Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_573_ Třídění vajec Test Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4. Datum tvorby: 18.01.2013 Datum a místo ověření: 12.02.2013 Druh učeb. materiálu: Test Anotace: Složení vejce, třídění a skladování, označování a prodej Klíčová slova: vejce, bílek, žloutek, zárodečný terčík Metodický pokyn: Určeno k prověření znalostí Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
Test na třídění vajec
1 vnější ochranná vrstva na vejci se jmenuje? skořápka vnější podskořápková blána kutikula poutka
2 vejce, které má porušenou skořápku i podskořápečnou blánu se: mohou prodávat nesmí prodávat mohou zpracovat ve zpracovatelském potravinářském průmyslu mohou zpracovat jen jako krmivo
3 vzduchová bublina u vajec A třídy: nesmí být větší než 8 mm musí větší než 6 mm musí být menší než 4 mm musí být menší než 6 mm
4 vejce hmotnostní skupiny L váží? 53 - 63 gr. méně než 53 gr. více než 73 gr
5 vejce od nosnic z klecového chovu jsou označeny v kódu na obalech číslem 1 2 3 4
6 doporučená teplota pro skladování vajec je: menší než 5°C maximálně do 18°C 5 - 18°C 5 - 8°C
7 minimální trvanlivost vajec je: 28 dnů od data prodeje 28 dnů od data snášky 28 dnů od data zabalení 28 dnů od expedice
8 husí vejce lze konzumovat jen po tepelné úpravě lze konzumovat nelze konzumovat lze pouze zpracovávat v potravinářkých provozech
9 znečištěná vejce lze umývat umývat pouze od vodní drůbeže čistit jen mechanicky nelze čistit
10 pod číslem 4 označujeme řidký bílek poutko podskořápečná blána vzduchová komůrka
Test na třídění vajec správné odpověďi
1 kutikula vnější ochranná vrstva na vejci se jmenuje? skořápka vnější podskořápková blána kutikula poutka
2 mohou zpracovat jen jako krmivo vejce, které má porušenou skořápku i podskořápečnou blánu se: mohou prodávat nesmí prodávat mohou zpracovat ve zpracovatelském potravinářském průmyslu mohou zpracovat jen jako krmivo
3 musí být menší než 6 mm vzduchová bublina u vajec A třídy: nesmí být větší než 8 mm musí větší než 6 mm musí být menší než 4 mm musí být menší než 6 mm
4 63 - 73 gr. vejce hmotnostní skupiny L váží? 53 - 63 gr. méně než 53 gr. 63 - 73 gr. více než 73 gr
5 vejce od nosnic z klecového chovu jsou označeny v kódu na obalech číslem 1 2 3 4
6 5 - 8°C doporučená teplota pro skladování vajec je: menší než 5°C maximálně do 18°C 5 - 18°C 5 - 8°C
7 28 dnů od data snášky minimální trvanlivost vajec je: 28 dnů od data prodeje 28 dnů od data snášky 28 dnů od data zabalení 28 dnů od expedice
8 nelze konzumovat husí vejce lze konzumovat jen po tepelné úpravě lze pouze zpracovávat v potravinářkých provozech
9 čistit jen mechanicky znečištěná vejce lze umývat umývat pouze od vodní drůbeže čistit jen mechanicky nelze čistit
10 poutko pod číslem 4 označujeme řidký bílek podskořápečná blána vzduchová komůrka