Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Procvičujeme větné členy 2
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Opakujeme Slovesa Přísudek.
Větné členy, základní větné členy
Grafické znázornění věty jednoduché
Přísudek Zpracovala: Mgr
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Základní skladební dvojice-cvičení
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_321_Větné členy AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Větné členy PŘÍSUDEK.
Slovesa modální a fázová
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
Přísudek.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
holé, rozvité, několikanásobné
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ8_02
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Druhy přísudku Skladba věty.
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Základní větné členy – přísudek
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Základní větné členy Autor Chňoupková Martina

Mgr. Martina Chňoupková Základní větné členy Mgr. Martina Chňoupková

Procvičení pravopisu: oprav chyby v textu: Ostrov je kus pevniny menší než kontynent a větší než skála, který je ze všech stran obklopen vodou. Velmi malí ostrov se nazívá ostrůvek. Skupina ostrovů, které k sobě patří, se nazívá souostroví neboli archipel. Ostrovy dělíme na přírodní a umělé. Mezi největší ostrovy patří například grónsko, kam přišly první osadníci roku 3000 př.n.l., nová Guinea, borneo, madagaskar.

Přísudek (Př) Přísudkem může být: určitý slovesný tvar (Včera k nám přijel cirkus. Budu malovat pokoj.) → PŘ SLOVESNÝ JEDNODUCHÝ sloveso způsobové n. fázové a infinitiv (Chtěl jsem pokračovat v chůzi. Přestala doufat ve vítězství.) → PŘ SLOVESNÝ SLOŽENÝ sponové sloveso a podstatné jméno (Historie je učitelkou života.) → PŘ JMENNÝ SE SPONOU podstatné jméno (Sliby chyby.) → PŘ JMENNÝ BEZE SPONY citoslovce (Žába žbluňk do vody.) → PŘ CITOSLOVEČNÝ

Vyhledejte přísudek a určete jeho druh: Naše ulice je slepá. Snažil se pracovat v klidu. Zájezd na Maledivy byl velice drahý. Konečně začíná voda v hrnci bublat. Materiál byl na stavbu dovezen včas. Odveďte ty zvrhlíky. Dobrá rada nad zlato. Kája šup učebnice do tašky. Nebude to legrace. Byla bych bývala ráda promluvila. Kousek od naší zahrady je bukový les. Půjdeme sbírat žaludy a kaštany?

Test: Ve větě: Matěj není doma. je přísudek: Sponová slovesa jsou: P) slovesný jednoduchý H) jmenný se sponou Ve větě: Náš otec není příliš elegantní. je přísudek: L) otec není R) není elegantní Měli byste už jít spát. Přísudek je: E) měli byste jít O) měli byste jít spát Muset, chtít, smět, moci Jaké způsobové sloveso chybí? U) žádné D) mít Sponová slovesa jsou: I) být, bývat, stát se, stávat se P) začít, přestat Ve větě: Jablka ještě nebyla zralá. je přísudek: K) jmenný se sponou O) slovesný jednoduchý Přísudek se podtrhává: S) rovnou čarou Á) vlnovkou Ve větě: Nestačil jsem ji sledovat. je přísudek: T) nestačil jsem (sl. jednoduchý) T) nestačil jsem (sl. složený)

Loni Emil nešel k Andree. Necitlivá Anna nemá už kamarády. Vytvoř větu, v níž budou písmena následujících slov začátečními písmeny. Poté v nich vyhledej přísudek a urči jeho druh: Lenka nanuk most Loni Emil nešel k Andree. Necitlivá Anna nemá už kamarády. Musím odejít s tebou.

Procvičení - přísudku: Učebnice strana 69, cvičení 1,2,3.

Podmět (po) Otázka: Kdo, co? Závislost: na přísudku Druhy podmětu: VYJÁDŘENÝ (Děj filmu se nám nelíbil.) NEVYJÁDŘENÝ (Šel jsem do lesa na houby.) VŠEOBECNÝ (Dávali to v televizi.)

Vyhledejte podmět a určete jeho druh: Chybovati je lidské. Na zahradě jsou jen ovocné stromy. Mohutné hurá zaznělo stadionem. Mám hlad. Když je spojka podřadicí. Ten film už jednou dávali. Nůž držíme v pravé ruce. Medvěd je šelma. Byl velice sychravý den. chybovati - vyjádřený stromy - vyjádřený hurá - vyjádřený (já) - nevyjádřený když - vyjádřený všeobecný medvěd – vyjádřený den - vyjádřený

Vyhledejte základní skladební dvojice: Orwel napsal mnoho románů a knih. Chcete si zazpívat? Zítra nám odpadá škola. Těsto špatně kynulo. Nezapomeň nám napsat. Ale on se to přece snaží vyřešit. Petr bude muset spravit rozbité auto. Kámen bác ze skály. Vraní peří není tak černé jako havraní. Orwel - napsal (vy) - chcete si zazpívat škola – odpadá těsto – kynulo (ty) – nezapomeň on – se snaží Petr – bude muset spravit kámen – bác peří – není černé Jaký je formální vztah mezi podmětem a přísudkem?

Učebnice strana 70, cvičení 4. Procvičení – podmětu: Učebnice strana 70, cvičení 4.