Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Advertisements

Představení projektu Celostátní konference k projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg. č. OP LZZ: CZ.1.04/3.1.00/ )
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Senioři a Strategie pro Brno Mgr. Eva Gregorová Kancelář strategie města Magistrát města Brna 31. Březen 2011, Jihlava, Rodinná politika v centru pozornosti.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CIZINCI V ČR A PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, Plzeň,
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Marcela Petrová Kafková Ústav populačních studií, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno Regionální aplikace indexu.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad SENIOŘI V PLZEŇSKÉM KRAJI Tisková konference, ,
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Demografická prognóza předpoklady – postupy – výběr profesí.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Program meziregionální spolupráce INTERREG EUROPE
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Socioekonomická situace a chudoba seniorek a seniorů
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Podpora v nezaměstnanosti
Josef Středula, předseda ČMKOS
STÁŘÍ A VÝVOJ STÁRNUTÍ POPULACE V ČESKÉ REPUBLICE A JEJÍCH KRAJÍCH
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Lidé, kteří pečují o své blízké s postižením
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Schůze Spolku pro obnovu venkova ČR Praha 1. dubna 2014
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Podpora krajského akčního plánování
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Realizace politiky přípravy na stárnutí
Správa sociálního zabezpečení
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
Současná společnost a životní styl, generační problémy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jak a proč zlepšit podporu seniorů v obcích
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Situace na trhu práce v Olomouckém kraji
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Realizace politiky přípravy na stárnutí
ministr práce a sociálních věcí
Analýza potřeb v území Ing. Martin Kolář
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Klíčové aktivity projektu
Projekt „Plánování sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň Projekt Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Operační program Zaměstnanost ESF EU Jihočeský kraj 2017 - 2020

Spolupráce MPSV + JU + KÚ JčK Kvalitativní analýza Sonda do života seniorů, jejich potřeb v oblasti podpory I. Sociodemografické otázky II. Bydlení III. Potřebnost, sociální kapitál, potřebnost IV. Zaměstnání V. Ostatní vyjádření

Spolupráce MPSV + JU + KÚ JčK Sociodemografická data Využití pro koncepci politiky stárnutí Jihočeského kraje Spolupráce s Českým statistickým úřadem

Demografické stárnutí postihuje v současné době všechny vyspělé země příčiny: pokles úrovně plodnosti – tzv. relativní stárnutí změny v úmrtnostních poměrech, prodlužování střední délky života – tzv. absolutní stárnutí

Demografické stárnutí nárůst podílu seniorů v populaci: po roce 2010 – přechod silných ročníků narozených po 2. sv. válce do důchodového věku současný pokles podílu osob v produktivním věku výrazný nárůst počtu osob nad 70, resp. 80 let  důsledky pro společnost: zvyšování nákladů na zdravotní a sociální péči i požadavků kladených na péči rodinnou zlepšování zdravotního stavu seniorů – možný posun výskytu chronických nemocí do vyššího věku budoucí senioři – vzdělanější, vyšší nároky na životní úroveň, rozsah služeb apod.

Věková struktura věková skupina % 1991 % žen 1991 % 2016 % žen 2016 0 - 14 21,1 48,7 15,5 48,6 15 - 64 66,5 49,6 65,4 49,2 65+ 12,4 62 19,1 57,3

Věková struktura zdroj: Projekce obyvatelstva v krajích a oblastech ČR do roku 2065

Index stáří 2001

Index stáří – 2011 - 2016 2011 2016 rok 1991 2001 2011 2016 2030 2050 2065 Index stáří 62 90 111 120 181 252 286

Děkuji za Vaši pozornost! Bc. Alena Bártíková, DiS. Krajská koordinátorka projektu „Implementace politiky stárnutí na krajskou úroveň“ E-mail: alena.bartikova@mpsv.cz Mobil: 770 147 923