Vyhodnocování rodičovských kompetencí v sociálně – právní ochraně dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Odborné sociální poradenství Poradna KLÍČ. Historie Pilotní projekt „Klíč“, odborná práce s 21 rodinami (problémový rozvod, výchovné problémy dětí,
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
1 Seminář - Koordinace řízení českých a rakouských zásahových složek při řešení mimořádných událostí - metodiky, taktické postupy, legislativa – České.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Pardubice, 25. říjen 2012 MPSV.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Individuálně, ale společně a jinak
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Bezpečnostní systém ČR
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Vytvoření jednotného systému v oblasti finanční gramotnosti a prevence předlužení na úrovni územních samosprávných celků F I N G R A M.
Úřad práce České republiky
Podpůrná opatření prvního stupně
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
Téma 11: Finanční plánování
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Základní informace o poskytovateli
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Správa sociálního zabezpečení
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Školní poradenské pracoviště
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Ing. Stanislava Správková
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Klíčové aktivity projektu
Život bez střeva , Praha.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
Transkript prezentace:

Vyhodnocování rodičovských kompetencí v sociálně – právní ochraně dětí Ústí nad Labem 8. listopadu 2018 Jindřich Racek Lumos

LUMOS Národní 9 Praha 1, 110 00 Tel: 224 283 453 www.wearelumos.org LUMOS je mezinárodní nezisková organizace, která pomáhá znevýhodněným dětem v mnoha zemích po celém světě. Naším hlavním posláním je přispět ke změně systému péče o ohrožené děti, tak aby děti měli možnost především zůstat ve své biologické rodině nebo měly možnost odejít do náhradní rodinné péče. Spolupracujeme s ministerstvy a krajskými úředníky na klíčových dokumentech Snažíme se o komplexní metodickou příprava a vzdělávání poskytovatelů, pracovníků a uživatelů sociálních a školských služeb Spolupracujeme s řediteli a zaměstnanci ústavů a pomáháme jim porozumět nutným procesům v oblasti transformace Pracujeme i s dětmi tak, aby mohly být zapojeny do rozhodovacích procesů

Systémová podpora rodiny vede k snížení institucionalizace dětí

Příklad systémové podpory - Počty dětí se zdravotním postižením umístěné do institucionální péče ČR

Příklad důvodů odebírání dětí Karlovarský kraj 2017

Legislativní ukotvení vyhodnocení potřeb dítěte a situace rodiny a individuálního plánování

Zákon č. 359/1999 Sb. § 10 odstavec 3 písmeno c Obecní úřad obce s rozšířenou působností je povinen: c) pravidelně vyhodnocovat situaci dítěte a jeho rodiny, a to zejména z hlediska posouzení, zda se jedná o dítě uvedené v § 6, podle druhu a rozsahu opatření nezbytných k ochraně dítěte, a poskytovat pomoc rodičům nebo jiným osobám odpovědným za výchovu dítěte, d) zpracovat na základě vyhodnocení situace dítěte a jeho rodiny podle písmene c) individuální plán ochrany dítěte, který vymezuje příčiny ohrožení dítěte, stanoví opatření k zajištění ochrany dítěte, k poskytnutí pomoci rodině ohroženého dítěte a k posílení funkcí rodiny a stanoví časový plán pro provádění těchto opatření, a to ve spolupráci s rodiči nebo jinou osobou odpovědnou za výchovu dítěte, dítětem a odborníky, kteří se podílejí na řešení problému dítěte a jeho rodiny

Prováděcí vyhláška k zákonu o sociálně-právní ochraně dětí (č Prováděcí vyhláška k zákonu o sociálně-právní ochraně dětí (č.473/2012Sb) - Vyhodnocování Vyhodnocování situace dítěte a jeho rodiny vychází z individuálního přístupu k dítěti a provádí se na základě a) vyhodnocování situace dítěte, které zahrnuje 1. zjištění míry ohrožení práv a zájmů dítěte, 2. vymezení sociálních, zdravotních nebo jiných rizik, kterým je dítě vystaveno, 3. posouzení úrovně tělesného a duševního vývoje dítěte s ohledem na věk dítěte, 4. zhodnocení průběhu vzdělávání dítěte a předpokladů k dalšímu vzdělávání, 5. určení a posouzení individuálních potřeb a zájmů dítěte, 6. vymezení vlastností a určení schopností dítěte, popřípadě předpokladů k jejich získání, 7. zjištění a zohlednění názoru a přání dítěte s ohledem k věku dítěte a jeho rozumové vyspělosti, 8. další skutečnosti nezbytné pro hodnocení situace dítěte v konkrétním případě,

