Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Aplikovaná psychologie Disciplíny psychologie. Obsah 1. Opakování - založení psychologie 2. Předmět psychologie 3. Hlavní znaky psychologie 4. Rozdělení.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Znaky národa národ území kultura sounáležitost jazyk historie.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Ke kvalitě pracovního života Iva Kirovová. Kvalita pracovního života QWL, QoWL Multidimenzionální koncepce Multidisciplinarita.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Cíl Cílem je optimální souhra parasympatického a sympatického větve nervového, endokrinního a imunitního systému jako výraz optimální přizpůsobivosti organismu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Příčiny a funkce deviací PhDr.Hana Pazlarová, ph.d
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Terapeutické komunity
Stylistika Příruční mluvnice češtiny. Kolektiv autorů ÚČJ FF MU v Brně, 1996, s
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
PhDr.hana pazlarová, ph.d
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
Psychologie zdraví.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
RIZIKO.
Odvětvotvorná kritéria Jan Neckář podzim 2007
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Kriminalita a sociální práce s pachateli SPR508
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Speciální psychiatrie – MKN 10
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Sociologické aspekty ochrany spotřebitele
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
RIZIKO.
PhDr.hana pazlarová, ph.d
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Práva a povinnosti členů rodiny
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Phdr. hana pazlarová ph.d.
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Návykové látky Alkohol
Sociální sítě – pravidla fungování
Phdr. hana pazlarová ph.d.
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Transkript prezentace:

Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D.

„Opáčko“  Co ovlivňuje tvorbu norem? Jaké druhy norem ovlivňují SP?

Statistická normalita Normální je to, co je průměrné nebo nejvíce zastoupené + určitá objektivita stat.zpracování - Nebere v úvahu kvalitu daného jevu = při dostatečné míře rozšíření se škodlivý jev stane normou nebo vysoká kvalita při nízké frekvenci může být považována za deviaci

Funkční normalita Optimální fungování v danou chvíli v dané společnosti za daných podmínek. Schopnost adaptace na situaci - Za normální může být považováno jakékoliv chování vedoucí k cíli

Sociokulturní vymezení normy Normální je to, co je v dané společnosti aktuálně obvyklé, silně propojeno s tradicí Může vést ke stereotypům Riziko při práci s jinými kulturami Riziko diskriminace

Ideální (normativní) normalita Dohodnutá norma na základě racionálního úsudku

Subjektivní pojetí normality Individuálně ovlivněno zkušenostmi, hodnotami, potřebami, momentálním stavem, životním stylem… + může přinést vyšší toleranci - omezené posuzování a rozhodování

Mediální norma Často nedosažitelný ideál, opakovaně prezentovaný jako žádoucí stav - Může vést k frustraci z nedosažení a negativním projevům v chování

Využití pro SP Znalost rozdílných pojetí normality je důležitá SP vede klienty k respektu ke spol. normám X Citlivost vůči individuální situaci klienta a jeho normám

Normy závazné vyžadují konformitu (normalitu) Dodržování ostatních norem vytváří jedno z dilemat SP – normy spol. x práva klienta na sebeurčení Sociální pracovník je reprezentantem normality před klientem.

Deviace Z lat. Deviatio – úchylka, odchylka, vybočení, odklon od normy Deviace – obecná vlastnost týkající se přírodních i společenských jevů, velká variabilita Deviace v tělesné stavbě, psychických funkcích, sociálním postavení, chování… Kvalitativní deviace – odchylka struktury či funkce Kvantitativní deviace – odchylka v míře výskytu Deviace – teoreticky hodnotově i emocionálně neutrální x negativní vnímání, předsudky

Nesociální deviace Nemají význam v sociálních vztazích Neživá příroda, rostliny, nižší živočichové U lidí tzv. skryté deviace – např. neodhalené trestné činy nebo zjevné, ale málo významné deviace (neovlivňují interakce a vztahy)

Sociální deviace Mají význam v soc.interakcích a vztazích Chování mimo normy většinové společnosti Multidisciplinární obor – nejen SP, ale i sociologie, kriminologie, pedagogika, psychologie, právo

Deviantní chování Skryté – nerozpoznané okolím a/nebo subjektem Zjevné – rozpoznané a označkované

Lidské sociální deviace Zjevné deviantní chování Zjevné poruchy psychických funkcí Zjevné deviantní fyzické charakteristiky Zjevné deviantní sociální charakteristiky Behaviorální (dev.chování) Nonbehaviorální (fyzické, sociální spod.)

Konformita (poslušnost) – chování v souladu s očekáváními, může být deviantní (konformita s ideologiemi) Nonkonformita – chování v rozporu s očekáváním okolí, nemusí být deviantní, může být progresivní

Subjekt sociální deviace Ten kdo vykazuje dev.chování nebo charakteristiku Jednotlivec, skupiny, menšina

Objekt sociální deviace No co jsou deviantní projevy zaměřeny Sociální objekty, fyzické objekty, oblasti života, společenské hodnoty Deviace bez objektu či poškození objektu (např. homosexualita nebo tzv. zločiny bez oběti - prostituce)