Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA"— Transkript prezentace:

1 MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
F-Pn-P057-Rovnovazne_polohy_TT MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA 6. ROVNOVÁŽNÁ POLOHA

2 6. ROVNOVÁŽNÁ POLOHA 6.1 DEFINICE
Rovnovážná poloha je poloha tuhého tělesa, při níž je výslednice všech sil působících na těleso nulová a výsledný moment všech sil je také nulový.

3 6. ROVNOVÁŽNÁ POLOHA 6.2 Stálá rovnovážná poloha
Stálá rovnovážná poloha (též stabilní rovnovážná poloha) je poloha, pro kterou platí, že vychýlením z této polohy se těleso vrací zpět, tzn. vychýlení se postupně zmenšuje. Potenciální energie tělesa ve stálé rovnovážné poloze je nejmenší, při vychýlení se zvětšuje.

4 6. ROVNOVÁŽNÁ POLOHA 6.3 Vratká rovnovážná poloha
Vratká rovnovážná poloha (též labilní rovnovážná poloha) je poloha, pro kterou platí, že vychýlením z této polohy se těleso nevrací zpět, ale výchylka se dále zvětšuje. Vychýlením z vratké polohy se potenciální energie tělesa zmenšuje.

5 6. ROVNOVÁŽNÁ POLOHA 6.4 Volná rovnovážná poloha
Volná rovnovážná poloha (též indiferentní rovnovážná poloha) je poloha, pro kterou platí, že vychýlením tělesa se výslednice sil ani výsledný moment síly působících na těleso nemění. Při vychýlení tělesa zůstává potenciální energie konstantní.

6 6. ROVNOVÁŽNÁ POLOHA 6.5 Příklady rovnovážných poloh

7 6. ROVNOVÁŽNÁ POLOHA 6.5 Příklady rovnovážných poloh

8 Zdroje a použitá literatura:
[1] Rovnovážná poloha. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: [2] Balancing the Forces: Part 2. In: Dark Roasted Blend: Weird & woderful things [online] [cit ]. Dostupné z: [3] REICHL, Jaroslav a Martin VŠETIČKA. Rovnovážné polohy tuhého tělesa: Galerie Viklan. In: Encyklopedie fyziky [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA"

Podobné prezentace


Reklamy Google