ŠUPINATÍ - JEŠTĚŘI PLAZI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANISMY PROVÁZEJÍCÍ ČLOVĚKA BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ VERONIKA STRAKOVÁ.
Advertisements

Hlodavci.
Poznej živočichy ČR Ryby, Obojživelníci, Plazi vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
TŘÍDA: PLAZI 1. Šupinatí( ještěři, hadi) 2. Želvy 3. Krokodýli.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Obojživelníci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
ŠELMY. CHARAKTERISTIKA Rozšířeny na všech kontinentech. Pružné, svalnaté tělo. Silné špičáky. Většinou masožraví (vrchol potravních řetězců). Výborný.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název:
KUDLANKY (MANTODEA)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Plazi Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Hlavonožci (třída měkkýšů).
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
MĚKKÝŠI PLŽI, MLŽI, HLAVONOŽCI
Živočichové v lesích Jan Pavlik.
Plazi II. Základní škola a Střední škola CREDO, o.p.s.
Netopýr ušatý je savec. Patří do skupiny obratlovců.
Moloch ostnatý Vypracoval: Jiří Krátký Obor: Technické Lyceum
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
SAVCI.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
Autor: Mgr. Jana Burdzová
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název projektu: Živá příroda ve škole
HADI /po výkladu si zapiš do sešitu/
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Biomy.
PLAZI VY_32_INOVACE_06-54 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
OBOJŽIVELNÍCI (zajímavosti)
Zvířata v lese –test plazi 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
Ekosystém louka Živočichové
Základní škola Kladruby
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
ZÁSTUPCI PLAZŮ 7. ročník, ZŠ Londýnská.
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Obojživelníci. AUTOR: Eliška Jurčicová
Obratlovci -HLODAVCI-
Jilemnický Krakonoš
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Vy_52_Inovace_39_Želvy Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann Bc. Petr Grossmann.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
PLOŠTICE.
HMYZ VÁŽKY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
JEŠTĚŘI, HADI.
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová)
KORÝŠI.
PTÁCI – LETCI (SOVY) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BAHŇÁCI.
SÍŤOKŘÍDLÍ.
KOSATKA Viktorie Dvorská
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Želvy a krokodýli.
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

ŠUPINATÍ - JEŠTĚŘI PLAZI

JEŠTĚŘI Jsou skupinou šupinatých s plně vyvinutými končetinami, středním uchem a pohyblivými očními víčky. Jsou významnou skupinou současných plazů a vyskytují se prakticky na celém světě. Ocas ještěrů je často lámavý, se schopností autotomie - po odlomení se ještě chvíli mrská, čímž odláká pozornost predátora od unikajícího ještěra. Často mají schopnost regenerace končetin a odlomeného ocasu. Většinou jsou vejcorodí a snášejí vejce s blanitou skořápkou, někteří jsou živorodí.

CHAMELEON OBECNÝ Dorůstá délky i více než 30 cm. Zbarvení je velmi variabilní a je ovlivněno typickou vlastností chameleonů - barvoměnou. Vyskytuje se ve všech oázách severní Afriky. Žije zde na palmách a křovinách. Mohou zhlédnout celé své okolí, aniž by se museli pohnout. Mají totiž oči pohybově na sobě nezávislé. Oko a víčko jsou srostlé, a to umožňuje pohyb do všech stran. Jedním okem se dívat dozadu a druhým dopředu. Některé druhy chameleonů mohou vidět na vzdálenost až 1000 m, hned vidí kořist a včas rozeznají nepřítele. Další zvláštností je vystřelovací jazyk, který chameleonům umožňuje bleskově chytit kořist i ve značné vzdálenosti. Natažený jazyk chameleona je obvykle delší než zbytek jeho těla. Na konci je jazyk mírně rozšířený a lepkavý.

VARAN KOMODSKÝ Dosahuje až 3,5 m. Hmotnost největších jedinců je až 150 kg (těsně po nasycení), samice jsou podstatně menší. Varan komodský je endemicky rozšířen na 5 ostrovech vulkanického původu ve východní Indonésii. Žije v řídkých lesích a na travnaté savaně, kde je aktivní přes den. Přestože jsou varani komodští výborní lovci, živí se převážně zdechlinami, které cítí až na vzdálenost 5 km. Jsou to však jediní ještěři světa, kteří se ocitli na samém vrcholu potravní pyramidy. V místě svého výskytu jsou totiž schopni ulovit skutečně vše. Při útoku varan svou kořist (dokonce i prase, jelena či buvola) buď kousne a rotováním kolem své osy mu vytrhne velký kus masa, takže zvíře umírá na vykrvácení a stres; případně stačí, pokud se predátorovi podaří kořist pouze škrábnout do končetiny. Ve slinných žlázách varanů je totiž speciální jed, který sníží srážlivost krve . Poté varanovi komodskému stačí počkat, než otrávené zvíře na následky rozsáhlých zranění zemře.

