Požadavky na radiační ochranu v radioterapii (radiační onkologii) Čestmír Berčík Státní úřad pro jadernou bezpečnost 26.11.2018.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Test z radiační ochrany v nukleární medicíně
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Státní úřad pro jadernou bezpečnost Odborný seminář pro intervenční radiology Praha, ILF, 13. – Ing.Karla Petrová.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Dokumentace k zajištění BOZP
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Flexible solutions Automatizovaný systém výpočtu dávek pacientů obdržených při lékařském ozáření VF-SED Kateřina Krkavcová, Martin Janota, Jan.
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Systém kontrolní činnosti SEI
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Dokumentace k zajištění BOZP
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Zadávací dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Nový atomový zákon a prováděcí předpisy
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon REGISTRACE
Nový atomový zákon a prováděcí předpisy
Nový atomový zákon vyhláška o radiační ochraně specifika pro NM
změny zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (ZOZ)
Seminář pro držitele povolení (osobní dozimetrie)
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon
změny zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (ZOZ)
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Radiologické události Zkoušky ZIZ Kritéria přijatelnosti
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Legislativa Ministerstva zdravotnictví týkající se lékařského ozáření Radiační ochrana v radiodiagnostice Mgr. Petr Papírník Oddělení lékařského ozáření.
Kontrola prací s cytostatiky
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.
Činnost zvláštně důležitá z hlediska radiační ochrany (RO)
9. Konference radiologické fyziky Harrachov 16. –
Transkript prezentace:

Požadavky na radiační ochranu v radioterapii (radiační onkologii) Čestmír Berčík Státní úřad pro jadernou bezpečnost 26.11.2018

Legislativa v RT od 1.1.2017 1) SÚJB 2) MZd zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon vyhláška 422/2016 Sb., o radiační ochraně a zabezpečení radionuklidového zdroje vyhláška 359/2016 Sb., o podrobnostech k zajištění zvládání radiační mimořádné události vyhláška 408/2016 Sb., o požadavcích na systém řízení vyhláška 409/2016 Sb., o činnostech zvláště důležitých z hlediska jaderné bezpečnosti a radiační ochrany, zvláštní odborné způsobilosti a přípravě osoby zajišťující radiační ochranu registranta vyhláška 377/2016 Sb., o požadavcích na bezpečné nakládání s radioaktivním odpadem a o vyřazování z provozu jaderného zařízení nebo pracoviště III. nebo IV. 2) MZd zákon č. 372/2011 Sb., zákon o zdravotních službách zákon č. 373/2011 Sb., specifických zdravotních službách vyhláška č. 410/2012 Sb., o stanovení pravidel a postupů při LO

Definice RO (zákon, vyhlášky) Radiologický fyzik = zdravotnický pracovník s odbornou způsobilostí výkonu radiologického fyzika podle zákona č. 96/2004 Vysokoaktivní zdroj = URZ, jehož aktivita v době výroby nebo uvedení na trh je vyšší než příslušná úroveň aktivity uvedené v příloze č. 8 vyhlášky 422/2016 Sb.

Definice RO ZIZ = látka, přístroj, zařízení, které může vysílat ionizující záření nebo uvolňovat radioaktivní látky Radioaktivní látka = jakákoliv látka, která obsahuje jeden nebo více radionuklidů a jejíž aktivita nebo hmotnostní aktivita je z hlediska RO nezanedbatelná Ionizující záření = přenos energie v podobě částic nebo elmg vln vlnové délky nižší nebo rovné 100 nm, anebo s frekvencí vyšší nebo rovnající se 3x1015 Hz, který je schopen přímo nebo i nepřímo vytvářet ionty

Principy a kriteria RO Principy RO a bezpečnost ZIZ: Zdůvodnění Optimalizace Limity Bezpečnost zdroje

