Příprava občanů k obraně státu …

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Jednotky požární ochrany
10 let v NATO/20 let transformace ozbrojených sil ČR.
kpt. Ing. Veronika Krausová kpt. Ing. Martina Štěpánková
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Integrovaná střední škola,Slaný
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.
Koncepce environmentální bezpečnosti
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Minimální preventivní program školy
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Státní správa Petr Machala.
Studium pro školní metodiky prevence
Státní správa.
Krizové řízení Seminář.
Vnitřní správa M. Horáková 1..
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
aktuální problémy současného světa
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Vybraná odborná terminologie Přehled základní legislativy.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
T 11 Ústavní základy zajišťování bezpečnosti České republiky Mgr. Tomáš Zbořil Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace.
1 OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr.Bohumír MARTÍNEK,Ph.D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY V ZAHRANIČÍ A VĚCI SOUVISEJÍCÍ…
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Odbor komunikace – Oddělení Public Relations
Státní vyznamenání Mgr. Vladimír Velešík.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Relevantní legislativa a dokumenty – viz dále
Stavební právo.
Jednotky požární ochrany
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
HISTORIE OCHRANY OBYVATELSTVA
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Příprava občanů k obraně státu … Porada ředitelů 26. března 2019

Zákon č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany ČR § 52 „… příprava občanů k obraně státu dobrovolná a má charakter vzdělávání, není-li zákonem nebo jiným právním předpisem stanoveno jinak…“. Vzdělávání občanů k obraně státu zahrnuje: zdravotnickou přípravu přípravu k civilní ochraně zájmovou činnost s technickým a sportovním zaměřením přípravu obyvatelstva k sebeobraně a vzájemné pomoci další činnosti spojené s branností a se zabezpečením přípravy k obraně státu

Koncepce přípravy občanů k obraně státu Usnesení vlády ČR č. 38/2013 Koncepce přípravy občanů k obraně státu • liberální pojetí povinností občanů k obraně státu vedlo k tomu, že je dobrovolná a má charakter vzdělávání; • nejsou nastaveny systémové a organizační vazby, které by umožnily výchovu a vzdělávání občanů k obraně v žádoucím rozsahu a s potřebným obsahem realizovat; • nejsou stanoveny konkrétní působnosti na příslušných ministerstvech a dalších ústředních správních úřadech; • právní úprava sice zmiňuje realizaci přípravy občanů k obraně, ta však není provedena dalšími právními předpisy; • neexistují účinné mechanismy a normativní postupy, které by podporovaly vzájemnou mezirezortní spolupráci při řešení přípravy občanů k obraně;

Koncepce přípravy občanů k obraně státu a MŠMT - do studijních programů pedagogických fakult se začlení tématika „Ochrana člověka za mimořádných událostí, péče o zdraví a dopravní výchova“ - problematika přípravy občanů k obraně státu (POKOS) bude přímo zahrnuta do RVP a následně do ŠVP základních a středních škol a akreditovaných programů vyšších odborných škol a konzervatoří.

Koncepce přípravy občanů k obraně státu a ministerstvo obrany … vyvíjet informačně-komunikační aktivity na podporu přípravy občanů k obraně státu http://www.pokos.army.cz/

POKOS v RVP pro základní vzdělávání Vzdělávací oblasti „Člověk a jeho svět“ a „Člověk a společnost“ na 1. a 2. stupni základní: Učivo na prvním stupni (4. – 5. třída) obrana státu – odpovědnost za obranu státu, povinnost podílet se na obraně státu, ozbrojené síly České republiky a vrchní velitel ozbrojených sil České republiky, ozbrojené síly České republiky – členění ozbrojených sil a hlavní úkoly Armády České republiky, voják Armády České republiky, uniformy, vojenská technika.

POKOS v RVP pro základní vzdělávání Učivo na druhém stupni (6. – 9. třída) úloha a postavení ozbrojených sil v bezpečnostním systému ČR, základní povinnost státu – zajištění svrchovanosti, územní celistvosti, ochrany demokratických základů, životů, zdraví a majetkových hodnot, stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu, válečný stav, povinnost k obraně státu – přehled základních povinností subjektů při obraně státu, branná povinnost, kolektivní obrana – význam a smysl kolektivní obrany, její prvky, organizace, bezpečnostní politika EU, NATO – vznik, systém fungování, příklady činnosti, Armáda České republiky – hlavní druhy vojsk, úkoly Armády České republiky při odstraňování živelních pohrom, účast Armády České republiky v zahraničních misích, záloha ozbrojených sil – pojem, druhy záloh, historie a tradice naší armády.

POKOS v RVP pro střední vzdělávání SPOLEČENSKOVĚDNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Česká republika a svět: NATO, OSN; zapojení ČR do mezinárodních struktur; bezpečnost na počátku 21. století, konflikty v soudobém světě; globální problémy, globalizace VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZDRAVÍ Zásady jednání v situacích osobního ohrožení a za mimořádných událostí - mimořádné události (živelní pohromy, havárie, krizové situace aj.) - základní úkoly ochrany obyvatelstva (varování, evakuace) Průřezová témata - Občan v demokratické společnosti

POKOS v RVP pro střední vzdělávání SPOLEČENSKOVĚDNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Česká republika, Evropa a svět - současný svět: bohaté a chudé země, - velmoci; ohniska napětí v soudobém světě, globální problémy - ČR a evropská integrace - nebezpečí nesnášenlivosti a terorismu ve světě VZDĚLÁVÁNÍ PRO ZDRAVÍ Zásady jednání v situacích osobního ohrožení a za mimořádných událostí - živelní pohromy, havárie, krizové situace aj. - základní úkoly ochrany obyvatelstva (varování, evakuace) Průřezová témata - Občan v demokratické společnosti

…přírodní katastrofy - terorismus – aktivní střelec … požární ochrana protichemická ochrana zdravotní výcvik základy topografie …přírodní katastrofy - terorismus – aktivní střelec …

Je daleko důležitější dělat správné věci, než dělat věci správně. Peter Drucker Děkuji za pozornost Luděk Tesarčík , Krajský úřad Libereckého kraje Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu ludek.tesarcik@kraj-lbc.cz 485 226 228