GEKONI Gekoni mají přilnavé polštářky na prstech, jimiž se pevně přidržují podkladu a rychle a lehce lezou po svislých stěnách a kmenů stromů. Mají srostlá oční víčka. Překrývá je průhledné okénko, tzv. brýle. Většina je aktivní v noci. Loví hmyz a pavouky. Jsou schopni vydávat hlasité zvuky.

LEGUÁN ZELENÝ Obvykle je zelený nebo našedlý. Má robustní nohy, dlouhý ocas a podélný hřeben zubovitých šupin na hřbetě. Dospělí leguáni mají také masitý lalok pod hrdlem. U samců podstatně větší než u samic. Vyskytuje se v lesnatých oblastech tropické střední a jižní Ameriky. Přebývá převážně na vysokých stromech zvláště v blízkosti vodních ploch. Tento ještěr velmi dobře šplhá a plave. V případě ohrožení se vrhá ze stromů do vody. Samice kladou až 80 vajec do podzemních hnízd a mají 1 snůšku během rozmnožovací sezóny. Leguán zelený je u nás velmi hojně chovaným plazem. Nicméně si mnoho chovatelů při jeho koupi neuvědomuje, že tento ještěr dorůstá až 2 m (této délky dosahují samci v těch řídkých případech, kdy mají zachovaný celý ocas).V dobrých podmínkách se dožívá 12-15ti let výjimečně až 20 let, velmi dobře se dá ochočit a rád žere z ruky a nechá se venčit jako pes je velmi nenáročný na chov díky jeho jídelníčku, jde o býložravého ještěra.

JEŠTĚRKA ZELENÁ Je největší ze čtyř druhů ještěrek ČR, dorůstá délky až 40 cm. Její výskyt je omezen na nejteplejší oblasti země. V Česku je chráněna zákonem jako kriticky ohrožený druh. Je rozšířená v jihovýchodní Evropě od severozápadní Itálie a Rakouska přes jižní Ukrajinu a černomořské pobřeží Turecka po Kaspické moře Ještěrka zelená je teplomilný druh, který se vyskytuje v České republice ve dvou samostatných oblastech, oddělených Českomoravskou vysočinou: střední Čechy jižní Morava

SLEPÝŠ KŘEHKÝ Je představitel beznohých ještěrek. V ČR je silně ohrožen a jeho stavy poslední dobou klesají. Je rozšířen prakticky po většině území Evropy. Slepýš křehký žije téměř na celém území ČR, od nížin až po víc jak 1000 m n. m., nejpočetnější populace však vytváří zhruba od 400 do 700 m n. m. Dorůstá obvykle délky 30 cm, maximálně do 45 cm. Zbarven je nenápadně hnědě. Pohybuje se plazením jako hadi, ale není tak mrštný. V Česku se běžně vyskytují v lesích na pasekách, v křovinatých stráních i na loukách od nížin až do horských poloh. Slepýši žijí skrytě, přes den se ukrývají pod kameny, v pařezech, pod listím a teprve za soumraku vylézají ven. Objevují se zejména po dešti, kdy na zemi pátrají po dešťovkách a slimácích. Také březí samičky lze zastihnout při slunění. V případě nebezpečí slepýš může odlomit část ocasu, který s sebou ještě nějakou chvíli mrská. Slepýši ocas po čase částečně regeneruje. Slepýš je zcela neškodná ještěrka, která však bývá neznalými zaměňována s hadem a preventivně likvidována. Je to nejen nesmyslné, ale také nezákonné, neboť je chráněn jako silně ohrožený druh.