Principy a kriteria RO Principy RO a bezpečnost ZIZ: Zdůvodnění záměrného využívání ZIZ – plánovaná expoziční situace, z hlediska personálu z hlediska pacienta (klinická záležitost) (v ČR cca 40% záření, fotony x protony) Jednání musí být odůvodněno přínosem, který převáží rizika

Principy a kriteria RO Principy RO a bezpečnost ZIZ: Optimalizace princip ALARA při využívání jaderné energie, provádění činností vedoucích k ozáření, provádění zásahů k omezení ozáření je - povinnost dodržování takové úrovně JB, RO, fyzické ochrany, havarijní připravenosti, aby - riziko ohrožení života, zdraví osob a životního prostředí bylo tak nízké, jak lze dosáhnout při zvážení všech hospodářských a společenských hledisek

Principy a kriteria RO Principy RO a bezpečnost ZIZ: Optimalizace princip ALARA Postupy optimalizace radiační ochrany: požadavek předložení při žádosti o povolení k provozu pracoviště i nakládání se zdroji výpočet stínění, měření po instalaci zdroje

Principy a kriteria RO Principy RO a bezpečnost ZIZ: Optimalizace princip ALAPA Cíl optimalizace v RT z hlediska LO: ozáření cílového objemu (přesné prostorově a dávkově) v rozsahu nezbytném pro dosažení požadovaného účinku (ne méně) ozáření ostatních tkání tak nízké, jak je prakticky dosažitelné

Principy a kriteria RO Principy RO a zabezpečení ZIZ: fyzická ochrana – systém technických a organizačních opatření zabraňujících neoprávněným činnostem s jadernými zařízeními, jadernými materiály, zdroji ionizujícího záření Kategorizace ZIZ pro účely zabezpečení : kat. = Radionuklidový ozařovač kat. = HDR brachyterapeutický ozařovač Kategorie 1. – 3. (z pěti) = Plán zabezpečení (vyhl. 422/2016Sb.)

Zdroje ionizujícího záření v RT, jejich klasifikace Drobné zdroje kalibrační zařízení s URZ Jednoduché zdroje URZ očních aplikátorů Významné zdroje rtg (terap. rtg, simulátor, CT, kV zobrazení) urychlovače zařízení s URZ pro radioterapii vysokoaktivní zdroje (Co, Cs kromě LDR, Ir v HDR)

URZ v radioterapii Úrovně aktivity vymezující vysokoaktivní zářiče.   Prvek Radionuklid Úroveň aktivity vymezující (atomové číslo) vysokoaktivní zdroj [GBq] Kobalt (27) Co-60 30 370 TBq Stroncium (38) Sr-90 1000 33 MBq Cesium (55) Cs-137 100 80 TBq Iridium (77) Ir-192 80 440 GBq Radium (88) Ra-226 40 60 GBq

Zdroje ionizujícího záření Vyřazování – likvidace zdrojů URZ, zařízení s URZ nutno hlásit SÚJB – registrační karta se změnou statutu předání firmě s povolením na nakládání s ra odpady – protokol o předání, doklad o proměření pracoviště nevyužívané zdroje a zařízení – likvidace bez zbytečného odkladu rtg doklad o likvidaci, prohlášení o likvidaci

RT pracoviště 1) Kategorizace II. kategorie - terap. rtg, simulátory, CT III. Kategorie – urychlovače, ozařovače s URZ 2) Pásma - označení Kontrolované pásmo – možnost ef.dávky vyšší než 6 mSv, vždy ozařovny, pracovníci kat.A Sledované pásmo – možnost ef.dávky vyšší než 1 mSv/rok, mohou být ovladovny, pracoviště s rtg

Zvláštní podmínky bezpečného provozu pracovišť RT pracoviště Zvláštní podmínky bezpečného provozu pracovišť Generátory – úspěšně PZ, ZDS, v souladu s požadavky národních radiologických standardů Zařízení s URZ- úspěšně PZ, ZDS, v souladu s požadavky radiologických standardů URZ - úspěšně PZ, ZDS, po uplynutí doporučené doby používání – SÚJB může povolit na základě ZDS přímou metodou 1x ročně fyzická inventura Vysokoaktivní URZ – vyobrazení od dovozce, distributora

