MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Vymezení předmětu statika, základní pojmy, síla, moment síly k bodu a ose Radek Vlach Ústav mechaniky těles,mechatroniky a biomechaniky FSI VUT Brno Tel.:
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Mechanika tuhého tělesa
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
Dynamika.
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Dynamika rotačního pohybu
Soustava částic a tuhé těleso
FI-05 Mechanika – dynamika II
MECHANIKA.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Pohybová energie tuhého tělesa
8. RELATIVISTICKÁ DYNAMIKA
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Mechanika tuhého tělesa
Digitální učební materiál
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
4.Dynamika.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Analogie otáčení a posuvu vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo posunutíotočení rychlost v = dx / dt úhlová rychlost.
Skládání a rozkládání sil
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
Statická ekvivalence silového působení
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Rovnováha a rázy.
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Pavel Jež, Ctirad Martinec, Jaroslav Nejdl
Repetitorium z fyziky I
Moment síly, momentová věta
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
STEJNOSMĚRNÝ ELEKTROMOTOR
STATIKA TĚLES Název školy
STR Mgr. Kamil Kučera.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Kinetická energie tuhého tělesa
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
MECHANIKA.
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Rotační kinetická energie
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Kubické elementární buňky
F-Pn-P068-Mikroskop PAPRSKOVÁ OPTIKA 9. MIKROSKOP.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
3. Pohybová rovnice tuhého tělesa
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA FS-Pn-P014-Moment_hybnosti MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA 5. Moment hybnosti

Moment hybnosti V předešlých hodinách jsme si uvědomili, že obecný pohyb tuhého tělesa se skládá z pohybu translačního a rotačního. Translační složku charakterizuje vektor p - hybnosti tělesa. Rotační složku pohybu bude charakterizovat vektorová veličina L - moment hybnosti, který si nyní zavedeme.

Moment hybnosti Opět těleso rozdělíme na N malých elementů. Vektorová veličina Li, jejíž velikost získáme vztahem: Předešlý výraz platí jen pro velikost vektoru Li. Lépe lze zavést veličinu ve vektorové algebře: se nazývá moment hybnosti (zde i-tého elementu) vzhledem k počátku zvoleného systému souřadnic.

Moment hybnosti Úhel  ve výrazu je úhel, který svírá vektorová přímka působící síly a polohový vektor daného elementu. Moment hybnosti tělesa vzhledem k určitému bodu bude opět dán součtem všech momentů hybnosti jednotlivých elementů k tomuto bodu.

Moment hybnosti Vektor L má obecný jiný směr než osa otáčení. Lze však dokázat, že jestliže se těleso otáčí kolem některé ze svých volných os*, jsou tyto dva směry rovnoběžné a pro velikost momentu hybnosti můžeme využívat vztahu: * Teorie ukazuje (a praxe potvrzuje), že v každém tělese lze vést jeho těžištěm alespoň tři osy otáčení, které mají tu vlastnost, že když se těleso otáčí kolem kterékoliv z nich, je výslednice setrvačných sil nulová a stejně tak je nulový i otáčivý moment. Tyto osy se nazývají volné osy tělesa.

Souhrnně tedy dostáváme velmi důležitý výsledek: Moment hybnosti Souhrnně tedy dostáváme velmi důležitý výsledek: Při každém pohybu libovolné izolované hmotné soustavy v inerciální vztažné soustavě platí zákon zachování hybnosti a momentu hybnosti. Pozn.: Zákony zachování hybnosti a momentu hybnosti mají obecnou platnost. Platí podobně jako např. zákon zachování energie, v celé neživé i živé přírodě. Veličiny p, L mají velký význam zvláště v atomové fyzice, kdy v mnoha situacích ztrácejí význam základní pojmy klasické fyziky, jako např. rychlost, rotace apod., zatímco pojmy hybnost a moment hybnosti se stávají pojmy základními.

Zdroje a použitá literatura: [1] Tuhé těleso. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2012 [cit. 2012-05-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tuhé_těleso. [2] Moment hybnosti. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2012 [cit. 2012-05-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Moment_hybnosti [3] Mechanika tuhého tělesa. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2012 [cit. 2012-05-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mechanika_tuhého_tělesa