MACH, GÖDEL a ROTUJÍCÍ VESMÍR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Relativistická dynamika
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
7. Mechanika tuhého tělesa
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Soustava částic a tuhé těleso
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
MECHANIKA.
Dynamika hmotného bodu
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Speciální teorie relativity - Opakování
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Nová věda  Matematika  Kvantifikace  Hledání zákonitostí   správný způsob myšlení  Prototypem – klasická mechanika.
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Gravitační pole Gravitační síla HRW kap. 14.
KOSMOLOGIE v zrcadle Nobelových cen ● 1978 Arno A. Penzias, Robert W. Wilson za objev kosmického mikrovlnného reliktního záření ● 2006 John C. Mather,
Škola Střední průmyslová škola Zlín
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
4.Dynamika.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Mechanika a kontinuum NAFY001
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Vektorový součin a co dál?
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Pavel Jež, Ctirad Martinec, Jaroslav Nejdl
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
VI. Neutronová interferometrie cvičení KOTLÁŘSKÁ 11. DUBNA 2012 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
KURT GÖDEL A PROBLÉM ČASU. ČAS – NEJDÉMONIČTĚJŠÍ FILOSOFICKÁ KATEGORIE Co je vlastně čas? Kdo to může snadno a lehce vysvětlit? Kdo jej může pochopit.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
U3V – Obdržálek – 2016 Základní představy fyziky.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
STR Mgr. Kamil Kučera.
Rovnoměrně rotující vztažná soustava
Princip konstantní rychlosti světla
Obecná teorie relativity
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Relativistická dynamika
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Speciální teorie relativity
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Gravitační pole Gravitační síla HRW2 kap. 13 HRW kap. 14.
MECHANIKA.
Rotační kinetická energie
Galileova transformace
3. Pohybová rovnice tuhého tělesa
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
Transkript prezentace:

MACH, GÖDEL a ROTUJÍCÍ VESMÍR Jan Novotný Masarykova univerzita MZK 2016 MZK 8.6. 2016

Nemo propheta in patria Ernst Mach 1838-1916 Kurt Gödel 1906-1978

Průnik zájmů, rozdílnost závěrů Mach – experimentální fyzik (Machovo číslo, historik vědy, psycholog, filosof, pedagog) Gödel – matematický logik, fyzik Vklad do Obecné Teorie Relativity lze vyjádřit otázkou: Může Vesmír rotovat?

Newtonův absolutní prostor „Principia ...“ (1687): Absolutní prostor zůstává svou podstatou a bez vztahu k vnějším věcem stále stejný a nepohyblivý. Sám od sebe a díky své podstatě plyne absolutní, skutečný a matematický čas rovnoměrně a bez vztahu k čemukoli vnějšímu.

Newtonův experiment s vědrem

Mach o rotaci Vesmíru: Pro mě existuje pouze relativní pohyb a já nemohu uznat žádný rozdíl mezi rotačním a translačním pohybem. Rotuje-li těleso vzhledem k nebi nehybných hvězd, vznikají odstředivé síly a pokud rotuje vzhledem k jinému tělesu a nerotuje vzhledem k nebi nehybných hvězd, pak odstředivé síly nevznikají. Nemám nic proti tomu, aby se první pohyb nazýval absolutní, nezapomínáme-li, že to neznamená nic jiného než rotaci vůči nebi nehybných hvězd. Můžeme snad nehybně držet Newtonovo vědro s vodou, otáčet kolem něho nebe s hvězdami a dokázat, že v tomto případě odstředivé síly nevzniknou? Takový pokus je neuskutečnitelný, ale nemá v principu žádný smysl, protože oba případy jsou pro naše smyslové orgány nerozlišitelné.

Elementární model Machovy mechaniky Votruba; Novotný, Horský Záměna kinetické energie v Lagrangeově funkci Částice izotropně obklopena vesmírnou hmotou se řídí zákony Newtonovy mechaniky Obr. částice ve hmotě

Mach, Einstein a OTR Einstein:„Proč se tělesa S1 a S2 chovají různě? Příčina musí ležet vně. Zákony fyziky musí být formulovány tak, aby platily pro libovolně se pohybující souřadnicové soustavy“.

Gravima(ch)gnetismus Einsteinův-Thirringův-Lenseův jev Vliv pohybu hmoty na gravitační pole, strhávání inerciálních soustav rotací těles

Pochybnosti Zanikly by setrvačné síly, kdyby kolem nás byl prázdný prostor? Co znamená rotace v OTR? Schwarzschildovo x Kerrovo řešení

Kurt Gödel a vesmír 1949 An example of a new type of cosmological solutions of Einstein´s field equations of gravitation, Rev. Mod. Phys.21 Homogenní (ale neizotropní) stacionární rotující vesmír se zápornou kosmologickou konstantou

souřadnice t, r, y, φ; φ má časovou povahu pro: Gödelův vesmír souřadnice T, X, Y, Z; kosmologická konstanta hustota hmotnosti ρ souřadnice t, r, y, φ; φ má časovou povahu pro:

Gödel o rotujícím vesmíru: Svět může být dokonale homogenní, a přece v každém místě lokálně rotovat. Nicméně můžeme o tomto světě říci, že rotuje jako celek, protože vzájemné vzdálenosti každé dvojice hmotných částic zůstávají pro všechny časy stejné. Je ovšem také možné a dokonce působivější myslet na tento svět jako na tuhé těleso v klidu a na setrvačníkový kompas jako rotující relativně k tomuto tělesu. Tento stav věcí evidentně ukazuje, že inerciální pole je ve velké míře nezávislé na stavu pohybu hmoty. To protiřečí Machovu principu, ale neprotiřečí to Teorii Relativity.

A jak je to skutečně? Standardní kosmologický model: Vesmír je s velkou přesností homogenní a izotropní

Základní protiklady Kinematika x Dynamika Hmota x Geometrie Setrvačnost x Gravitace

Einsteinovy rce a kosmologický člen

Nové ideje ... Setrvačníky na družicích Rotace galaxií Úloha času

Měření precese setrvačníků LAGEOS Gravity Probe B LARES 6,6‘‘/ rok - geodetická precese 0,042 ‘‘/ rok – Thirringův –Lenseův jev

Rotace galaxií Michael Longo, Michigan 2011 Sloan Digital Sky Survey Vztaženo k severnímu pólu zemské dráhy galaxie upřednostňují kladný směr rotace ( o 7 %), nelze tedy vyloučit, že Vesmír kolem nás rotuje

Co je „čas“? To je špatná otázka ... Julian Barbour rozšíření Machových myšlenek o prostoru na čas

Závěr Filosofie přírodní vědy inspiruje, ale nediktuje jim. Problém vnímání a reality ( Esse est percipi ) Co vlastně Machův princip říká? Jestliže se stejně vnímané situace různě rozvíjejí, má podle Macha tento rozdíl původ v něčem, co rovněž může být vnímáno. To je patrně jádro sporu o úlohu Machova principu v OTR Holistické aspekty reality – kvantová provázanost?