ZPS ZIZ používaného při LO - radioterapii ZDS Frekvence 12 měsíců, musí proběhnout v kalendářním měsíci, v jehož průběhu uplyne lhůta pro její provedení Hodnocení Závady závažné Závady méně závažné (3 měsíce) ZPS ZIZ používaného při LO - radioterapii RaAs, RaTech, RaFy Hodnotí KRF, zodpovědnost za nápr. opatření

Povolení pro RT k jednotlivým činnostem § 9 odst. 2 zákona Provoz pracoviště III. kategorie Provedení rekonstrukce pracoviště III. kategorie Vyřazování pracoviště (nejdéle 10 let) Nakládání se zdroji: instalace, uvádění do provozu, opravy a servis povolování uznaného skladu používání zdroje hodnocení vlastností výroba, dovoz, vývoz, distribuce

Vyřazování pracoviště RT pracoviště Vyřazování pracoviště Vyřazuje se z provozu pracoviště III., IV. kategorie – vyhl. č. 377/2016 Sb. – stanoví dokumentaci plán způsobu vyřazení pracoviště z provozu – za 5let novelizace odhad finančních nákladů ověřených SÚRAO Odhad vyšší než 300 000 Kč – nutnost vytvářet rezervu rovnoměrně, vázaný účet Rezervu nemusí tvořit: organizační složka státu, státní příspěvkové organizace, veřejné vysoké školy

Definice RO - LO (zákon, vyhlášky) Aplikující odborník = lékař, zubní lékař, jiný zdravotnický pracovník, který v rozsahu své kvalifikace dané zákonem č. 95/2004 Sb. má klinickou odpovědnost Indikující lékař = lékař indikující LO podle vyhlášky č. 424/2004 Klinická odpovědnost = klinická odpovědnost podle vyhlášky č. 424/2004 Praktické úkony= praktická část LO podle vyhlášky č. 424/2004

Požadavky pro LO (§ 75 - 82 vyhl. 422/2016 Sb.) § 75 Vybavení pracoviště pro rentgenovou diagnostiku a radioterapii (1) Pracoviště pro radioterapii musí být vybaveno, je-li brachyterapeutické, rentgenovým zařízením určeným k lokalizaci aplikátorů, plánovací jednotkou a dozimetrickým vybavením pro testování vlastností zdroje ionizujícího záření, s radioterapeutickým rentgenem, dozimetrickým vybavením pro testování vlastností zdroje ionizujícího záření, s radionuklidovým ozařovačem nebo urychlovačem částic, plánovací jednotkou, simulátorem, dozimetrickým vybavením pro testování vlastností zdroje ionizujícího záření, provádí-li se na něm radikální radioterapie, verifikačním systémem, a provádí-li se na něm radikální radioterapie, systémem pro dozimetrické ověřování aplikované dávky, kterým je in-vivo dozimetrie nebo její plnohodnotná alternativa, U technik IMRT systémem pro plošné a prostorové dozimetrické ověřování dávkové distribuce.

Požadavky pro LO (§ 75 vyhl. 422/2016 Sb.) (2) Pracoviště pro rentgenovou diagnostiku a radioterapii musí mít vyvěšeno na viditelném místě sdělení o nezbytnosti oznámit těhotenství pracovníkům poskytovatele zdravotních služeb před provedením lékařského ozáření. (3) Vybavení pracoviště pro rentgenovou diagnostiku a radioterapii musí zohledňovat zvláštní potřeby a charakter tohoto lékařského ozáření, provádí-li se na něm lékařské ozáření dětí, vyhledávací vyšetření, nebo ozáření spojené s vysokou dávkou u pacienta při radioterapii, intervenční radiologii a výpočetní tomografii. (4) Radioterapeutické pracoviště musí mít k dispozici pomůcky pro provádění zkoušek provozní stálosti