Prováděcí vyhláška k zákonu o sociálně-právní ochraně dětí (č Prováděcí vyhláška k zákonu o sociálně-právní ochraně dětí (č.473/2012Sb) Vyhodnocování b) vyhodnocování situace rodiny, které zahrnuje 1. analýzu situace rodiny a rodinného prostředí, 2. analýzu příčin krize v rodině, 3. zhodnocení vztahu rodiče a dítěte, 4. určení potřeb rodiny, 5. určení možností rodiny, především vztahových, ekonomických a sociálních, 6. určení výchovných kompetencí a předpokladů rodičů k výchově dítěte a zhodnocení možných rizik ve výchově dítěte, 7. posouzení materiálních a finančních podmínek života rodiny, 8. další skutečnosti nezbytné pro hodnocení situace rodiny v konkrétním případě, c) vyhodnocování širšího prostředí rodiny, které zahrnuje 1. určení možností v širší rodině, včetně vztahových, ekonomických a sociálních možností a jejich využitelnost pro rodinu, 2. určení možností v širším sociálním prostředí rodiny, včetně dostupnosti a kvality sociálních, zdravotních, výchovně-vzdělávacích a komunitních služeb a bezpečnosti lokality, 3. další skutečnosti nezbytné pro hodnocení širšího prostředí rodiny v konkrétním případě.

Proces sociálně – právní ochrany v ČR

Metodiky k posouzení potřeb dítěte a situace rodiny. LUMOS - Vyhodnocování potřeb dětí - Praktický průvodce, Lumos Foundation / Praha 2014 / Vydání první, ISBN 978-80-260-5521-1 http://wearelumos.org/media-centre/publications?keys=&field_date_value=&field_category_value=All&field_document_description=&field_internal_publication_value_op=or&&page=1 Manuál implementace - VYHODNOCOVÁNÍ SITUACE DÍTĚTE A RODINY A TVORBY INDIVIDUÁLNÍHO PLÁNU OCHRANY DÍTĚTE pro orgány sociálně-právní ochrany – MPSV 2014 http://www.mpsv.cz/files/clanky/18887/manual_071014.pdf Ontárijský index zanedbávání dítěte - Ontario child neglect index A další

Příklady nástrojů pro posouzení rizik v rodině Rozhodujeme v zájmu dítěte – RVZD Znaky bezpečí - www.signsofsafety.net OZON - Odolnost, Zranitelnost, Ochrana, Nepříznivé situace (Lumos) Trojúhelníky ochrany a rizika Jednotný rámec pro vyhodnocování rizik ve Skotsku National Risk Framework to Support the Assessment of Children and Young People www.gov.scot

RVZD 1 Složení rodiny 2 Nemoci a sociálně-patologické jevy v chování a v osobnosti rodičů 3 Zaměstnanost a finanční závazky 4 Manželství /Pertnersví /Rozvod 5 Typ vazby rodiče k dítěti a míra kontroly dítěte ze strany rodičů Symptomy špatného zacházení s dítětem ze strany rodičů Sourozenci Bydlení Limity rodičů při péči o dítě

Znaky bezpečí – Signs of safety Znaky bezpečí obsahují 4 klíčové prvky: Pozornost je zaměřena na bezpečnost dítěte Partnerství s rodiči Identifikování ochranných faktorů vedoucích k vytváření bezpečného prostředí Plánování zaměřené na bezpečí a rozvoj bezpečných vztahů

Jednotný rámec pro vyhodnocování rizik - Skotsko 1. Obecná rizika 2. Graf odolnosti – zranitelnosti 3. Kruh změnyNástroje lze použít jednotlivě nebo společně. National Risk Framework to Support the Assessment of Children and Young People www.gov.scot

OZON Dotazník, který posuzuje ochranné a rizik u Dítěte, Rodičů a v Prostředí Výstupem jsou sumarizace ochranných faktorů a rizikových faktorů.

Na základě posouzení potřeb a situace dítěte vzniká Individuální plán ochrany dítěte (IPOD) Nenaplněná potřeba dítěte Cíl - naplnit potřeby dítěte Krok k naplnění cíle – např. naučit rodiče naplňovat potřeby dítěte Příklad: Nenaplněná potřeba: František potřebuje hranice. Cíl: Maminka bude vědět, kde je František večer a budou se společně domlouvat na čase příchodu domů Krok: Maminka Františka bude navštěvovat kurz zaměřený na posílení rodičovských kompetencí v oblasti dávání hranic.

Mgr. Jindřich Racek jindrich.racek@wearelumos.org.uk DěkujI za pozornost Mgr. Jindřich Racek jindrich.racek@wearelumos.org.uk