných specialistů, kteří mohou být pouze na kraji, i pro 1. stupeň rozhodování. → Stavební zákon bude obsahovat jasné definice veřejných zájmů, které posuzuje a chrání v jednotlivých stupních.

9 Přehled hlavních oblastí navrhovaných změn III.
→ Snížení počtu stupňů územně plánovací dokumentace („ÚPD“) na celkem 3 (státní, krajská a lokální), při tom všechny tyto ÚPD budou závazné pro rozhodování v území. Nejpodrobnější úroveň ÚPD v obcích (zástavbový plán) bude dobrovolná a v podrobnosti umožňující nahradit de facto rozhodnutí o umístění stavby. → Možnost změny právní formy vydávání ÚPD z OOP na nařízení vlády (státní) a OZV v gesci zastupitelstva kraje, resp. obce (krajská a místní úroveň). Účast veřejnosti by byla zajištěna v procesu přijímání ÚPD. Přezkum by byl omezen na běžný dozor státu nad výkonem samostatné působnosti krajů a obcí při vydávání OZV. Pořizovatelem by pak byly stavební úřady.

10 Přehled hlavních oblastí navrhovaných změn IV.
→ Přijetím ÚP se stanoví veřejný zájem na využití území určitým způsobem, a to na základě principu territorial impact assesment (směrnice EU), který bude zahrnovat příslušné principy SEA/EIA, součástí je drobné omezení DOSS (v následném řízení totiž nemůže EIA popřít předchozí stupeň, současně musí být respektováno stanovení základních limitních kapacit zdrojů). → Zjednodušení projektové dokumentace a související administrativy a digitalizace

11 Přehled hlavních oblastí navrhovaných změn V.
→ Jedno rozhodnutí o povolení stavby integrující stávající kompetence a agendy DOSSů – bude zahrnovat posouzení všech obvyklých stavbou dotčených veřejných zájmů, tedy již nebude třeba závazných stanovisek DOSS (zásadní snížení počtu) budou integrovány a ve zvláštním postavení setrvá pouze několik výjimečných orgánů (např. obrana státu, jaderná energetika). → Integrace specialistů z dnešního DOSSů do stavebních úřadů. Příslušné pasáže rozhodnutí budou připraveny kvalifikovanými odborníky státní stavební správy a budou součástí 1 rozhodnutí, včetně případného vyvlastňovacího rozhodnutí u strategických staveb. Nebudou vznikat žádná dílčí podkladová rozhodnutí, stanoviska ani jiné formalizované správní akty. Tím pádem je nebude možné ani samostatně napadat.

12 Přehled hlavních oblastí navrhovaných změn VI.
→ Vysoce expertní části (statika, elektro apod.) nebudou předmětem posuzování v rozhodování stavebního úřadu, ale budou dokládány expertními posudky, resp. revizemi autorizovaných osob ke kolaudaci. Eliminujeme tedy i zásahy úřadu do expertní činnosti, za kterou nese autorizovaná osoba přímou odpovědnost. → Bude uplatněn přístup důsledně vymáhající dodržování lhůt, včetně uplatnění tzv. fikce souhlasu, tj. nebude-li uplatněna řádně a včas připomínka, nebude ji možné již později uplatnit

13 Přehled hlavních oblastí navrhovaných změn VII.
→ Veškeré opravné prostředky budou postaveny na principu koncentrace (jednou a dost, tedy již jednou rozhodnutá námitka nemůže být v navazujícím řízení znovu uplatněna). Dále nebude možné uplatňovat v žádném tipu opravných prostředků (odvolání, žaloba, kasační stížnost) námitky, které nebyly uplatněny v řízení, ačkoli být uplatněny mohly. → V důsledku předchozího se zásadně zredukuje počet možných přezkumů, eliminují se rozpory závazných stanovisek a umožní se koordinovat posouzení chráněných zájmů a řešit případná kompenzační opatření.

14 Přehled hlavních oblastí navrhovaných změn VIII.
→ V rámci soudního přezkumu ÚPD bude omezen retroaktivní dopad a omezena možnost soudu poškodit rozhodování v celém území v důsledku incidenčního přezkumu ÚPD při žalobě proti konkrétnímu projektu. Budou jasně pojmenovány lhůty, kdy je možné o přezkum žádat a budou jasně stanovena pravidla kdy, kdo a co může namítat. → Zásahy do vlastnických práv při výkonu práva v návaznosti na stavební zákon budou umožněny, avšak současně budou tyto zásahy ve smyslu ústavy v případě stanovení vyššího veřejného zájmu kompenzovány.

15 Přehled hlavních oblastí navrhovaných změn IX.
→ Zásadní zjednodušení správních povolovacích procesů vynětím otázek soukromého práva (§ 1 OZ) – jak ve vztahu k dokládání soukromoprávního titulu stavby, tak i soukromoprávních námitek, neboť vše je řešeno v rámci OZ a OSŘ. → Apelační princip rozhodování správního soudu. V soudním přezkumu bude soudu umožněno i rozhodnutí rovnou opravit, vyhneme se tak opakovaným projednáváním úředním i soudním pro formální pochybení apod.

16 Zapojení veřejnosti Široké veřejnosti je umožněno uplatnit své připomínky či návrhy k budoucímu nastavení legislativy územního plánování a stavebního řádu. Podněty je možné zasílat prostřednictvím formuláře, který zpřístupnila HK ČR na svých webových stránkách. Každý z obdržených podnětů bude posouzen a vyhodnocen, zda je uplatnitelný již pro účely věcného záměru zákona nebo až posléze při přípravě paragrafového znění nového zákona.

17 Ing. Hana Landová Hospodářská komora České republiky www.komora.cz
DĚKUJI ZA POZORNOST! Ing. Hana Landová Hospodářská komora České republiky


Stáhnout ppt "STAVEBNÍ ŘÍZENÍ bod 4. programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google