Požadavky pro LO (§ 76 vyhl. 422/2016 Sb.) Požadavky na zdroj ionizujícího záření používaný při lékařském ozáření (K provedení § 86 odst. 3 písm. a) atomového zákona) § 76 Zdroj ionizujícího záření používaný při lékařském ozáření určený pro radiodiagnostiku nebo pro účely plánování, řízení a ověřování v radioterapii musí být vybaven přístrojem nebo odpovídajícími prostředky, které poskytnou kvantitativní informaci o ozáření pacienta; je-li to technicky proveditelné, musí se tato informace automaticky přenášet do záznamu o vyšetření pacienta,

Zdroje ionizujícího záření v RT, hodnocení vlastností Při zkouškách: přejímacích zkouškách PZ zkouškách dlouhodobé stability ZDS Protokol z PZ – stanoví rozsah zkoušek SÚJB posuzuje metodiky Zvláštní ZOZ – má písemnou a ústní část, a navíc praktickou část

Zdroje ionizujícího záření v RT, evidence K LO mohou být používány jen ZIZ, které vyhovují požadavkům na zdravotnické prostředky – zákon 123/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů URZ – doklady o ZIZ, osvědčení, protokoly o PZ, ZPS, ZDS, doklad o fyzické inventuře Vysokoaktivní URZ – vyobrazení, fotografie Protokoly PZ – po celou dobu životnosti ZIZ Protokoly o ZDS - min 3 roky Protokoly o ZPS – min 1 rok, možno v el. formě

Postupy při lékařském ozáření Pro všechny standardní typy lékařského ozáření musí být vypracovány písemné postupy (standardy) – dodržování na pracovišti je ověřováno externím klinickým auditem (EKA) Standardy – vypracovány obecné (MZ) - konkrétní standardy - pro každé pracoviště musí mít vlastní = místní (soulad- posuzuje EKA)

Postupy při lékařském ozáření Klinické audity Nutno stanovit rozdíl mezi kontrolou SÚJB a klinickým auditem Kontrola SÚJB – dodržování legislativy, dodržování zásad RO – nedodržování = sankce Interní klinický audit – provádí tým z daného pracoviště Externí klinický audit – ověřování radiologických postupů – pomoc pracovištím pro zlepšení kvality péče o pacienta

Pracovníci Kategorie A Kategorie B efektivní dávka vyšší 6 mSv osobní dozimetr – 1x měsíčně operativní dozimetr – možnost překročení 1 mSv/hod – u všech radionuklidových zdrojů preventivní prohlídky Kategorie B ostatní – mohou pracovat v KP, pobývat, ale nesmí ef. dávka překročit 1 mSv/rok Soustavný dohled dohlížející osoba osoba s přímou odpovědností – přítomnost od II.kat

Radiologické události - základ Požadavek EU direktivy Prevence Report Poučení v ČR zavedeno v RT od začátku tisíciletí (Doporučení SÚJB 1999, 2008)

Radiologické události - základ NAZ – Chybné ozáření pacienta § 60 v NOVRO - § 80 NAZ - Radiologické události § 87 v NOVRO – § 81 klasifikace RU A, B a C odstupňovaný přístup Závažné = A a B Příloha č.23 a) postupy pro případ výskytu radiologické události nebo případu, kdy k radiologické události mohlo dojít, pokud by nebyly příčiny včas odhaleny a odstraněny, b) obsah a dobu uchovávání záznamů z prošetření radiologické události nebo případu, kdy k radiologické události mohlo dojít, pokud by nebyly příčiny včas zjištěny a odstraněny, a c) rozsah informování o závažné radiologické události a lhůty k jeho provedení.

Doporučení Doporučení SÚJB: Radiologické události Doporučení Doporučení SÚJB: Zavedení systému jakosti při využívání významných zdrojů ionizujícího záření v radioterapii 1999 - Radiologické události - zůstává v platnosti. 2008 - Radiologické události v systému jakosti pracoviště – Prevence vzniku radiologických událostí, budování tzv. „safety culture“ Metody vyšetřování radiologických událostí

Radiologická událost v RT Chybné ozáření pacienta Chyby/ faktory vedoucí k události Selhání kontrolních a ochranných mechanismů Radiologická událost Kořenové příčiny Přispívající příčiny Detekce chyby pomocí ochranných mechanismů Potenciální radiologická událost

Statistika Sběr protokolů o RU a PRU a dotazník Sledované období  2005-2008 2008-2011 Počet oslovených pracovišť 25 35* Počet pracovišť, která zaslala protokoly o RU a záznamy o PRU 21 28 Počet pracovišť, která vyplnila dotazník k RU a PRU   Počet záznamů o RU a PRU 160 339 Počet RU a PRU na pracoviště 0 až 24 0 až 97 Počet pracovišť, jež nenahlásily žádnou RU ani PRU 4 5 *Oslovena všechna pracoviště, včetně 7 samostatných rtg pracovišť (z nich žádné neodpovědělo, budou řešena později) Rok 2008 je zčásti zahrnut v obou obdobích. Období 2005-2008 zahrnuje události do června 2008, Období 2008-2011 zahrnuje celý rok 2008.

Statistika (2008-2011) Počet RU na 1000 odléčených pacientů na jednotlivých pracovištích Počet RU na 1000 pacientů je pouze orientační. Průměr 1,8 Medián 1,2 PRU nejsou zahrnuty. U čtyř pracovišť nemáme k dispozici údaj o počtu pacientů, proto je uvedeno pouze 23 pracovišť.

Statistika Kategorizace RU a PRU B C D A B D C Stupeň RU 2005-2008 2008-2011 počet % A 5 3% 1% B 6 4% 9 C 144 90% 258 76% D (PRU) 67 20% Teorie Praxe Kategorizace zachována dle obdržených protokolů. Není tedy zcela srovnatelná navzájem. Rok 2008 se zčásti překrývá! Jedna událost typu A je zahrnuta v obou obdobích. 2005-2008 2008-2011 144 5 6 5 9 250 48

Kdy došlo k chybě vedoucí k RU (2008-2011) Analýza RU 2008-2011 Nastavení pacienta ozařovače Přejímka zařízení Předpis léčby Fixace Lokalizace Plánování Simulace Volba plánu Ozáření 4 3 26 70 52 115 Počet radiologickýkch událostí

Ochranné bariéry Velmi nebezpečné chyby – více ochranných bariér Analýza RU 2008-2011 Velmi nebezpečné chyby – více ochranných bariér Kategorie A,B Plán Volba plánu a pacienta Nastavení pacienta a ozařovače Přejímka zařízení DiagnostikaCT, MR, PET, a chirurgie Lokalizace Plánování Simulace Ozáření pacienta Poloha Předpis léčby Snímky Kategorie C Stranový protokol Kontrolní list Nezávislá klinická prověrka Prověrka předpisu nezávislou osobou Porovnání diagnostických a plánovacích snímků Chirurgický nález Kontrola GTV, PTV s pův. dokumentací Kontrola verifikačních snímků s původními snímky In vivo dozimetrie Kontrola pacientské dokumentace tj. nejen dávka !! atd… Méně nebezpečné chyby-možnost nápravy

Radiologické události Odkazy na databáze U.S. Nuclear Regulatory Commission: Reporting system. hIttp://www.nrc.gov/reading-rm/doc-collections Radiation Oncology Information System (ROSIS). http://www.clin.radfys.lu.se/ IAEA Safety Reports Series No 17: Lessons Learned from Accidental Exposures in radiotherapy. IAEA Pub. Vienna 2000. W.R. Johnston: Database of Radiological Incidents and Related Events. http://www.johnstonsarchive.net/nuclear/radevents/ IAEA Radiological Protection of Patients. http://rpop.iaea.org