Fiskální politika TNH 2 (S-8)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Advertisements

Česká národní banka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
Lidská společnost digitálního věku
Cíle, funkce a nezávislost centrální banky Pavel Seknička.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Vládní výdaje a zdanění Pavel Seknička. Obsah Úloha státu v ekonomice (ve společnosti), Funkce vlády (státu) Teorie veřejné volby, Veřejné finance, Státní.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
Hospodářský cyklus Pavel Seknička. Hospodářský cyklus - základní charakteristika Hospodářský cyklus představuje výkyvy ve výstupu, příjmech a zaměstnanosti,
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
2 Marketingové koncepce
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Finanční politika 8. března 2017 Mgr. Lukáš Hrdlička
Cíle, funkce a nezávislost centrální banky
Rozpočtový deficit Veřejná ekonomika 2.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Fiskální politika Pavel Seknička.
Finanční politika 8. března 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Dějiny daňových teorií
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Příjmy z kapitálového majetku
Model důchod-výdaje.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Model agregátní poptávky a nabídky
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ZÁKLADY EKONOMIE II Hospodářská politika 3. přednáška
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Veřejné finance 8 Ing. Yvona Legierská
Veřejné finance a fiskální právo Státní dluh
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Ekonomika– národní hospodářství
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.
Makroekonomie E 7 - otázky.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Teorie reálných hospodářských cyklů (RBC)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Měření makroekonomických agregátů
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Základy ekonomie Seminář 9..
Katedra veřejné ekonomie
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Katedra finančního práva a národního hospodářství
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Národní hospodářství Fiskální politika.
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Fiskální hospodářská politika Ekonomika veřejné správy
0. ORGANIZACE PŘEDMĚTU.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Základní finanční kategorie a finanční nauky
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Rizika veřejného dluhu
Základní finanční kategorie a finanční nauky
Úvod do makroekonomie.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Téma 3 Spotřeba, úspory, investice
INVESTICE.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Fiskální politika TNH 2 (S-8) Pavel Seknička

Obsah Úloha (funkce) státu (vlády) v ekonomice Ekonomika a vláda Ekonomie státních (vládních) zásahů Charakteristika fiskální (rozpočtové) politiky (FP) Typy fiskální politiky Nástroje fiskální politiky Monetární pohled na FP Neoklasický pohled na FP Keynesiánský pohled na FP

Úloha státu (vlády) v ekonomice Funkce státu (vlády) v ekonomice: Zvyšování ekonomické efektivity (náprava podstatných tržních selhání) Redukce (snižování) ekonomické nerovnosti Stabilizace ekonomiky prostřednictvím makroekonomických politik Provádění zahraniční hospodářské politiky

Ekonomika a vláda Vláda se podílí na řešení selhání trhu, zejména externalit. Otázka účelnosti a efektivity vládních zásahů do ekonomiky: Vláda má potenciál zvýšit produktivitu ekonomiky a v důsledku toho hodně zlepšit postavení občanů; Některé činnosti vlády velikost národního důchodu zmenšují, přesto však mohou být společensky žádoucí; Některé zásahy vlády do ekonomiky jsou čistě destruktivní.

Fiskální (rozpočtová) politika (1) Fiskální politika, resp. rozpočtová politika je součástí (nástrojem) hospodářské politiky, která je orientována jednak na vládní nákupy zboží a služeb a další výdaje státního rozpočtu a jednak na příjmy hlavně daně a poplatky. Cíle fiskální politiky: Bezprostřední: regulace agregátní nabídky a agregátní poptávky, hlavně se záměrem tlumit výkyvy hospodářského cyklu; Konečné: udržovat ekonomický růst a vysokou zaměstnanost, napomáhat zachování cenové stability.

Fiskální (rozpočtová) politika (2) Fiskální (rozpočtová) politika je považována za jednu z rozhodujících vládních aktivit při stabilizaci hospodářského vývoje. Základním cílem je realizace stabilizační funkce fiskální politiky, v návaznosti na tuto dominantní funkci zabezpečuje fiskální politika také: Poskytování veřejných statků veřejným sektorem, Redistribuci důchodů (v koordinaci se sociální politikou), Řešení tržních selhání. Uvedené aktivity souvisí s redistribuční funkcí fiskální politiky, zejména je však orientována na prevenci chudoby formou stanovení příjmového prahu (minimální mzdy).

Ekonomie státních (vládních) zásahů Intervence může realizovat vláda prostřednictvím fiskální politiky, ale i centrální banka prostřednictvím monetární politiky. Vláda provádí diskreční politiku pokud reaguje na vývoj ekonomiky. Může se jednat o politiku proticyklickou, kterou se vláda snaží zmírnit hospodářské výkyvy a ekonomiku stabilizovat. V některých případech se jedná o politiku jemného ladění, jelikož se vláda snaží stabilizovat ekonomiku drobnými změnami.

Typy fiskální politiky Expanzivní fiskální politika Neutrální fiskální politika Restriktivní fiskální politika

Nástroje fiskální politiky Vestavěné stabilizátory, jsou to většinou progresivní daně z příjmu, podpora v nezaměstnanosti, státní výkup zemědělských přebytků, subvence k cenám zemědělské produkce apod.; Záměrná opatření, která jsou většinou jednorázového charakteru (realizovaná prostřednictvím diskreční politiky).

Monetaristický pohled na fiskální politiku Monetaristé zdůrazňují monetární politiku, jejímž doplňkem je fiskální, resp. rozpočtová politika. Cílem je její pozitivní působení na HDP a inflaci. Monetarismus Miltona Friedmana – zabývá se otázkou jak stimulovat růst produktu – rozpočtová politika disponuje pouze s krátkodobými a dlouhodobými nástroji, lépe je působit ve stejném směru peněžní a úvěrovou politikou. Navíc deficitní financování vládních výdajů vede k nárůstu úrokových sazeb a tím se omezuje rozsah soukromých výdajů – vzniká tzv. vytlačovací efekt. Nelze tak podporovat nadprůměrné výdaje vlád, které způsobují deficity státního rozpočtu. Ty jsou příčinou inflace. Prioritou je protiinflační politika.

Neoklasický pohled na fiskální politiku Nová ekonomie orientovaná na stranu nabídky se orientuje v oblasti fiskální na oblast daňovou s cílem minimalizovat daňové zatížení ekonomických subjektů. Cílem je snižovat daňovou zátěž, Cílem je také snižovat podíl státního rozpočtu na národním důchodu – snaha o vyrovnaný státní rozpočet.

Keynesiánské hledisko na fiskální politiku Keynesiánský směr považuje fiskální politiku za nejdůležitější součást hospodářské politiky. Důležitou oblastí je oblast daní – má jak pasivní úlohu (krytí vládních výdajů), ale i aktivní (ovlivňují hospodářskou politiku). Důležité je zdanění kapitálových statků – je třeba si dát pozor na extrémní výkyvy daní v této oblasti. Druhou částí fiskální politiky jsou vládní výdaje – podpora efektivní poptávky, zavedení automatických či vestavěných stabilizátorů – progresivní daňová soustava a podpory v nezaměstnanosti, subvencování cen zemědělských produktů apod.

Použitá literatura Lipovská, H.: Moderní ekonomie. Jednoduše o všem, co byste měli vědět. Praha: Grada Publishing, 2017. Samuelson, P. A. – Nordhaus, W. D.: Ekonomie. Praha: Nakladatelství Svoboda, 2007. Wheelan, Ch.. Otevřená ekonomika. Praha: Bourdon, 2017. www.mfcr.cz