JEŠTĚRKA OBECNÁ Celková délka činí kolem 20-25 cm. Tělo měří až 9 cm a ocas je jedenapůlkrát delší než tělo. Hlava je širší s krátkým čumákem. Na krátkých končetinách je 5 prstů, jež jsou zakončeny drápky, které umožňují dobrý pohyb po kamenech a různorodých materiálech. Ocas umožňuje lepší dynamiku pohybu a slouží také při útěku před nepřáteli, často se od těla při napadení odděluje, ale znovu se regeneruje a dorůstá. Přesto, že je u nás druhem chráněným, patří do druhů ještěrek u nás nejrozšířenějších. Je rozšířená na většině území střední a východní Evropy, v Asii až po západ Číny, ale její početnost silně poklesla, díky ztrátě stanovišť. Obývá především suchá a slunná místa a to stráně, i okraje lesů. Při větších výkyvech teplot raději zalézá do úkrytů. Každý jedinec má svoje území, kde loví, klade vejce.

POUŽITÉ ZDROJE Travian: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Lizard Tail Pictures and Images:. Dostupné z WWW: <http://images.pictureshunt.com/pics/o/ocellated_lizard-8438.jpg>. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Slepýš křehký - Wikipedie:. Dostupné z WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5e/Anguidae.jpg/258px-Anguidae.jpg>. Chameleon: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Earthling by Free Css Templates:. Dostupné z WWW: <http://shark-chameleon.wz.cz/chameleo4.jpg>. Zázraky « Rubrika | zazraky: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Chameleon obecný | zazraky:. Dostupné z WWW: <http://nd05.jxs.cz/508/486/4f72acfb16_77415421_o2.jpg>. VTM.cz | věda, technika, technologie, budoucnost: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Varan komodský je jedovatý | VTM.cz:. Dostupné z WWW: <http://vtm.zive.cz/files/imagecache/dust_filerenderer_normal/upload/aktuality/varan_4a1a586f75.jpg>. Lidovky.cz - zpravodajský server Lidových novin: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Zázrak v zoo dokonán, varan se vylíhl z neoplodněného vajíčka - www.lidovky.cz:. Dostupné z WWW: <http://i.lidovky.cz/10/022/lngal/MTR29f406_komodo%5B1%5D.jpg>. Culture Quest: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Class 2DI-204's India Web Site:. Dostupné z WWW: <http://www.culturequest.us/acobes/animals_files/Gecko.jpg>. Pavel Hošek Homepage: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Silné tlapky aneb Jak to gekoni dělají, že nespadnou:. Dostupné z WWW: <http://vesmir.msu.cas.cz/Pavel/images/gekoni01.jpg>. Teraristika | Terarijní zvířata, druhy, krmiva, terária, fotogalerie, diskuse, články, chat | chovzvířat.com:[online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Leguán zelený | Články | chovzvířat.com:. Dostupné z WWW: <http://teraristika.chovzvirat.com/img/clanky//originals/Iguana_iguana_2-1338.jpg>. IDNES.cz – zprávy, kterým můžete věřit: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Na louce u Starého Plzence chytili statného leguána zeleného - iDNES.cz:. Dostupné z WWW: <http://i.idnes.cz/11/093/cl6/ALT3e14b4_2011_Leguan_zeleny_027_o.jpg>. Rajce.net | místo pro vaše fotografie: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Kackaka | plazi – rajce.net:. Dostupné z WWW: <http://img5.rajce.idnes.cz/d0511/3/3384/3384873_ba6bd7cf936d9eb30c6d8494dfc6f073/images/jesterka_zelena.jpg>. SKALKY.NET - Skalky pro radost: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Živá zahrada . Živočichové v naší zahradě.:. Dostupné z WWW: <http://skalky.net/k/forum/108.jpg>. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Slepýš křehký - Wikipedie:. Dostupné z WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0d/Blindschleiche.jpg/280px-Blindschleiche.jpg>. Bobův fotoblog: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Ještěrka obecná (Lacerta agilis, Linné 1758) - Bobův fotoblog:. Dostupné z WWW: <http://fotoblog.in/galerie/albums/plazi-reptilia/Jesterka_obecna2.jpg>. Úvod - Natura Opava: [online]. 2011 [cit. 2011-12-04]. Ještěrka obecná - Lacerta agilis - Natura Opava:. Dostupné z WWW: <http://www.natura-opava.org/opavsko/images/stories/galerie/hvozdnice_fauna_01/jesterka_obecna_02.jpg>. JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří . Přírodopis 7. Olomouc : Prodos, 1998. 143 s. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz